facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εγκυμοσύνη: Η ανάπτυξη του εμβρύου το τρίτο τρίμηνο

Η ανάπτυξη του εμβρύου κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης

Η ανάπτυξη του εμβρύου κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης

Το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Κατά την 28η εβδομάδα το μωρό σας γίνεται πιο παχύ και στρογγυλό και ο μυϊκός του τόνος είναι καλύτερος. Τα μαλλιά στο κεφάλι του είναι πιο πυκνά, τα βλέφαρα του ανοιγοκλείνουν, ενώ μεγαλώνουν και τα νύχια των ποδιών του.

Την 30η εβδομάδα πολλά μωρά παίρνουν θέση στη μήτρα με το κεφάλι προς τα κάτω. Την 33η εβδομάδα δεν έχει πλέον πολύ ελεύθερο χώρο για να κινηθεί ενώ κατά την 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας το 99% των μωρών που γεννιούνται επιβιώνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Την 40η εβδομάδα το μωρό σας, εξοπλισμένο με πάνω από 70 διαφορετικά ανακλαστικά, είναι έτοιμο να αρχίσει τη ζωή του έξω από τη μήτρα.

 

28η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 26 εβδομάδων. 

Το παίδι έχει ύψος περίπου 25 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 1,1 κιλά.

Κατά την 28η εβδομάδα το παιδί σας γίνεται πιο παχύ και στρογγυλό και ο μυϊκός του τόνος είναι καλύτερος.

Το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Οι πνεύμονες του είναι σε θέση να αναπνέουν αέρα, αλλά αν γεννηθεί τώρα το παιδί, θα έχει δυσκολίες στην αναπνοή. Απολαμβάνει το άκουσμα της φωνής σας, επομένως συνεχίστε να του μιλάτε. Την επόμενη εβδομάδα εισέρχεστε επισήμως στο τρίτο τρίμηνο της κύησης και η βασική δουλειά που θα έχει να κάνει πια το παιδί σας θα είναι να παίρνει βάρος.

Στα αγόρια οι όρχεις αρχίζουν να κατέρχονται ο' αυτή τη φάση προς τη φυσιολογική τους θέση. Στα κορίτσια τα χείλη του αιδοίου είναι πολύ μικρά και δεν καλύπτουν την κλειτορίδα, θα μεγαλώσουν, όμως, και θα συγκλίνουν κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης.

 

29η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 27 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος περίπου 26 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 1,25 κιλά.

Week29Το μωρό σας συνεχίζει να παίρνει βάρος, καθώς ο εγκέφαλος και τα όργανα εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Αυτοί οι μαλακοί ιστοί φαίνονται καθαρά στη μαγνητική τομογραφία, η οποία χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα. Δεν έχει πλέον πολύ χώρο ελεύθερο, ωστόσο καταφέρνει να τεντώνεται και να σας κλοτσά.

Ο εγκέφαλος αναπτύσσεται ραγδαία πιέζοντας τα μαλακά οστά του κρανίου προς τα έξω. Το κεφάλι είναι πλέον ανάλογο με το σώμα σε μέγεθος. Ο εγκέφαλος έχει τώρα περισσότερες αύλακες καθώς ισχυροποιείται και γίνεται ταχύτερος, δημιουργώντας συνάψεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Ο εγκέφαλος μπορεί επίσης να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματος και την αναπνοή. Τα μάτια κινούνται μέσα στις κόγχες και το μωρό σας γίνεται όλο και πιο ευαίσθητο στο φως και στους ήχους, ενώ η γεύση και η όσφρησή του εκλεπτύνονται. Μέσα από τα τοιχώματα της μήτρας το μωρό αντιλαμβάνεται τη διαφορά φυσικού και τεχνητού φωτός.

 

 

 

30η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 28 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος περίπου 27 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 1,36 κιλά.

