facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Δε χαίρομαι που είμαι έγκυος

Ερώτηση από Missmary (30.08.2020)

Καλησπέρα σας, είμαι 39 χρόνων και πριν λίγες μέρες ανακάλυψα ότι είμαι έγκυος. Ενώ το επιζητούσα και έλεγα στον σύντροφο μου ότι πρέπει να το επισπεύσουμε έμεινα έγκυος τόσο εύκολα που αντί να ευλογώ την τύχη μου σκέφτομαι και να τερματίσω την εγκυμοσύνη. Εκεί που με φανταζόμουν μητέρα τώρα ξαφνικά δε θέλω να αλλάξει η ζωή μας, δε θέλω να περιοριστούν οι έξοδοι μας τρέμω τον τοκετό, τις ναυτίες όλα.. Πρέπει να προσθέσω ότι για διαχείριση άγχους κ στρες τον τελευταίο 1,5 χρόνο κάνω ψυχοθεραπεία και είχα δει αρκετή βελτίωση και τώρα νιώθω ότι θα πισωγυρίσω, ότι θα παθαίνω κρίσεις πανικού και ότι θα κλειστώ σπίτι και θα φρικάρω. Είμαι ένας αρκετά επαγγελματικά δραστήριος άνθρωπος αλλά τώρα νιώθω ότι θα συμπεριφερομαι ως άρρωστη και θα πάει στράφι όλη αυτή η διαχείριση που έχω κάνει. Ο σύντροφος μου είναι απόλυτα υποστηρικτικός και μου λέει ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση μου αλλά εγώ από τη μια νιώθω τύψεις που σκέφτομαι έτσι, από την άλλη σκέφτομαι εγωιστικά και λέω γιατί να κυλήσω πάλι στο άγχος μου. Νιώθω από τη μια ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή και από την άλλη λέω γιατί το παιδί μου να έχει μια μαμά που θα του περάσει όλες τις φοβίες και τα άγχη της.

Απάντηση από ψυχολόγο (31.09.2020)

Καλημέρα Αναγνώστρια Missmary

Σημείωσα πως παρακολουθείστε από συνάδελφο τον τελευταίο 1.5 χρόνο. Πρωτίστως, προτείνω να συμβουλευτείτε τον/την θεραπευτή σας για το σχετικό θέμα.

Αν κάνετε μία αναζήτηση στον ιστότοπο για το άγχος, θα μπορέσετε να διαβάσετε βιώματα πολλών γυναικών σε παρόμοια θέση με τον εαυτό σας. Μάλιστα σε ορισμένες που θέλουν να είναι μητέρες σημειώνω διάφορες ΄ασκήσεις΄ που μπορεί να τις βοηθήσουν. Πάντως το άγχος στην εγκυμοσύνη είναι πολύ σύνηθες και επηρεάζει μία στις δέκα Ελληνίδες ενώ η επιλόχειος κατάθλιψη μία στις επτά.

Θεωρώ πως το πρόβλημα σας δεν είναι η εγκυμοσύνη αλλά τα προσωπικά θέματα με τον εαυτό σας που δεν έχετε τακτοποιήσει ακόμη. Οι ανησυχίες σας προέρχονται από τα σενάρια που δημιουργείτε στο νου σας-σενάρια τα οποία είναι απλά υποθέσεις που κάνετε, π.χ. οπως φανταζόσασταν την μητρότητα τώρα φαντάζεσται την ελευθερία σας από τις γονεϊκές ευθύνες. Το πρόβλημα σας πηγάζει απ'τον λανθασμένο τρόπο που ερμηνεύεται την εγκυμοσύνη και την μητρότητα και όσα συνεπάγονται σ΄ αυτήν. Που το ξέρετε πως αν τερματίσετε την εγκυμοσύνη δεν θα το μετανιώσετε εκ των υστέρων αφού γνωρίζετε πως μόλις μείνατε έγκυος το μετανιώσατε κι αυτό; Το άγχος δεν μας αφήνει να δούμε τις καταστάσεις με καθαρό και ψύχραιμο μάτι.

Σας επιβεβαιώνω πως το άγχος, αλλά και η κατάθλιψη, διαχειρίζονται αποτελεσματικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Όσο στην αναφορά για το μωρό σας, να είστε βέβαιη πως κανένα μωρό δεν γεννήθηκε από τέλεια μητέρα εκτός ένα. Όλες είμαστε στον αγώνα για την βελτίωση του εαυτού μας και των σχέσεων μας με τα παιδιά και τον σύντροφο μας.