facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εξετάσεις 1ου τριμήνου κύησης

Εξετάσεις 1ου τριμήνου κύησης

Εξετάσεις 1ου τριμήνου κύησης

Θα κάνετε έναν αριθμό εξετάσεων, στο πρώτο σας ραντεβού, οι οποίες θα επαναληφθούν και σε μετέπειτα ραντεβού. Δεν είστε υποχρεωμένη να κάνετε τις εξετάσεις, παρόλο που όλες οι εξετάσεις γίνονται για να έχετε μια πιο ασφαλή εγκυμοσύνη ή για να μπορέσουμε να προστατέψουμε την υγεία του μωρού σας.

Συζητήστε τους λόγους των εξετάσεων με τη μαία ή τον γιατρό σας για να μπορείτε να πάρετε μια υπεύθυνη απόφαση για το αν θα κάνετε τις εξετάσεις ή όχι. Ζητήστε να σας εξηγήσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, εάν αποφασίσετε να συνεχίσετε.

 

Γενική σωματική εξέταση

Ο γιατρός θα ελέγξει την καρδιά σας και τους πνεύμονές σας για να σιγουρευτεί ότι είστε σε καλή φυσική κατάσταση.

Τραχηλικό επίχρισμα - Τέστ ΠΑΠ

 Θα σας συστηθεί να κάνετε ένα τεστ τραχηλικού επιχρίσματος, εάν δεν έχετε κάνει κατά τον τελευταίο χρόνο. Το τεστ εντοπίζει τις πρώτες αλλαγές στον τράχηλο (τον λαιμό της μήτρας), οι οποίες εάν δεν αντιμετωπιστούν μπορούν αργότερα να προκαλέσουν καρκίνο. Με την εισαγωγή ενός ιατρικού οργάνου που ονομάζεται κολποσκόπιο, ο γιατρός μπορεί να εξετάσει τον τράχηλό σας. Τότε συλλέγεται επίχρισμα από την επιφάνεια του τραχήλου, το οποίο θα εξεταστεί με τη βοήθεια μικροσκοπίου. Η εξέταση μπορεί να είναι λίγο δυσάρεστη, αλλά δεν πονάει και δεν μπορεί να βλάψει το αναπτυσσόμενο μωρό σας.

Εσωτερική κολπική εξέταση

Περιστασιακά, ο γιατρός μπορεί να θεωρήσει απαραίτητο να γίνει μια εσωτερική εξέταση. Συζητήστε τους λόγους με τον γιατρό σας. Εισάγοντας ένα ή δυο δάχτυλα μέσα στον κόλπο και πιέζοντας με το άλλο χέρι την κοιλιακή σας χώρα, ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει την ηλικία του μωρού. Πολλοί γιατροί προτιμούν τη χρήση υπέρηχου για αυτό τον σκοπό, κατά την πρώτη ή κάποια μετέπειτα επίσκεψη.

Ινοκυστική νόσος

Η ινοκυστική νόσος είναι μια κληρονομική πάθηση που επηρεάζει ζωτικά όργανα του οργανισμού, και ειδικότερα τους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα φράσσοντάς τα με παχιά, κολλώδη βλέννη. Η βλέννη επηρεάζει και τους αδένες του ιδρώτα. Η πάθηση κληρονομείται και πρέπει και οι δυο γονείς να έχουν το γονίδιο για να γεννηθεί ένα μωρό με ινοκυστική νόσο. Συνιστάται εξέταση στις μητέρες που κινδυνεύουν άμεσα τον πρώτο καιρό της εγκυμοσύνης, για να φανεί εάν το μωρό πάσχει από ινοκυστική νόσο.

Εξετάσεις για τον ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV)

Αυτός είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS (σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας). Εάν έχετε μολυνθεί, τότε μπορεί να κολλήσετε και το μωρό σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, της γέννας ή μετά τη γέννα μέσω του θηλασμού. Ως μέρος της ρουτίνας της φροντίδας πριν τη γέννα, θα σας συστηθεί να κάνετε ένα εμπιστευτικό τεστ για να εξεταστεί εάν έχετε μολυνθεί από τον ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε το μωρό σας και εσείς θα κάνετε θεραπεία, η οποία θα μειώσει το ρίσκο μετάδοσης του ιού στο μωρό. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, το γεγονός ότι δεχτήκατε να κάνετε το τεστ ως μέρος της φροντίδας πριν τη γέννα δεν θα πρέπει να επηρεάζει την ικανότητά σας να αποκτήσετε ασφάλεια.

Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει ρίσκο να μολυνθείτε από τον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας ή ξέρετε ότι έχετε τον ιό, ζητήστε από τον γιατρό ή τη μαία σας να σας παραπέμψουν σε κάποιον γιατρό ειδικευμένο στον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας.

Εάν έχετε τον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας:

Θα συζητήσετε με τον γιατρό σας τον χειρισμό της εγκυμοσύνης και της γέννας.

