facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Δυσκολία στον ύπνο

Ερώτηση από Krinio (20.6.2018)

“Γεια σας, είμαι στη 16η εβδομάδα και σχεδόν κάθε βράδυ ενώ με παίρνει εύκολα ο ύπνος, ξυπνάω για να πάω τουαλέτα κάποια στιγμή μέσα στη νύχτα και έπειτα δεν μπορώ να ξανακοιμηθώ. Μου έρχονται όλα στο μυαλό. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στην εγκυμοσύνη ή στο φόρτο εργασίας μου. Τι θα με συμβουλευατε να κάνω? Φιλικά ”

Απάντηση από ψυχολόγο (20.6.2018)

“Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου. Πιστεύω υπάρχουν στον ιστότοπο συμβουλές για τα πρακτικά της εγκυμοσύνης - η πιο συχνή συμβουλή είναι να προσπαθείς να μην πίνεις υγρά μισή ώρα πριν τον ύπνο. Τέτοιες πρακτικές συμβουλές θα βρεις στο διαδίκτυο κ συζητώντας με την μαιευτήρα ή μαία σου.

Το ο,τι "όλα έρχονται στο μυαλό" σου και δεν μπορείς να κοιμηθείς, μπορεί να οφείλεται σε διάφορα. Και τί περιλαμβάνουν αυτά τα "όλα"? Ανησυχίες για την εγκυμοσύνη (π.χ. αν το μωρό θα είναι καλά, αν ο τοκετός θα πάει καλά, αν θα είσαι καλή μαμά κτλ) είναι φυσιολογικές σκέψεις για κάθε μέλλουσα μητέρα. Δεν έχεις διευκρινίσει αυτά που σε απασχολούν τόσο που δεν μπορείς να ξεκουράσεις το μυαλό σου από τις σκέψεις. Σίγουρα δεν είναι χρήσιμες σκέψεις για να σε κρατούν ξύπνια!

Μία πολύ εύκολη και γρήγορη τεχνική είναι την ώρα που έρχονται οι σκέψεις να φανταστείς μια πινακίδα του STOP και να βάλεις φρένο στους λογισμούς σου. Η άλλη τεχνική είναι να κλείσεις Ραντεβού με την Στενοχώρια. Καθορίζεις δηλαδή ώρα και διάρκεια, π.χ. 30 λεπτά, όπου το μόνο πράγμα που κάνεις είναι να σκέφτεσαι όλα αυτά που σε προβληματίζουν. Αυτή είναι πολύ καλή πρακτική, διότι βοηθάει στο να μην περνάς όλη την ημέρα σκεπτόμενη αυτά που σε αγχώνουν, δεν επηρεάζει η διάθεσή σου τους ανθρώπους γύρω σου, γιατί δεν θα σε βλέπουν αγχωμένη όλη την ημέρα - πράγμα πολύ σημαντικό για την σχέση σου με το νεογνό (διότι δεν θέλουμε να μάθει το μωρό ούτε να αγχώνετε αλλά ούτε να μην μπορεί να διαχειρίζεται το στρες με το άγχος) και ασκώντας αυτή την τεχνική, θα μάθεις στο μωρό σου πως υπεύθυνα μπορείς να αντιμετωπίζεις τις διάφορες στρεσογόνες καταστάσεις τις ζωής, χωρίς άγχος ή πανικό ή κατάθλιψη. Αυτό θα βοηθήσει εσένα, το μωρό και το άμεσο περιβάλλον σου.

Επίσης θα μάθεις στο μωρό σου πως είσαι άτομο που μπορεί να στηριχτεί σε εσένα για να βοηθηθεί, όταν θα χρειάζεται το ίδιο καθοδήγηση για να αντιμετωπίσει τις δικές του δυσκολίες (π.χ. όταν θα προσπαθεί να κάνει κατασκευές με τα χεράκια του κ δεν θα τα καταφέρνει καλά ή όταν θα μαθαίνει να μοιράζεται ή όταν θα εφαρμόζεις όρια κ δεν θα θέλει να κάνει αυτό που του λες). Τότε θα έχει εμπιστοσύνη σε εσένα να του μάθεις πως να τα διαχειριστεί, γιατί θα βλέπει μία μαμά που δεν είναι αγχωμένη όλο το 24ώρο.

Με τέτοια μικρά βήματα βοηθάμε τον εαυτό μας αλλά κ χτίζουμε σχέση εμπιστοσύνης κ ασφαλής προσκόλλησης με το νεογνό μας. Καλή εγκυμοσύνη! ”

 


Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.