facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εγκυμοσύνη: Η ανάπτυξη του εμβρύου το πρώτο τρίμηνο

Η ανάπτυξη του εμβρύου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης

Η ανάπτυξη του εμβρύου κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης

Η ιστορία της ανάπτυξης του αγέννητου μωρού σας είναι εξαιρετική: η ζωή αρχίζει από ένα γονιμοποιημένο ωάριο και καταλήγει σε έναν ολοκληρωμένο ανθρώπινο οργανισμό, εξοπλισμένο με όλες τις βασικές λειτουργίες που θα τον βοηθήσουν να επιβιώσει στον έξω κόσμο.

Η σύλληψη γίνεται συνήθως δύο εβδομάδες μετά την αρχή της περιόδου. Οι περισσότερες γυναίκες, όμως, δε γνωρίζουν πότε ακριβώς συνέλαβαν, επομένως είναι πιο εύκολο να χρονολογείται η εγκυμοσύνη από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου. Για παράδειγμα, αν είχατε την τελευταία σας περίοδο πριν από δέκα εβδομάδες, θα θεωρηθεί πως είστε στη δέκατη εβδομάδα της κύησης, ακόμα κι αν το παιδί σας θα είναι μόλις οκτώ εβδομάδων. Η περιγραφή που ακολουθεί εξηγεί λεπτομερώς την αναπτυξιακή πορεία του εμβρύου από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 40 εβδομάδες. Γα μωρά που γεννιούνται προτού συμπληρώσουν την 37η εβδομάδα θεωρούνται πρόωρα, ενώ αυτά που γεννιούνται μετά την 40ή εβδομάδα θεωρούνται υπερώριμα.

Το μέγεθος του μωρού

Κατά το πρώτο τρίμηνο, τα έμβρυα ακολουθούν μια απολύτως προβλέψιμη πορεία ανάπτυξης. Η μέτρηση του ύψους του σώματός του, που γίνεται από την 7η εβδομάδα, αποτελεί την πιο ευαίσθητη μέθοδο καθορισμού της ηλικίας του. Συνήθως μετράται από την κορυφή ως τους γλουτούς παρά από την κορυφή ως τη φτέρνα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πόδια είναι συχνά διπλωμένα.

 

4η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 2 εβδομάδων. 

Το παιδί έχει ύψος από 0,36 έως 1 χιλιοστό από την κορυφή ως τους γλουτούς.

Week4Είναι μια περίοδος αλματώδους ανάπτυξης. Στο τέλος της τρίτης εβδομάδας, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο ενδομήτριο σας, όπου εξακολουθεί να πολλαπλασιάζεται και να αναπτύσσεται. Αυτό που ήταν στην αρχή ένα απλό κύτταρο σπέρματος και ωαρίου έχει γίνει τώρα μια βλαστοκύστη μερικών εκατοντάδων κυττάρων. Αυτή η βλαστοκύστη τώρα διαιρείται στα δύο. Το ένα μισό, αυτό που εφάπτεται στο βλεννογόνο της μήτρας, εξελίσσεται σε πλακούντα. Το εξωτερικό του στρώμα θα σχηματίσει τον ομφάλιο λώρο, τον αμνιακό σάκο, το λεκιθικό σάκο και το χόριο (προστατευτικές μεμβράνες στο εσωτερικό της μήτρας).

Από το άλλο μισό θα σχηματιστεί το μωρό. Αυτό διαιρείται σε τρεις χιτώνες, γνωστούς ως βλαστικά στρώματα του εμβρύου. Από αυτούς θα διαμορφωθούν τα μέρη του σώματος του παιδιού. Από τον εσωτερικό χιτώνα θα δημιουργηθεί το ήπαρ, το πάγκρεας, η κύστη, ο θυρεοειδής αδένας και το επιθήλιο του πεπτικού συστήματος. Ο μέσος χιτώνας θα μετατραπεί σε μυς, οστά, αγγεία, νεφρά. Ο εσωτερικός χιτώνας θα μετατραπεί σε εγκέφαλο και νευρικό σύστημα, δέρμα και μαλλιά.

