facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Είμαι έγκυος και αισθάνομαι ότι δεν θέλω το μωρό

Ερώτηση από Μαρία (25.05.2023)

Καλησπέρα,

Είμαι με τον άνθρωπο μου 7 χρόνια. Οι συνθήκες στη ζωή μας είναι πραγματικά υπέροχες. Έχουμε το δικό μας σπιτι ο άντρας μου ,έχει δίκη του επιχείρηση και είμαστε πολύ καλά οικονομικά. Επίσης έχουμε τεράστια βοήθεια από τα πεθερικά μου. Όταν έβλεπα μωράκια τρελενομουν και έλεγα συνέχεια ποτέ θα κάνουμε και εμείς ένα. Όλο μου το κινητό ήταν γεμάτο από μωρά.

Μόλις λοιπόν ξεκινήσαμε την προσπάθεια πιάσαμε με τη πρώτη. Μόλις έκανα το τεστ και είδα ότι είναι θετικό έκλαιγα από τη χαρά μου και εγω αλλά και πι δικοί μας άνθρωποι μόλις τους το είπαμε καθώς όλοι το θέλαμε. Ωστόσο μετά από λίγες μέρες τα συναισθήματα μου δεν είναι πια τα ίδια. Αισθάνομαι ότι δεν το θέλω αυτό το μωρο. Αισθάνομαι ότι βιαστήκαμε καθώς εγω είμαι 23 και ο άντρας μου 31. Αισθάνομαι ότι μπορούσαμε να περιμένουμε λίγα χρόνια ακομα. Αισθάνομαι ότι όλοι μας οι φίλοι θα χαθούν καθώς και οι περισσότεροι δεν έχουν παιδιά.

Με τρομάζει η αλλαγή αυτή που έρχεται στη ζωή μου. Έχω τόσο αγχος. Ο άντρας μου όταν το συζητήσαμε μου είπε ότι δεν το περίμενε αυτό από εμένα και πως πίστευε πως ήμουν έτοιμη καθώς έτσι πίστευα και εγω και έτσι έλεγα. Έχω σκεφτεί ακομα και το ενδεχόμενο της έκτρωσης αλλά μετά το μετανιώνω και νιώθω τύψεις καθώς σκέφτομαι πως άλλοι άνθρωπο παλεύουν χρόνια να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο. Πριν μείνω έγκυος έβλεπα εγκύου λες και μανούλες και χαιρόμουν τόσο πολύ. Έκλαιγα από συγκίνηση και τώρα τρομάζω και αγχώνομαι. Πιάνω τον εαυτό μου να λέω μακάρι να απέβαλα. Νιώθω τοσο άσχημα. Πριν μείνω έγκυος κοιμόμουν αρκετές ώρες. Τώρα από το άγχος μου ξυπνάω από τον ύπνο μου με τρομερό πόνο στο στομάχι και ταχυκαρδία και δεν μπορώ να κοιμηθώ!!

Τι με συμβουλεύετε;

Απάντηση από ψυχολόγο (25.05.2023)

 

Αγαπητή Μαρία,

Αν κάνεις μία αναζήτηση στον ιστότοπο μας εδώ στην ενότητα Η Ψυχολόγος Απαντάει, θα έβρισκες πολλές γυναίκες με τα ίδια συναισθήματα. Άρα θα καταλάβαινες, εν μέρει, πως αυτό το άγχος που νιώθετε δεν είναι ουσιαστικά πραγματικό. Πολλές γυναίκες που έχουν μία τακτοποιημένη ζωή (καριερα, σχέση κτλ) όταν είναι έγκυες νιώθουν τον κόσμο να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Φοβούνται, πανικοβάλλονται, φέρνουν του κόσμου τις δικαιολογίες κατά την εγκυμοσύνη τους και προσπαθούν να απαλλαγούν από την ευθύνη των αποφάσεων τους. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Γιατί τώρα να μην το θέλεις το μωρό σου; Είναι συνηθισμένες σκέψεις που προβληματίζουν.

Πιστεύω πως μόνη σου καταλαβαίνεις πως ο φόβος- το άγχος σου- δεν είναι πραγματικός. Ο πανικός σου προέρχεται από τα καταστροφικά σενάρια που έχεις χτίσει μέσα στη φαντασία σου. Αυτοί οι φόβοι εκδηλώνονται με σωματικά συμπτώματα (διαταραγμένο ύπνο, πόνοι) και με γνωστικά συμπτώματα (αμφιβολίες (π.χ. δεν ξέρω αν η ώρα είναι σωστή, δεν θα είμαι καλή μαμά με την ψυχολογία που έχω), υπεργενικεύσεις (π.χ. δεν θα βγαίνουμε με φίλους γιατί θα πρέπει να κάθομαι σπίτι με το μωρό), στιγματισμοί (π.χ. είμαι ανόητη που το ήθελα). Και αυτές οι σκέψεις μας φέρνουν αναστάτωση- άγχος.

Το άγχος δεν είναι τίποτα παρά μία απειλή που σας βάζει σε άμυνα να προστατευτείτε. Στην περίπτωση σας η απειλή είναι η εγκυμοσύνη και η έκτρωση είναι η άμυνα σας. Όπως καταλαβαίνεται το να είσαι έγκυος δεν είναι απειλητικό για την ζωή σας (ξέχωρα πως πριν καταλάβετε πως είστε έγκυος, επιθυμούσατε ένα μωρό). Άρα χρειάζεται να αμυνθείτε;

Πιστεύω πως όταν κατανοήσετε πως έχετε την ικανότητα να είστε μητέρα- και μια αρκετά καλή μητέρα, τότε θα έχετε την αρχική σας αντίληψη σχετικά με την εγκυμοσύνη και την μητρότητα γενικότερα.

Με βάση την εμπειρία μου με εγκυμονούσες και νέες μητέρες, βλέπω πολλές να έχουν ξεπεράσει τις φοβίες τους για την μητρότητα και να χαίρονται την οικογένειά τους. Ίσως σας βοηθήσει μία συνάντηση με ειδικό στην μητρική ψυχολογία για να δουλέψετε τις σκέψεις που σας αναστατώνουν. Όταν ξεκαθαρίσετε τα σενάρια φαντασίας που σας πανικοβάλλουν τότε ο ύπνος σας θα επανέλθει και τα σωματικά συμπτώματα που εκδηλώνονται από το άγχος θα ελαττωθούν.

Η ζωή του ανθρώπου είναι πολύτιμη και έχει ανεκτίμητη αξία. Σας εύχομαι το καλύτερο!

Με εκτίμηση,
Χρυσάνθη

Χρυσάνθη Γεωργιάδου
Γράφτηκε από: Χρυσάνθη ΓεωργιάδουWebsite: http://www.sophrosyna.gr
Ψυχολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: info@sophrosyna.org
Άλλα άρθρα του συγγραφέα