facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Δεν πατάει το ποδαράκι του και φοβόμαστε ότι είναι ψυχολογικό

Ερώτηση από Χρυσούλα (8.2.2017)

“Καλημέρα σας. Είμαι μητέρα ενός μωρού 15 μηνών. Πριν από 10 ημέρες διαπιστώσαμε ότι δεν πατάει το ποδαράκι του και αφού το εξέτασε ορθοπεδικός και δεν βρήκε κάτι, μας συνέστησε ξεκούραση και παυσίπονα. Μετά από 3 ημέρες το παιδί ξαναπάτησε κανονικά και όλα καλά. Χθες μίλησα με την δασκάλα του βρεφικού και μου ανέφερε ότι το παιδί δεν έχει πατήσει ακόμα το πόδι του στον παιδικό σταθμό εδώ και 10 ημέρες παρόλο που δεν δείχνει να πονάει. Σκέφτομαι ότι κάτι φοβάται εκεί, μήπως χτύπησε και δεν μου το λένε κτλ. Τι μπορώ να κάνω για να ξεπεράσει την φοβία του και να επανέλθει το ποδαράκι του; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απάντηση από ψυχολόγο (8.2.2017)

“Καλησπέρα Χρυσούλα

Κατ' αρχήν θα ήθελα να είχα μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του μωρού σας περί το περπάτημα. Δηλαδή όταν λέτε ότι δεν πατάει το ποδαράκι του/της εννοείτε πως στέκεται στις μύτες του ποδιού ή κουτσαίνει;  

Δεύτερον:  Πώς προκύπτει το συμπέρασμα ότι φοβάται το μωρό κάτι στον παιδικό σταθμό (π.χ. να έχει χτυπήσει) και έτσι ίσως δεν πατάει το πόδι του εκεί; Να καταλάβω: στο σπίτι περπατάει κανονικά και στον παιδικό σταθμό όχι;

Τα νήπια πράγματι είναι καλά στο να συνεχίζουν με την καθημερινότητά τους και να βρίσκουν τον τρόπο τους να ξεπερνάνε κάποια ενόχληση σωματική που να έχουν γιατί είναι τόσο ενθουσιασμένα με το περιβάλλον τους που ξεχνούν να εστιάσουν σε κάποιο σωματικό πρόβλημα στη διάρκεια της ημέρας. Όμως θα δείξουν με τον τρόπο τους -την συμπεριφορά τους- ότι κάτι δεν πάει καλά.   

Χρυσούλα από την μεριά της ψυχολογίας χρειάζεται να μάθεις τι έχει συμβεί στον παιδικό σταθμό εφόσον έχεις τον λογισμό ότι κάτι έγινε εκεί. Ρώτα τη νηπιαγωγό εάν υπάρχει κάποιο παιχνίδι που αποφεύγει. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να του συμπαρασταθείς και να ενδυναμώσεις την αυτοπεποίθησή του (πολλά χάδια, φιλάκια, ότι κατορθώνει να το κάνετε γεγονός).

Δεύτερον, και χωρίς να θέλω να κάνω τη γιατρό, στον ορθοπεδικό ελέγξατε τα ισχία του μωρού; Συχνά προβλήματα στον γοφό (π.χ. το clicky hips) παρουσιάζονται μετά τα πρώτα βήματα του μωρού. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει κάποιο ιστορικό άλλα πολλές φορές το καταλαβαίνουν γονείς όταν αρχίσει το μωρό να περπατάει και είτε περπατάει στις μύτες τον ποδιών χωρίς να ακουμπάει όλο το πόδι κάτω στο έδαφος ή κουτσαίνει χωρίς να έχει πόνο. Ο έλεγχος στα ισχία γίνεται σε νεογέννητα στο μαιευτήριο συνήθως όταν το αναφέρει η μαμά σε ιστορικό και μετά στις 4-6 εβδομάδες. Είναι ένας απλός υπέρηχος και θα μπορούσατε να το κι εσείς ή να επικοινωνήσετε με τον ορθοπεδικό και να του το αναφέρετε-εάν φυσικά δεν είχε γίνει έλεγχος κι ο γιατρός ήδη το απέκλεισε.

Δυστυχώς δε μπορώ να προτείνω παραπάνω διότι θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες όπως ανέφερα στην αρχή. Είμαι όμως στην διάθεσή σου 6986775642 ή 22830-26462.”