facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Ερώτηση για βοήθεια από τον άντρα μου

Ερώτηση από Σια (30.9.2019)

“Γειά σας, πρόσφατα γέννησα και έχω αναλάβει να μεγαλώσω το μωρό και όλες τις δουλειές του σπιτιού, ζητάω από τον άντρα μου να με βοηθάει όμως εκείνος λέει πως δεν μπορεί γιατί δουλεύει πολύ και κουράζεται. Ποιά η άποψη σας;”

Απάντηση από ψυχολόγο (30.9.2019)

Σία η άποψη μου είναι ότι καμία δουλειά δεν είναι ποιο κουραστική απ την μητρότητα-γονεϊκότητα, οπότε ο νέος μπαμπάς να προγραμματίσει στο βαρύ πρόγραμμά του το καθήκον: 'Σύζυγός-Μπαμπάς' και να σας στηρίξει.

Ανέπτυξα ένα πρόγραμμα 4 εβδομάδων για μελλοντικούς και νέους πατέρες που θα τον βοηθούσε πολύ να καταλἀβει τον νέο ρόλο του αλλά αν δεν είναι για ΄πολλά-πολλά΄ να σε βοηθήσει λεχώνα γυναίκα, δεν έχω ελπίδες να συμμετάσχει στο πρόγραμμα που θα τον στηρίξει. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως ο άντρας δεν βιώνει τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές της εγκυμοσύνης όπως η γυναίκα. Καταλαβαίνει τί του συνέβηκε όταν του δώσουν στην αγκαλιά του το μωρό του πρώτη φορά. Αυτή την περίοδο η έννοιες του θα είναι πως θα ανταπεξέλθετε οικονομικά, πως θα διαχειριστείτε τις αλλαγές στην σχέση σας (από 2 στους 3) και την τεράστια αίσθηση ευθύνης που αισθανόμαστε όλοι με τον ερχομό ενός νέου ανθρώπου στον κόσμο.

Η εμπειρία μου δείχνει πως αυτό που βοηθάει πολλούς νέους γονείς είναι να βάλουν σε προτεραιότητα τις διάφορες απαιτήσεις τις καθημερινότητας ώστε να διαχειρίζονται καλύτερα τους στρεσογόνους παράγοντες που έρχονται στην γονεϊκότητα, όπως τα οικονομικά, τις δουλειές του σπιτιού, τον θηλασμό, την έλλειψη κοινωνικής στήριξης. Αντί να του πείς κάνε αυτό κάνε εκείνο, άσε τον να διαλέξει σε τι θα σε βοηθήσει και πότε. Για παράδειγμα, κάντε ένα πρόγραμμα Κυριακή ως Σάββατο και σημειώστε τί δουλειές θα κάνει ο καθένας και πότε, και μην γκρινιάζετε αν δεν σας αρέσει αν θα επιλέξει να βάλει πλυντήριο Πέμπτη στις 8 το βράδυ αρκεί να το κάνει. Απλά μέσα στο πρόγραμμα αυτό της καθημερινότητας να προγραματίσετε και οι δυό σας χρόνο ο καθένας για τον εαυτό του (έστω 1 ώρα) και χρόνο για να είστε μαζί οι δύο σας.

Οι πρώτες εβδομάδες είναι συνήθως οι πιο δύσκολες γιατί είναι μεταβατικές στο να μάθετε ο ένας τον άλλον (δηλαδή το μωρό) και να αναπτύξετε τις σχέσεις σας μεταξύ σας. Ο νέος μπαμπάς μπορεί να ξεκινήσει να διαβάζει ένα μικρό βιβλίο στο μωρό ή να του κάνει το μπάνιο του και πολλά άλλα.

Είμαι στην διάθεση να σας στηρίξω αν δυσκολευτούν τα πράγματα ψυχολογικά γιατί γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι αυτή η περίοδος. Προσπάθησε να χαρείς αυτές τις στιγμές, να κοιμάσαι όταν κοιμάται το μωρό και να μην δίνεις σημασία στο τί λένε οι άλλοι. Περικύκλωσε τον εαυτό σου με ανθρώπους που σε στηρίζουν και κράτα σε απόσταση τα τοξικά άτομα.

Να σας ζήσει!