Το χνούδι που καλύπτει το σώμα του παιδιού εξαφανίζεται. Οι λίγες φουντίτσες που πιθανόν να απομείνουν ως τον τοκετό θα εξαφανιστούν λίγες εβδομάδες μετά τη γέννα. Τα μαλλιά στο κεφάλι του είναι πιο πυκνά, τα βλέφαρά του ανοιγοκλείνουν, ενώ μεγαλώνουν και τα νύχια των ποδιών του. Το ήπαρ σταματά να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια και το ρόλο αυτόν αναλαμβάνει ο μυελός των οστών. Ο σκελετός σκληραίνει, ενώ οι πνεύμονες, οι μύες και ο εγκέφαλος συνεχίζουν να ωριμάζουν.

Πολλά μωρά παίρνουν τώρα θέση στη μήτρα με το κεφάλι προς τα κάτω. Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη και την πιο ορθή στάση τοκετού. Προετοιμαστείτε γιατί θα αισθάνεστε πλέον ισχυρά χτυπήματα -κλοτσιές- κάτω από τα πλευρά σας, όπως και πίεση στη λεκάνη όταν το παιδί θα σπρώχνει προς τα κάτω.

 

31η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 29 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύφος 28 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 1,59 κιλά.

Week31Ενώ η συνολική ανάπτυξη του παιδιού σιγά σιγά επιβραδύνεται, θα συνεχιστεί η αύξηση του βάρους του. Ο εγκέφαλος του συνεχίζει να αναπτύσσεται. Οι πνεύμονες είναι τα τελευταία όργανα που ολοκληρώνονται.

Το χρώμα των ματιών αρχίζει να εμφανίζεται, αλλά το πραγματικό χρώμα δε θα φανεί παρά μόνο έξι με εννέα μήνες μετά τη γέννηση, καθώς η χρωστική των ματιών χρειάζεται έκθεση στο φυσικό φως για να ολοκληρωθεί η δημιουργία της. Τα μελαχρινά παιδιά συνήθως έχουν γκρίζα ή καστανά μάτια κατά τη γέννηση, που μεταβάλλονται σε καστανά ή μαύρα έπειτα από έξι μήνες. Οι Καυκάσιοι, ως νεογέννητα, έχουν συνήθως σκούρα μπλε μάτια και δεν παίρνουν το τελικό χρώμα παρά μόνο αφού περάσουν πολλές εβδομάδες ή και μήνες. Εν τω μεταξύ, οι οφθαλμοί προετοιμάζονται για τη ζωή μετά τη γέννηση. Οι κόρες των ματιών αρχίζουν να διαστέλλονται στο ερυθρό φως που περνά μέσα στη μήτρα. Τα βλέφαρα είναι συχνά ανοιχτά κατά τις ώρες της δραστηριότητας και κλείνουν την ώρα του ύπνου.

 

 

 

32η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 30 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύφος 29 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά.

Week32Και οι πέντε αισθήσεις του παιδιού λειτουργούν και επιδεικνύει πλέον και μια νέα ικανότητα: μπορεί να στρέφει το κεφάλι του από τη μια μεριά στην άλλη. Τα όργανα συνεχίζουν να ωριμάζουν, ενώ τα νύχια στα πόδια του έχουν πια ολοκληρωθεί και στο κεφάλι του εξακολουθούν να αναπτύσσονται μαλλιά. Συνεχίζει να ασκείται στο άνοιγμα και κλείσιμο των βλεφάρων, κοιμάται, όμως, το 90-95% της ημέρας.

Τα μαθήματα αναπνοής του μωρού σας συνεχίζονται και οι πνεύμονες του κατ' αυτό τον τρόπο ισχυροποιούνται και ωριμάζουν λειτουργικά. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως η άσκηση αυτή βοηθά τους πνεύμονες στην παραγωγή περισσότερου επιφανειοδραστικού παράγοντα, της πρωτεΐνης που ευθύνεται για την καλή ανάπτυξη των πνευμόνων.