 • Υπάρχει 1 στις 6 πιθανότητες να προσβληθεί το μωρό σας από τον ιό.
 • Το 20% των μωρών που προσβάλλονται από τον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας αναπτύσσουν το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) ή πεθαίνουν κατά τον πρώτο χρόνο ζωής, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μειωθεί η πιθανότητα μετάδοσης του ιού.
 • Η θεραπεία μπορεί να μειώσει το ρίσκο μετάδοσης του AIDS στο μωρό σας.
 • Ο χειρισμός του τοκετού θα είναι συγκεκριμένος για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο μωρό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εκλεκτική καισαρική τομή.
 • Το μωρό σας θα εξετάζεται για τον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας μετά τη γέννα και για τα επόμενα δυο χρόνια. Εάν βρεθεί ότι το μωρό έχει προσβληθεί από τον ιό, οι παιδίατροι θα μπορέσουν να προβλέψουν κάποιες αρρώστιες που εμφανίζονται στα μωρά που έχουν προσβληθεί και έτσι θα τις αντιμετωπίσουν νωρίς. Όλα τα μωρά που έχουν γεννηθεί από μητέρες με τον ιό ανοσολογικής ανεπάρκειας, εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα στον ιό, αλλά πολλά μωρά σε αργότερα τεστ δίνουν αρνητικό αποτέλεσμα γιατί τα αντισώματα που έχουν περάσει από το σώμα της μητέρας στα μωρά, έχουν εξαφανιστεί.
 • Θα σας συμβουλέψουν να μη θηλάσετε, καθώς ο ιός ανοσολογικής ανεπάρκειας μεταδίδεται μέσω του θηλασμού.

Δρεπανοκυτταρική πάθηση και θαλασσαιμία

Η δρεπανοκυτταρική πάθηση και η θαλασσαιμία είναι κοινές παθήσεις του αίματος που προσβάλουν κυρίως ανθρώπους που κατάγονται από την Αφρική, την Καραϊβική, την Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Μεσόγειο, αλλά έχει βρεθεί και σε ανθρώπους με καταγωγή από την Βόρεια Ευρώπη. Θα σας συστηθεί να κάνετε εξετάσεις αίματος για να δούμε εάν είστε φορέας αυτών των παθήσεων. Μπορεί εσείς ή ο σύντροφός σας να είστε φορείς χωρίς αυτό να επηρεάζει το μωρό σας. Εάν, όμως, εσείς και ο σύντροφος είστε φορείς ή ακόμα και ένας από τους δυο, καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον γιατρό ή τη μαία σας, τις τυχόν επιπλοκές για το μωρό.

Εξετάσεις αίματος

Θα σας πάρουν αίμα για να κάνουν κάποιες εξετάσεις. Συζητήστε αυτές τις εξετάσεις με τον γιατρό σας. Αυτές οι εξετάσεις είναι για:

 • Να βρουν την ομάδα αίματός σας
 • Εάν η ομάδα σας είναι ρέζους αρνητικό ή θετικό – λίγες μητέρες έχουν ρέζους αρνητικό (συνήθως αυτό δεν προκαλεί ανησυχία κατά την πρώτη εγκυμοσύνη). Ορισμένες μητέρες με ρέζους αρνητικό θα χρειαστούν μια ένεση μετά τη γέννηση του πρώτου τους μωρού για να προστατεύσουν το επόμενο μωρό τους από αναιμία, ενώ σε μερικές μητέρες με ομάδα ρέζους αρνητικό δίνονται ενέσεις αντί-D στην 28η και 34η εβδομάδα καθώς και μετά τη γέννα του μωρού – αυτό γίνεται για να βεβαιωθούμε ότι το αίμα του επόμενου μωρού δεν θα επηρεαστεί από την πάθηση ρέζους –)
 • Εάν είστε αναιμική – εάν είστε, πιθανότατα θα σας δοθούν ταμπλέτες σιδήρου και φολικού οξέος (η αναιμία, σας κάνει να νιώθετε κούραση και λιγότερο ικανή να αντεπεξέλθετε με την απώλεια αίματος κατά τη γέννα)
 • Εάν έχετε ανοσία στην ερυθρά – εάν εμφανίσετε ερυθρά κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο αγέννητο μωρό σας, και αν δεν έχετε ανοσία στην ερυθρά και έρθετε σε επαφή με αυτήν, η εξέταση αίματος θα δείξει εάν κολλήσατε. Εάν έχετε μολυνθεί, τότε θα έχετε την επιλογή να τερματίσετε την εγκυμοσύνη σας μετά από συζήτηση των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει στο μωρό.
 • Για σύφιλη – είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί και να θεραπευτεί όποια γυναίκα έχει αυτή την σεξουαλικά μεταδιδόμενη αρρώστια το συντομότερο δυνατόν.
 • Για ηπατίτιδα Β – αυτός είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει πάθηση στο συκώτι, ενώ μπορεί να επηρεάσει το μωρό σας εάν είστε φορέας του ιού ή εάν έχετε μολυνθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για αυτό θα κάνετε ένα τεστ για να εξεταστείτε για τον ιό.

Πίεση αίματος

Θα σας μετρούν την πίεση σε κάθε συνάντηση με τον γιατρό σας. Κάποια αύξηση της πίεσης αργότερα στην εγκυμοσύνη μπορεί να αποτελεί σημάδι προεκλαμψίας.

Ούρα

Θα σας ζητηθεί να δώσετε ένα δείγμα ούρων κάθε φορά που έρχεστε για εξέταση. Αυτό θα ελεγχθεί για έναν αριθμό πραγμάτων όπως:

Σάκχαρο: οι έγκυες γυναίκες μπορεί να έχουν κατά καιρούς σάκχαρο στα ούρα τους, αλλά, εάν εντοπίζεται συχνά, θα κάνετε εξετάσεις για διαβήτη (ορισμένες γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη αναπτύσσουν έναν τύπο διαβήτη που ονομάζεται διαβήτης της κυήσεως και ο οποίος μπορεί κατά την εγκυμοσύνη να ελεγχθεί με την αλλαγή της διατροφής και πιθανότατα ινσουλίνη. Εξαφανίζεται μετά τη γέννηση του μωρού).

Πρωτεΐνη ή λευκωματίνη στα ούρα μπορεί να δείξει ότι υπάρχει κάποια μόλυνση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μπορεί επίσης να αποτελεί σημάδι υπέρτασης που προκαλείται από την εγκυμοσύνη συνήθως μετά τον 7ο μήνα.

 

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.