 

5η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 3 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος περίπου 1,25 χιλιοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς.

Week5Αυτό που πριν ήταν μια μπάλα από κύτταρα, έχει αρχίσει τώρα να επιμηκύνεται και μπορεί κανείς να διακρίνει ένα κεφάλι και μια ουρά. Αρχίζει να αναπτύσσεται το κεντρικό νευρικό σύστημα και να διαμορφώνονται ο εγκέφαλος του μωρού και ο νωτιαίος μυελός. Στα πλάγια του κεφαλιού διακρίνονται ίχνη των οφθαλμών και των αυτιών του, ενώ αρχίζουν να αναπτύσσονται το ήπαρ, τα νεφρά, οι μύες και τα οστά. Τα οστά βέβαια δεν είναι ακόμα σκληρά σε αυτό το στάδιο. Τα τοιχώματα της καρδιάς διαμορφώνονται σε αυτή τη φάση, και η καρδιά του θα αρχίσει να χτυπά κατά το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Σ' αυτό το στάδιο το έμβρυο τρέφεται από τον λεκιθικό σάκο και από τα θρεπτικά συστατικά που είναι αποθηκευμένα στα τοιχώματα της μήτρας. Ήδη, όμως, από την 4η εβδομάδα ένα μέρος της τροφής προέρχεται από τον πλακούντα.

 

6η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 4 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος από 2 έως 4 χιλιοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς.

Week6Η ανάπτυξη αυτή την εβδομάδα είναι ταχύτατη. Το μωρό σας μπορεί να μοιάζει με γυρίνο, καθώς η πλάτη του είναι κυρτωμένη και έχει ουρά. Τώρα, όμως, έχει και εγκέφαλο. Η μικροσκοπική καρδιά του δεν είναι μεγαλύτερη από ένα σπόρο παπαρούνας και ήδη χτυπά μόνη της. Άλλα πρωτεύοντα όργανα, συμπεριλαμβανομένων του ήπατος και των νεφρών, συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Ο νευρικός σωλήνας που συνδέει τον εγκέφαλο με τη σπονδυλική στήλη κλείνει. Το κεφάλι του μωρού σας αρχίζει να αποκτά το κανονικό του σχήμα.

Ένα υποτυπώδες πεπτικό σύστημα αρχίζει να σχηματίζεται, συγχρόνως με τη θωρακική και κοιλιακή κοιλότητα και τους σπονδύλους. Το όργανο που αργότερα θα εξελιχθεί σε όρχεις ή ωοθήκες εμφανίζεται σαν ένα μικρό σύνολο κυττάρων. Υποτυπώδη χέρια και πόδια εμφανίζονται σαν μικρές προεκβολές στο σώμα. Το μωρό σας τώρα έχει τη δική του αιματική κυκλοφορία, μέσα στην οποία έχει αρχίσει να κυκλοφορεί αίμα.

 

7η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 5 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος από 4 έως 5 χιλιοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς.

Week7Το έμβρυο αρχίζει πια να μοιάζει περισσότερο με άνθρωπο, και η ουρά του έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Το κεφάλι του, όμως, έχει ακόμα ακανόνιστο σχήμα και κυρτώνει προς τα εμπρός. Οι δύο σκουρόχρωμες κηλίδες στα πλάγια του κεφαλιού του θα μετασχηματιστούν σε μάτια, ενώ διακρίνονται και τα ίχνη των ρουθουνιών του. Είναι πλέον ορατά τα χείλη, η γλώσσα και τα φατνία των δοντιών του. Τα χέρια και τα πόδια του έχουν μακρύνει και διαθέτει υποτυπώδη πέλματα και παλάμες.