 

33η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 31 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος 30 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 2 κιλά.

Week33Το αμνιακό υγρό βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο και εκεί θα παραμείνει ως τη στιγμή του τοκετού. Η ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου έχει αυξήσει το μέγεθος του κεφαλιού του μωρού σας κατά 9,5 χιλιοστά αυτή την εβδομάδα. Το λίπος συνεχίζει να συσσωρεύεται και αυτό αλλάζει το χρώμα του δέρματος από κόκκινο σε ρόδινο.

Το μωρό σας δεν έχει πλέον πολύ ελεύθερο χώρο, όπως βλέπετε στην τρισδιάστατη φωτογραφία του υπερηχογράφου που παρατίθεται. Οι κινή¬σεις του, δηλαδή, θα περιορίζονται πλέον σε γυρίσματα, οι κλοτσιές θα σταματήσουν και θα απαλλαγείτε από τα συνήθη χτυπήματα στα πλευρά σας. Μπορεί να παρατηρήσετε πως οι ενέργειές σας επηρεάζουν τις κινήσεις του - η ώρα και η ποσότητα των γευμάτων σας, η θέση που παίρνει το σώμα σας και οι ήχοι από τον έξω κόσμο.

Να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε για αρκετή ώρα καθημερινά και να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού. Η μαία ή ο γιατρός σας θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσουν για το πόσες κινήσεις θα πρέπει να αισθάνεστε - για παράδειγμα, μπορεί να σας πουν να αναμένετε έξι κινήσεις την ώρα, αλλά όχι όλες τις ώρες της ημέρας.

 

 

34η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 32 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος 32 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 2,275 κιλά.

Τώρα αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό Week34σύστημα του παιδιού που το βοηθά να αμυνθεί σε κάθε λοίμωξη. Τα άκρα των δαχτύλων είναι λεπτά αλλά τα νύχια του είναι αιχμηρά.

Είναι πολύ μεγάλο πια για να επιπλέει στο αμνιακό υγρό, και οι κινήσεις του είναι μεγαλύτερες και πιο αργές. Μπορεί να έχει πάρει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω. Μόνο το 3-4% των μωρών υπολογίζεται πως μένουν με τα οπίσθια και τα πόδια προς τα κάτω, στη λεγόμενη ισχιακή προβολή. Ο γιατρός μπορεί να υποβοηθήσει το μωρό να αλλάξει θέση με μια διαδικασία που ονομάζεται εξωτερικός μετασχηματισμός ισχιακής σε κεφαλική προβολή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός τοποθετεί τα χέρια του πάνω στην κοιλιά της μητέρας και γυρνά το παιδί στην ορθή θέση. Είναι καλύτερο να γίνεται σε νοσοκομείο, ώστε να υπάρχει σωστή παρακολούθηση αλλά και η συνολική υποστήριξη προς τη μητέρα και το παιδί.

Όταν έχουμε δίδυμη κύηση, μόνο το ένα από τα δύο μωρά καταφέρνει να πάρει την ορθή στάση με το κεφάλι προς τα κάτω. Το άλλο μικρό προσαρμόζει το σώμα του δίπλα στο προαναφερόμενο με όποιον τρόπο μπορεί, όπως φαίνεται και στην έγχρωμη ακτινογραφία που παρατίθεται.

 

 

35η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 33 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος περίπου 33 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 2,55 κιλά.

Week35Το 99% των μωρών που γεννιούνται αυτή την εβδομάδα επιβιώνουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το κεντρικό νευρικό σύστημα ωριμάζει, το πεπτικό σύστημα είναι ολοκληρωμένο, όπως επίσης και οι πνεύμονες. Συνήθως, δεν παρουσιάζονται αναπνευστικά προβλήματα αν το μωρό γεννηθεί πρόωρα σ' αυτό το στάδιο.

