facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εγκυμοσύνη και πρόβλημα με τον άντρα μου

Ερώτηση από Iwanna (24.08.2020)

Καλησπέρα σας...είμαι στον μήνα μου να γεννήσω το πρώτο μου παιδί.Οταν ήρθε το μωρό ήμουν ένα χρόνο με τον άντρα μου δεν είχαμε παντρευτεί ακόμα...αυτός όμως ηθελε πολύ ένα παιδί μου το έλεγε συνέχεια.Να προσθέσω ότι γενικά είναι περίεργος σαν άνθρωπος έχει περάσει πολλά μικρός κ έχει τα απωθημένα του....εγώ όμως έχω περάσει πολύ χειρότερα από αυτόν!!Έχω περάσει 9 πολύ άσχημους μήνες....με πολλή γκρίνια πολλές φωνές πολλούς καυγάδες.....ο λόγος ότι ζοριστηκε με τα έξοδα καθώς εγώ όταν έμεινα έγκυος μόλις τελείωνε το ταμείο ανεργίας μου κ θα έπιανα δουλειά.Εχουν πέσει όλα πάνω του....από τους δικούς του δεν υπάρχει καθόλου βοήθεια....οι δικοί μου μας έχουν βοηθήσει όσο μπορούν αρκετα θα έλεγα αλλά ούτε αυτοί έχουν.Και από δω ξεκινάει το όλο θέμα....είναι αχάριστος και άπληστος....όταν τον βοηθάνε είναι καλοί μετά τα ξεχνάει κ τους βρίζει πάλι.Γενικα όλη μέρα καταριέται κ βρίζει....όλο φωνές...όλοι οι αλλοι είμαστε άχρηστοι εκτός από αυτόν....κ τα βάζει κ μαζί μου επειδή δεν παίρνω το μέρος του...κ δεν κάνω ούτε εγώ τίποτα καλά με υποβαθμίζει συνέχεια.Εγω από τη μεριά μου κάνω υπομονή επειδή δεν θέλω να συγχιζομαι στη κατάσταση μου...και επειδή δεν έχω σε κάποιον να μεινω...την οποία να συμπληρώσω δεν την έχει σεβαστεί ούτε λεπτό!!!Αλλά ξέρω ότι τώρα που θα γεννήσω δεν θα κρατηθώ....θέλω να βρω δουλειά κ να φύγω..εσείς τι πιστεύετε???

Απάντηση από ψυχολόγο (24.08.2020)

Αγαπητή μου Ιωάννα

ωάννα οι σχέσεις είναι γενικότερα δύσκολες. Αν το σκεφτείτε ο καθένας μας κουβαλάει ένα παρελθόν. Το θέμα δεν είναι το τί περάσαμε αλλά το τί κάνουμε στο εδώ και τώρα. Να είστε σίγουρη πως καμία σχέση δεν είναι τέλεια και χωρίς δυσκολίες. Υπάρχουν τα στοιχεία του χαρακτήρα που είτε μπορούμε να ανεχτούμε και εκείνα που δεν μπορούμε να σηκώσουμε. Πως εκφράζουμε τις ανάγκες / επιθυμίες μας έχει μέγιστη σημασία γιατί η επικοινωνία είτε σώζει είτε σκοτώνει μία σχέση.

Κατάλαβα πολλά απ' τον τόνο, την ένταση και την έκφραση σας. Είναι λυπηρό πως ένα τόσο χαρμόσυνο γεγονός- ο ερχομός ενός νέου ανθρώπου- σε ορισμένους μελλοντικούς γονείς συνδυάζεται με οικονομικό βάρος. Όμως αυτή είναι η πραγματικότητα. Ο γιατρός πρέπει να πληρωθεί, η εγκυμονούσα χρειάζεται παρακολούθηση, το νεογνό θα χρειαστεί παιδίατρο και όλες τις υπόλοιπες σχετικές ανάγκες. Όμως η κύρια ανάγκη του νεογνού είναι η συναισθηματική διαθεσιμότητα των γονέων του και ειδικότερα της μητέρας του. Κι αυτό σημαίνει το κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον: αγάπη, ασφάλεια, προστασία, ειρήνη. Πιστεύετε πως μπορείτε οι δύο σας να τα προσφέρετε μαζί;

μισθωτή εργασία είναι αναγκαία σε κάθε περίπτωση όπως είναι και οι χρήσιμες επαφές με ανθρώπους που σε στηρίζουν συναισθηματικά και πρακτικά (π.χ. βοήθεια με το νεογνό αφού γεννήσετε με το καλό). Θα ήθελα να κάνετε μία επικοινωνία με τον οργανισμό Αγκαλιά 210 8828788 μαζί με τον σύζυγο σας. Ο Σύλλογος αυτός στηρίζει γυναίκες και μελλοντικούς γονείς που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες στην εγκυμοσύνη και όπου κινδυνεύει η ακεραιότητα του αγέννητου μωρού. Πιθανόν να μπορούν να σας στηρίξουν είτε πορευτείτε μαζί είτε χώρια.

Εγώ θα σας ευχηθώ να βρείτε ειρήνη στην καρδιά σας, να γεννήσετε το μωρό σας με ασφάλεια και να αναλάβετε με επίγνωση, αγάπη, υπομονή και χαρά της ευθύνες της μητρότητας η οποία δεν είναι εύκολη. Να χτίσετε την σχέση που θέλετε με το νεογνό σας και να βρείτε στήριξη στους ανθρώπους που σας νοιάζονται.