Είναι ένα ευαίσθητο στάδιο για το μωρό. Κατά τη διάρκειά του διαμορφώνονται όλα τα σημαντικά όργανα και εσείς θα πρέπει να αποφεύγετε κάθε πιθανό κίνδυνο που θα επηρέαζε την ανάπτυξη του. Η καρδιά του έχει ήδη διαχωριστεί σε κοιλότητα δεξιά και αριστερή, και χτυπά με 150 παλμούς το λεπτό - με το διπλάσιο ρυθμό απ' ό,τι η καρδιά ενός ενηλίκου. Το ήπαρ, τα νεφρά, οι πνεύμονες, το έντερο και τα εσωτερικά γεννητικά όργανα κοντεύουν να ολοκληρωθούν.

 

8η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 6 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος από 14 έως 20 χιλιοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς.

Week8Το κεφάλι του μωρού είναι ακόμα δυσανάλογα μεγάλο συγκριτικά με το σώμα του και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του συνεχίζουν να διαμορφώνονται. Έχει πλέον γλώσσα και ρουθούνια. Τα οστά του σαγονιού συνενώνονται προκειμένου να σχηματιστεί πλέον το στόμα. Οι επόμενες οκτώ ημέρες είναι κρίσιμες για το σχηματισμό των οφθαλμών και του έσω ωτός (του εσωτερικού του αυτιού), όργανα στα οποία οφείλεται η αίσθηση της ισορροπίας και της ακοής.

Τα περισσότερα από τα εσωτερικά όργανα του μωρού - όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και οι πνεύμονες- έχουν διαμορφωθεί τουλάχιστον στη βασική τους μορφή. Στον ομφάλιο λώρο αρχίζει να σχηματίζεται το έντερο. Οι χτύποι της καρδιάς έχουν γίνει φυσιολογικοί, ενώ κάτω από το διάφανο δέρμα του διακρίνεται το πλέγμα των αιμοφόρων αγγείων.

Ως κόρα, το ερειστικό σύστημα έχει διαμορφωθεί από χόνδρο. Τώρα πλέον αρχίζει να αντικαθίσταται τμηματικά από οστίτη. Τα κόκαλα των άκρων του σκληραίνουν και επιμηκύνονται, ενώ διαμορφώνονται και οι αρθρώσεις. Αρχίζει ήδη να κινείται, παρότι εσείς δεν μπορείτε ακόμα να το αντιληφθείτε.

 

9η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 7 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος από 22 έως 30 χιλιοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς.

Week9Το μωρό σας αρχίζει πλέον να μοιάζει με κανονικό μωρό. Αυτό το τρισδιάστατο υπερηχογράφημα δείχνει ευκρινέστατα το κεφάλι που γέρνει μπροστά, προς το στήθος, καθώς και τα άκρα που διαμορφώνονται. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών είναι σχεδόν πλήρως διαμορφωμένα και σχηματίζονται ήδη τα δακτυλικά αποτυπώματα. Η μύτη έχει πάρει το τελικό της σχήμα και τα βλέφαρα καλύπτουν σχεδόν πλήρως τα μάτια.

Κατά τις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί το διάφραγμα του μωρού. Πρόκειται για ένα μυ που θα το βοηθά να αναπνέει όταν θα γεννηθεί. Τα έντερα αρχίζουν να κινούνται έξω από τον ομφάλιο λώρο και να μετατοπίζονται προς την κοιλιακή κοιλότητα, σε έναν ολοένα και αυξανόμενο χώρο που διαμορφώνεται όσο το σώμα μεγαλώνει.

 

 

 

 

10η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 8 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος από 31 έως 42 χιλιοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 5 γραμμάρια.

Week10Ο εγκέφαλος έχει μεγαλώσει τόσο, που το κεφάλι δείχνει ακόμα δυσανάλογα μεγάλο σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα. Τα μάτια και η μύτη διακρίνονται πλέον καθαρά. Είκοσι μικροσκοπικά φατνία δοντιών διαμορφώνονται στα ούλα. Οι καρποί και οι αστράγαλοι έχουν σχηματιστεί, όπως επίσης και τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Οι περισσότερες από τις αρθρώσεις έχουν ολοκληρωθεί ήδη. Τα γεννητικά όργανα αρχίζουν να σχηματίζονται, αν και είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα για να διακρίνει κανείς το φύλο.