Τα χέρια και τα πόδια του μωρού παχαίνουν όσο πρέπει - στην πραγματικότητα είναι τόσο μεγάλο πια, που καταλαμβάνει όλη τη μήτρα και έχει πολύ λίγο χώρο για να κινηθεί. Στην περίπτωση των διδύμων οι συνθήκες είναι ακόμα πιο περιορισμένες, όπως άλλωστε φαίνεται και στην τομογραφία - η ροζ περιοχή είναι ο πλακούντας που μοιράζονται τα δύο αδέλφια.

 

 

 

36η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 34 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος 34 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 2,75 κιλά.

Week36Χωρίς αμφιβολία θα έχετε παρατηρήσει κάποια αλλαγή στις κινήσεις του μωρού σας, καθώς δεν υπάρχει πλέον ελεύθερος χώρος στη μήτρα σας. Μπορεί να στρέφεται λιγότερο λόγω αυτής της στενότητας, αλλά οι κινήσεις του θα είναι πιο δυνατές, πιο σίγουρες και καθορισμένες. Πιθανόν είστε σε θέση να διακρίνετε συγκεκριμένα μέρη του σώματος του να εξέχουν, όπως, για παράδειγμα, έναν αγκώνα ή μια φτέρνα που θα διαγράφονται κάτω από το δέρμα σας.

Σε αυτό το στάδιο σχεδόν όλα τα μωρά έχ

 

 

 

37η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 35 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος 35 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 2,95 κιλά.

Week37Το μωρό σας δε θεωρείται πια πρόωρο, μπορεί δηλαδή να γεννηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Όπως φαίνεται και στο τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, μοιάζει ήδη με νεογέννητο. Αν το μωρό έχει ισχιακή προβολή, τότε ο γιατρός σας μπορεί να προχωρήσει σε εξωτερικό μετασχηματισμό της ισχιακής σε κεφαλική προβολή. Αν ο τοκετός αρχίσει τώρα, δε θα γίνει προσπάθεια καθυστέρησης του. Η έρευνα δείχνει πως το ίδιο το μωρό προκαλεί τον τοκετό, παράγοντας ορμόνες σε αντίδραση του περιορισμένου χώρου που το περιβάλλει.

Παρότι κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της εγκυμοσύνης το μωρό βασιζόταν στο δικό σας αμυντικό σύστημα κατά των λοιμώξεων, έχει αναπτύξει πλέον το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα, που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και μετά τη γέννησή του. Ο θηλασμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας. Στην αρχή οι μαστοί σας παράγουν πύαρ (πρωτόγαλα), μια ουσία πλούσια σε αντισώματα και θρεπτικά συστατικά. Το γάλα που έρχεται στη συνέχεια είναι διατροφικά ισορροπημένο και βοηθά στην προστασία του μωρού έναντι των λοιμώξεων και στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού του συστήματος.

 

 

38η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 36 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος 35 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 3,1 κιλά.

Week38Το μωρό σας είναι κλινικά ώριμο και έτοιμο να γεννηθεί ανά πάσα στιγμή. Όλα τα οργανικά συστήματα έχουν ολοκληρωθεί και πιθανόν να μπορέσετε να τα δείτε σε μια μαγνητική τομογραφία. Στα έντερα του έχουν συσσωρευτεί απόβλητα, μια πρασινόμαυρη κολλώδης ουσία που ονομάζεται μηκώνιο και που μπορεί να αποβληθεί πριν ή μετά τη γέννηση. Το κεφάλι και η κοιλιά του μωρού έχουν περίπου την ίδια περιφέρεια.

Ο γιατρός σας θα σας έχει πληροφορήσει κατά προσέγγιση για το μέγεθος του παιδιού. Έχετε, όμως, υπόψη σας πως πρόκειται μόνο για μια εκτίμηση - κανένας δεν ξέρει ακριβώς ποιο είναι το μέγεθος του μωρού έως ότου αυτό γεννηθεί.

