facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > > > Είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη μου και έχω πολύ άγχος
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Ψευδώνυμο(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Invalid Input

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο ψυχολόγος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση της ψυχολόγου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση της ψυχολόγου, Χρυσάνθης Γεωργιάδου. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την ψυχολόγο Χρυσάνθη Γεωργιάδου και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

Είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη μου και έχω πολύ άγχος

Ερώτηση από Ελίνα (13.3.2017)

“Γεια σας λέγομαι Ελίνα και είμαι 22 χρόνων είμαι στη δεύτερη εγκυμοσύνη μου αλλά είναι σαν την πρώτη φορά έχω αρκετό άγχος... Είμαι περίπου 1 μισή μηνών και είχα δει ένα πολύ απαλό καφέ στα υγρά μου και πανικοβλήθηκα. Ο γιατρός μου είπε να πάρω τα χάπια οτρεγκεσταν αλλά επειδή ήταν τόσο απαλό και δεν μου ξανά ήρθε τίποτα στα υγρά δεν τα πήρα είδα και τις παρενέργειες και φοβήθηκα περισσότερο. Το άγχος δεν μου έχει φύγει. Τι μου προτείνετε;”

Απάντηση από ψυχολόγο (14.3.2017)

“Καλημέρα Ελίνα,

Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική για την ίδια γυναίκα. Κατάλαβα σωστά ότι νοιώθεις την εγκυμοσύνη σου ίδια με την πρώτη εγκυμοσύνη λόγου ότι είχες άγχος και τότε; Οπότε έχουμε ένα ιστορικό άγχους. Το άγχος είναι σύνηθες στην εγκυμοσύνη -όλες μας έχουμε κάποιες ανησυχίες για την υγεία του μωρού και κάποιο φόβο για τη γέννα. Ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν ένα έντονο άγχος ή χαμηλή διάθεση η οποία παρεμποδίζει την καθημερινότητα.

Το περιγεννητικό άγχος αποτελείται από τα ακόλουθα χωρίς να περιορίζονται σε αυτά:

  • Πανικός (ταχυπαλμία, τρεμούλες, αίσθηση ασφυξίας, αισθήματα απώλειας ελέγχου και/ ή επικείμενης συμφοράς)
  • Επίμονη στενοχώρια, συνήθως επικεντρωμένη στην ασφάλεια ή υγεία του βρέφους
  • Απότομες αλλαγές διάθεσης
  • Εμμονές ή παρορμητικές συμπεριφορές
  • Να είσαι στην τσίτα

Οι αγχώδεις διαταραχές δεν είναι μία μόνο πάθηση, αλλά μία ομάδα παθήσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται από επίμονα αισθήματα υψηλού βαθμού άγχους και υπερβολικής δυσφορίας και έντασης. Η θεραπευτική αγωγή για το άγχος ευτυχώς είναι αποτελεσματική. Επειδή είναι διάφορες οι παθήσεις του άγχους θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες από εσένα για να μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένη και να μη δώσω αόριστες συμβουλές, οπότε πάρε με τηλέφωνο να το συζητήσουμε ( 6986775642) ή ξανά στείλε μας email.

Από την πληροφορία που δίνεις για το Utrogestan καταλαβαίνω γιατί δεν το πήρες και εφόσον δεν είχες ενδείξεις να τα πάρεις στην συνέχεια καλώς έκανες αλλά πες το και στο γιατρό σου για να τον έχεις ενήμερο. Ελίνα ο γιατρός σου είναι το κύριο άτομο που μπορεί να σε καθησυχάσει σχετικά με την υγεία του μωρού σου αλλά και της δικής σου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό δεν σημαίνει ότι ακολουθούμε τυφλά ό,τι λέει ή θέλει να κάνει, δηλαδή εάν έχεις κάποιες επιφυλάξεις γι’ αυτά που προτείνει του το λες και συζητάτε άλλες επιλογές (π.χ. εάν προτείνει καισαρική ενώ εσύ θέλεις να γεννήσεις φυσιολογικά). Μην ξεχνάς ότι η εγκυμοσύνη είναι δική σου. Ο γιατρός είναι παρόν για να παρακολουθεί την εγκυμοσύνη και να φέρει με ασφάλεια το μωρό στον κόσμο. Μην παραδίνεις τον εαυτό σου αλλά συνεργάσου μαζί του ώστε οι ανησυχίες και οι επιθυμίες σου να είναι κατανοητές.

Θα ήθελα να γνώριζα τι στήριξη έχεις στη διάθεση σου, δηλαδή, είσαι με τον σύντροφο σου; Έχεις τη μητέρα ή άλλους συγγενείς κοντά σου; Ζεις σε μεγαλούπολη όπου μπορείς να κοινωνικοποιηθείς με κάποια ομάδα μητέρων; Επίσης, πόσο χρονών είναι το πρώτο σου παιδάκι και πως είναι η σχέση σας;

Το μητρικό άγχος δεν ωφελεί το αγέννητο βρέφος-ούτε τους άλλους γύρω σου- και όταν νοιώθουμε την έντονη συναισθηματική φόρτιση χωρίς να το θέλουμε μπορεί να ξεσπάμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα και έπειτα να νοιώθουμε έντονες τύψεις.

Δεν έχεις κλείσει ούτε το πρώτο τρίμηνο και έχεις αρκετό δρόμο μπροστά σου. Κάνε την αλλαγή σε αυτήν την εγκυμοσύνη. Εξήγησε στους ανθρώπους δίπλα σου τι σου συμβαίνει, δέξου την στήριξη τους και εγώ είμαι στην διάθεση σου.”


 

Γεωργιάδου

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.