facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Εγκυμοσύνη & δέρμα - Φυσιολογικές αλλοιώσεις

Εγκυμοσύνη & δέρμα - Φυσιολογικές αλλοιώσεις

Εγκυμοσύνη & δέρμα - Φυσιολογικές αλλοιώσεις

Το δέρμα παρουσιάζει σημαντικές αλλοιώσεις στη διάρκεια της κύησης, εξαιτίας πολυάριθμων μεταβολικών, ενδοκρινολογικών και ανοσολογικών αλλαγών. Δείτε ποιες είναι και πού εντοπίζονται οι φυσιολογικές αυτές αλλοιώσεις και ενημερωθείτε για την πρόληψη και τη θεραπεία τους.

Οι φυσιολογικές αλλαγές του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν τις παρακάτω περιπτώσεις:

Γενικευμένη υπερμελάγχρωση

Απαντά σε ποσοστό 90% των εγκύων. Η αλλοίωση αυτή είναι εμφανέστερη σε ασθενείς με σκούρο χρώμα δέρματος. Η συχνότερη μελάγχρωση είναι αυτή που εμφανίζεται κεντρικά στην επιφάνεια της κάτω κοιλίας. Στην πρώτη κύηση αργεί να εμφανιστεί, αλλά στις επόμενες εγκυμοσύνες εμφανίζεται νωρίτερα. Επίσης πιο έντονα σκούρο χρώμα δέρματος παρουσιάζουν τόσο οι θηλές των μαστών όσο και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα και οι μασχάλες. Υπάρχει επιπλέον μια σκούρα απόχρωση στο λαιμό, που σε ορισμένες εγκύους είναι ιδιαίτερα ενοχλητική, αλλά υποχωρεί μετά τον τοκετό σταδιακά, όπως και οι παραπάνω μελαγχρωματικές αλλοιώσεις.

Χαρακτηριστικού τύπου μελάγχρωση είναι το μέλασμα, στο πρόσωπο της εγκύου. Παρουσιάζεται σαν καφέ χρώματος κηλίδες (πανάδες) και εντοπίζεται κυρίως στο μέτωπο, στις παρειές, στο άνω χείλος, στη μύτη και στο πιγούνι.

Εμφανίζεται πιο έντονα στο β’ τρίμηνο της εγκυμοσύνης και επιδεινώνεται με την έκθεση στον ήλιο. Συνήθως υποχωρεί μέσα σε έναν χρόνο από τον τοκετό. Για την αντιμετώπισή του, εκτός από τα αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, εφαρμόζουμε ειδικές λευκαντικές ουσίες τοπικά, όπου υπάρχει το μέλασμα, καθώς επίσης και επεμβατικές μεθόδους (χημικό πίλινγκ, λέιζερ).

Κιρσοειδείς φλέβες (κιρσοί)

Είναι πολύ συνηθισμένες στην εγκυμοσύνη και εμφανίζονται κυρίως στα κάτω άκρα, αλλά και γύρω από τον πρωκτό (αιμορροΐδες). Υπάρχει ταυτόχρονα και οίδημα στα κάτω άκρα. Στις ασθενείς συνιστώνται ελαστικές κάλτσες με παράλληλη ανύψωση των κάτω άκρων, καθώς και αποφυγή τόσο ορθοστασίας όσο και παραμονής στην καθιστή θέση. Μια διαφορετικού τύπου αγγειακή αλλοίωση είναι τα αραχνοειδή αιμαγγειώματα. Αυτά παρουσιάζονται σα μικρές κόκκινες γραμμές που διατάσσονται ακτινωτά ξεκινώντας από ένα κεντρικό σημείο και εμφανίζονται τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα. Τα αραχνοειδή αιμαγγειώματα παρουσιάζονται στο α’ και στο β’ τρίμηνο της κύησης. Υποχωρούν συνήθως μετά από τον τοκετό – σε περίπτωση που επιμένουν αντιμετωπίζονται με λέιζερ.

Ραγάδες εγκυμοσύνης

Εμφανίζονται σε όλες τις εγκύους, κυρίως μετά το α’ τρίμηνο. Πρόκειται για ροζ χρώματος ραβδώσεις που εντοπίζονται στην κοιλιά, στους μαστούς, στους γλουτούς, στους μηρούς. Η αρχική ροζ απόχρωση εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Για την πρόληψη της εμφάνισής τους χρησιμοποιούμε τοπικά διαφόρων ειδών κρέμες, ενώ για τη θεραπεία τους δοκιμάζονται διάφορες μέθοδοι, π.χ., λέιζερ.

Άλλες αλλοιώσεις

Η πιο χαρακτηριστική αλλοίωση τριχώματος είναι η πτώση των μαλλιών, που εμφανίζεται από έναν έως πέντε μήνες μετά τον τοκετό και μπορεί να διαρκέσει έως ένα έτος. Οι ασθενείς χρειάζονται διαβεβαίωση και ενθάρρυνση ότι θα επανέλθουν τα μαλλιά, ενώ για γρηγορότερη αποκατάσταση χορηγούνται τόσο τοπικά σκευάσματα όσο και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ψευδάργυρο και βιταμίνες.

Τα νύχια στην εγκυμοσύνη γίνονται εύθραυστα και λιγότερο σκληρά και μπορεί να εμφανίζουν εγκάρσιες γραμμές.

Αλλοιώσεις από τους βλεννογόνους είναι η υπερτροφία των ούλων και η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, ενώ ο βλεννογόνος του στόματος γίνεται εξέρυθρος και εύθραυστος.

Τέλος, όσον αφορά στη δραστηριότητα των αδένων, παρατηρείται αύξηση του ιδρώτα προς το τέλος της κύησης, που μπορεί να οδηγήσει σε υπεριδρωσία καθώς και να συμβάλει σε μια μορφή εκζέματος που λέγεται δυσιδρωσικό. Η αιτία αυτής της υπεριδρωσίας είναι άγνωστη, ενώ αντιμετωπίζεται τοπικά με ειδικά διαλύματα.

Όσον αφορά στους σμηγματογόνους αδένες δεν έχουμε σημαντικές αλλαγές στη δραστηριότητά τους, αλλά οι έγκυες συχνά παρατηρούν ότι το δέρμα τους είναι πιο λιπαρό από ότι πριν την εγκυμοσύνη.


Γράφτηκε από: Γεώργιος Ζαραφωνίτης
Δερματολόγος - Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.