facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εγκυμοσύνη και σχέση

Ερώτηση από ΑνναΜαρια (3.05.2020)

Καλησπέρα,

Έχω 2 παιδιά από τον πρώτο γάμο μου και ο σύντροφός μου 2 δικά του επίσης. Είμαστε 3 χρόνια μαζί, είχα μια αποβολή στην αρχή της σχέσης μας και μια άμβλωση γιατί ήταν αδύνατο να το κρατήσουμε. Μετά από συζήτηση αποφασίσαμε ότι ήταν η κατάλληλη περίοδο να προχωρήσουμε τη ζωή μας και να κάνουμε ένα δικό μας μωρό, έμεινα έγκυος και είμαι 2 μηνών. Όμως ξαφνικά μια μέρα άλλαξε εντελώς, μου ζητάει να το ρίξω λόγω μιας μείωσης στο μισθό του, έχει γίνει άλλος άνθρωπος, δεν θέλει το μωρό, λέει ότι θα μας καταστρέψει ότι θα είναι μίζερη η ζωή μας, δε θα μπορούμε να σταθούμε όπως πρέπει και δεν θα είναι ευτυχισμένος μαζί μου όπως θέλει. Δεν ξέρω τι να κάνω δεν θέλω με αυτή τη συμπεριφορά να κρατήσω αυτό το μωρό και αργότερα να μείνω μόνη με ένα ακόμη παιδί και ένα αποτυχημένο γάμο δεύτερη φορά, όμως φοβάμαι και δεν θέλω να περάσω ξανά αυτή τη διαδικασία νιώθω τόσες τύψεις, είμαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, δεν ξέρω ούτε πως να μιλήσω ούτε τι να του πω για να δει πιο θετικά τα πράγματα.

Απάντηση από ψυχολόγο (4.05.2020)

Καλημέρα Ἀννα Μαρία
Ένα μωρό είναι ο καρπός της αγάπης δυο ανθρώπων. Διαβάζοντας την ερώτηση σας περνούσε από το νου μου τα περίπου 300.000 ζευγάρια στην Ελλάδα που προσπαθούν να βρεθούν στην δική σας θέση και να αναμένουν τον δικό τους καρπό αγάπης.
Κανένας ειδικός δεν είναι σε θέση να επιχειρήσει να σας πει πως να προχωρήσετε με μία εγκυμοσύνη, πρωτίστως εγώ. Η συμβουλή μου ακολουθή.
Ἀννα Μαρία, έχετε να χειριστείτε 3 θέματα:

  1. Την σχέση σας.
  2. Την εγκυμοσύνη και όλα όσα συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν, και
  3. Τον εαυτὀ σας συμπεριλαμβάνοντας και τον μητρικό σας εαυτό.

Από αυτά που γράφετε, εγώ κατάλαβα πως σκεφτήκατε και συζητήσατε μαζί με τον σύντροφο σας να ξεκινήσετε άλλη μία φορά για ένα μωρό. Το καταφέρνετε με επιτυχία. Δύο μήνες αργότερα ανακοινώνει πως δεν θέλει το μωρό σας γιατί δεν έχει οικονομική άνεση, θα καταστρέψει την ζωή όλων σας και δεν θα είναι ο ίδιος ευτυχισμένος στην σχέση του μαζί σας. Η άμβλωση είναι πολύ εύκολη λύση για έναν άντρα ο οποίος δεν βιώνει τις σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές μιας εγκυμοσύνης. Ὀμως, ο φόβος, η ανασφάλεια και το στρες για την ευθύνη ενός μωρού διαχειρίζεται και με άλλους μεθόδους.

Η Αγκαλιά-Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού είναι ο φορέας που προτείνω να απευθυνθείτε πριν πάρετε την τελική απόφαση οι δύο σας. Ο Σύλλογος αυτός δημιουργήθηκε ακριβώς για να καλύψει την ψυχολογική και οικονομική ανάγκη που βιώνουν ζευγάρια τα οποία βρίσκουν στην άμβλωση την λύση των προβλημάτων τους. Στον ιστότοπο τους μπορείτε να διαβάσετε παρόμοιες ιστορίες ζευγαριών. Επικοινωνήστε εσείς στην Αγκαλιά στο 210 8828788 όπου συνάδελφοι με εμπείρια θα σας ακούσουν προσεκτικά και θα σας συμβουλέυσουν πως μπορούν να σας βοηθήσουν αν αποφασίσετε να προχωρήσετε με την εγκυμοσύνη. Έπειτα, μπορείτε να καθίσετε πάλι μαζί πολιτισμένα και να ζυγίσετε τα συν και πλην πριν λάβετε την τελική σας απόφαση.

Ἀννα Μαρία βρίσκεστε σε ένα τεράστιο δίλημμα:

Να προχωρήσετε με την εγκυμοσύνη με φόντο την αβεβαιότητα της σχέσης σας λαμβάνοντας αποκλειστικά την ευθύνη των τριών παιδιών σας;

Ή

Να προχωρήσετε με την επιθυμία του συντρόφου σας και να βιώσετε την άμβλωση για δεύτερη φορά μαζί με όλες τις συνέπειες που θα προστεθούν μ' αυτό το μωρό (π.χ. τύψεις και ενοχές);

Συλλογιστείτε τα εξής:

  • Αν επιλέξετε το πρώτο σενάριο, υπάρχουν στοιχεία που αναδεικνύουν πως θα καταφέρετε να ζήσετε τα τρία σας παιδιά και να τα βγάλετε πέρα (συμπεριλαμβανόμενο τους φορείς που μπορούν να σας στηρίξουν); Ποιά είναι αυτά; Είστε πρόθυμη να το επιχειρήσετε;
  • Αν αποφασίσετε το δεύτερο σενάριο, υπάρχει η περίπτωση πως 2-3 χρόνια παρακάτω βρεθείτε πάλι στην ίδια θέση που είστε σήμερα; Εμπιστεύεστε τον σύντροφό σας; Πόσο βάσιμες είναι οι αιτίες που αναφέρει για την υποστήριξη μιας πιθανής άμβλωσης; Αναγνωρίζει τις δικές σας επιθυμίες ή σκέφτεται με βάση τις δικές του;

Οπότε, ως ζευγάρι πριν πάρετε την τελική απόφαση:

  • Καθίστε οι δύο σας και σκεφτείτε το μέλλον της οικογένειάς σας και της σχέσης σας χωρίς επιπολαιότητα.
  • Συζητείστε μεταξύ σας τις ανησυχίες σας και σκεφτείτε αν υπάρχουν τρόποι να τις διαχειριστείτε ώστε όλοι να επωφεληθούν-ψυχολογικά και σωματικά.
  • Αναζητήστε την συμβουλή του Συλλόγου Αγκαλιά.

Άννα Μαρία, σου στέλνω μια ζεστή αγκαλιά, ελπίζωντας να βρεις την ηρεμία και ειρήνη που χρειάζεσαι για τον εαυτό σου και την οικογένειά σου. Ότι κι αν αποφασίσεις, είμαστε εδώ για να σε στηρίξουμε.