Το νευρικό του σύστημα ήδη ανταποκρίνεται και έχει αρχίσει η λειτουργία πολλών εσωτερικών οργάνων. Οι πνεύμονες εξακολουθούν να αναπτύσσονται, ενώ το στομάχι και το έντερο επίσης αναπτύσσονται στην κοιλιά. Οι νεφροί μετακινούνται προς τις τελικές τους θέσεις στο άνω τμήμα της κοιλιάς και η καρδιά έχει αναπτυχθεί σχεδόν πλήρως.

 

 

11η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 9 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος από 44 έως 60 χιλιοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει 8 γραμμάρια.

Week11Η ανάπτυξη του μωρού έχει ξεπεράσει το κρίσιμο στάδιο και στο εξής μειώνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει συγγενείς ανωμαλίες ή να επηρεαστεί από φάρμακα ή λοιμώξεις. Ως το τέλος της εβδομάδας, το ύψος του θα έχει διπλασιαστεί και το κεφάλι θα είναι το μισό σε μήκος από το συνολικό μήκος του σώματος. Κάτω από τα κλειστά βλέφαρα διαμορφώνεται η ίριδα, που θα προστατέψει στο μέλλον τα μάτια από την ένταση του φωτός. Τα αυτιά του, όμως, θα χρειαστούν πολύ χρόνο ακόμα μέχρι να ολοκληρωθούν. Ήδη, όμως, από τόσο νωρίς, το μωρό σας μπορεί να βυζαίνει, να καταπίνει και να χασμουριέται.

Τα ζωτικά όργανα του μωρού σας -το ήπαρ τα νεφρά, το έντερο, ο εγκέφαλος και οι πνεύμονες- έχουν σχηματιστεί πλήρως και για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης απλώς μεγαλώνουν. Τα νύχια και τα μαλλιά έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται. Η καρδιά του συνεχίζει να στέλνει αίμα σε όλα τα εσωτερικά όργανα συμπεριλαμβανομένου του ομφάλιου λώρου, ο οποίος μεταφέρει αίμα στον πλακούντα.

Στη 12η εβδομάδα το μωρό σας έχει διαμορφωθεί πλήρως. Το κεφάλι του είναι πιο στρογγυλό και μοιάζει περισσότερο με ένα κανονικό μωρό.

 

12η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 10 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος περίπου 61 χιλιοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 8-14 γραμμάρια.

Week12Το μωρό έχει διαμορφωθεί πλήρως από την κορυφή ως τα νύχια, αν και τα όργανα του συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ιδίως ο εγκέφαλος. Τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών έχουν ξεχωρίσει, ενώ τα μαλλιά και τα νύχια του μεγαλώνουν. Τα κόκαλα του συνεχίζουν να σκληραίνουν. Τα γεννητικά όργανα αρχίζουν να παίρνουν τα χαρακτηριστικά του φύλου. Διαμορφώνονται οι φωνητικές χορδές και η υπόφυση στη βάση του εγκεφάλου αρχίζει να παράγει ορμόνες.

Είναι εκπληκτικό το τι μπορεί να κάνει το παιδί σ' αυτό το στάδιο: κουνά τα χέρια του, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του, μπορεί να χαμογελάει, να συνοφρυώνεται, να βυζαίνει το δάχτυλο του! Το πεπτικό του σύστημα είναι πλέον έτοιμο να απορροφήσει γλυκόζη (ζάχαρη). Ο ομφάλιος λώρος εξυπηρετεί την κυκλοφορία του αίματος μεταξύ του πλακούντα και του μωρού, τρέφοντας το και απομακρύνοντας συγχρόνως τα άχρηστα παράγωγα της ταχύτατης ανάπτυξής του.

 

 

13η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι 11 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος από 65 έως 78 χιλιοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς και ζυγίζει περίπου 13-20 γραμμάρια.