Ο πλακούντας αρχίζει τώρα να γερνάει, καθώς ο ρόλος του -το να συντηρεί, δηλαδή, το μωρό σας- πλησιάζει στο τέλος του. Γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών, ενώ αρχίζουν να εμφανίζονται ασβεστώσεις και θρόμβοι.

 

39η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 37 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος 36 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 3,25 κιλά.

Το χνούδι που καλύπτει το μωρό έχει πέσει κατά το μεγαλύτερο μέρος του, καθώς το παιδί ετοιμάζεται να γεννηθεί. Το μωρό σας καταπίνει αυτό το χνούδι μαζί με άλλες εκκρίσεις και τα αποθηκεύει στα έντερα του. Από αυτό θα προκύψει η σκουρόχρωμη ουσία, το μηκώνιο, που βοηθά στις πρώτες κινήσεις του εντέρου. Οι πνεύμονες ωριμάζουν και ο επιφανειοδραστικός παράγοντας παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα. Πιθανόν να μην αντιλαμβάνεστε όλες του τις κινήσεις σε αυτό το στάδιο. Ο ομφάλιος λώρος, μήκους 51 εκατοστών, έχει περίπου το ίδιο μήκος με το παιδί.

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης που παράγονται στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση του στήθους ακόμα και γαλακτόρροια στα νεογέννητα. Τα γεννητικά όργανα - τα χείλη του αιδοίου και το όσχεο- μπορεί επίσης να εμφανιστούν διογκωμένα. Όλες αυτές οι παράπλευρες εκδηλώσεις εξαφανίζονται λίγο μετά τη γέννηση, όταν το μωρό σας θα έχει πάψει να τροφοδοτείται από το δικό σας αίμα. Σε αυτή τη φάση το μωρό σας έχει πάνω από 300 οστά, δηλαδή περισσότερα απ' ό,τι οι ενήλικοι, που έχουν 206. Πολλά από αυτά συνενώνονται, καθώς το μωρό μεγαλώνει.

Την 40ή εβδομάδα κύησης η ανάπτυξη του μωρού σας έχει ολοκληρωθεί και μπορεί να γεννηθεί οποιαδήποτε στιγμή.

 

40η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 38 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος 37 με 38 εκατοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς με συνολικό ύψος περίπου 48 εκατοστά

Εξοπλισμένο με πάνω από 70 διαφορετικά ανακλαστικά, το μωρό σας είναι έτοιμο να αρχίσει τη ζωή του έξω από τη μήτρα. Σε αυτή τη φάση το περισσότερο σμήγμα έχει φύγει, το 15% του βάρους του σώματος αποτελείται από λίπος, ενώ ο θώρακάς του προβάλλει έντονα. Κατά τη γέννηση ο πλακούντας θα αποπέσει από τη μήτρα και ο ομφάλιος λώρος θα πάψει να λειτουργεί, από τη στιγμή που το παιδί θα πάρει την πρώτη του ανάσα. Η αναπνοή του πυροδοτεί αλλαγές στην κατασκευή της καρδιάς και των αρτηριών που θα στείλουν αίμα στους πνεύμονες.

 

 

Δείτε επίσης:

Εγκυμοσύνη: Η ανάπτυξη του εμβρύου το πρώτο τρίμηνο

Εγκυμοσύνη: Η ανάπτυξη του εμβρύου το δεύτερο τρίμηνο

από το βιβλίο " Η βίβλος της εγκυμοσύνης", 19η χιλιάδα,
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2005/Carroll & Brown Limited, 2003.

 

Γράφτηκε από: Εκδόσεις Ψυχογιος
από το βιβλίο "Η βίβλος της εγκυμοσύνης", 19η χιλιάδα Εκδόσεις Ψυχογιός, 2005 / Carroll & Brown Limited, 2003. *Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφη άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.