Week13Αν και είναι ήδη πλήρως διαμορφωμένο -όπως βλέπετε στο τρισδιάστατο υπερηχογράφημα- το μωρό σας δε θα μπορούσε ακόμα να επιβιώσει έξω από το περιβάλλον της μήτρας. Τα εσωτερικά του όργανα και κυρίως οι πνεύμονες δεν έχουν ωριμάσει αρκετά. Τα έντερα έχουν μετακινηθεί κι άλλο προς το σώμα, ενώ το ήπαρ αρχίζει να εκκρίνει χολή και στο πάγκρεας αρχίζει να παράγεται ινσουλίνη. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα συνεχίζουν τη δική τους ανάπτυξη.

Ο αυχένας του παιδιού έχει πλήρως διαμορφωθεί και μπορεί να υποστηρίξει τις κινήσεις της κεφαλής. Τα μάτια μετακινούνται προς την οριστική τους θέση στο πρόσθιο μέρος του κεφαλιού και τα αυτιά μετακινούνται ομοίως προς τη φυσιολογική τους θέση. Σύμφωνα με έρευνες, το μωρό μπορεί ήδη να ακούσει ήχους. Τα αυτιά δε θα διαμορφωθούν πλήρως παρά μόνο την 24η εβδομάδα και πιστεύεται πως τα έμβρυα αντιλαμβάνονται τους ήχους μέσω υποδοχέων δονήσεων στο δέρμα τους.

 

 

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

Το μωρό σας είναι 6 εβδομάδων.

Το παιδί έχει ύψος από 14 έως 20 χιλιοστά από την κορυφή ως τους γλουτούς.

Το κεφάλι του μωρού είναι ακόμα δυσανάλογα μεγάλο συγκριτικά με το σώ μα του και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του συνεχίζουν να διαμορφώ νονται. Έχει πλέον γλώσσα και ρουθούνια. Τα οστά του σαγονιού συνενώ νονται προκειμένου να σχηματιστεί πλέον το στόμα. Οι επόμενες οκτώ ημέ ρες είναι κρίσιμες για το σχηματισμό των οφθαλμών και του έσω ωτός (του εσωτερικού του αυτιού), όργανα στα οποία οφείλεται η αίσθηση της ισορροπίας και της ακοής.

Τα περισσότερα από τα εσωτερικά όργανα του μωρού - όπως η καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και οι πνεύμονες- έχουν διαμορ φωθεί τουλάχιστον στη βασική τους μορφή. Στον ομφάλιο λώ ρο αρχίζει να σχηματίζεται το έντερο. Οι χτύποι της καρδιάς έχουν γίνει φυσιολογικοί, ενώ κάτω από το διάφανο δέρμα του διακρίνεται το πλέγμα των αιμοφόρων αγγείων.

Ως κόρα, το ερειστικό σύστημα έχει διαμορφωθεί από χόν δρο. Τώρα πλέον αρχίζει να αντικαθίσταται τμηματικά από οστί τη. Τα κόκαλα των άκρων του σκληραίνουν και επιμηκύνονται, ενώ διαμορφώνονται και οι αρθρώσεις. Αρχίζει ήδη να κινείται, παρότι εσείς δεν μπορείτε ακόμα να το αντιληφθείτε.

 

 

 

Δείτε επίσης:

Εγκυμοσύνη: Η ανάπτυξη του εμβρύου το δεύτερο τρίμηνο

Εγκυμοσύνη: Η ανάπτυξη του εμβρύου το τρίτο τρίμηνο

 

Δείτε προϊόντα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Το φαρμακείο σας 

Επιλέξτε το σωστό σουτιέν 

Τι θα χρειαστείτε για το μωρό που περιμένετε

Βρεφικά ρούχα - Παιδικά 

Βόλτα - Φροντίδα - Δωμάτιο

 

Γράφτηκε από: Εκδόσεις Ψυχογιος
από το βιβλίο "Η βίβλος της εγκυμοσύνης", 19η χιλιάδα Εκδόσεις Ψυχογιός, 2005 / Carroll & Brown Limited, 2003. *Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφη άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.