facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > > > Δεν πατάει το ποδαράκι του και φοβόμαστε ότι είναι ψυχολογικό
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Ψευδώνυμο(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Invalid Input

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο ψυχολόγος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση της ψυχολόγου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση της ψυχολόγου, Χρυσάνθης Γεωργιάδου. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την ψυχολόγο Χρυσάνθη Γεωργιάδου και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

Δεν πατάει το ποδαράκι του και φοβόμαστε ότι είναι ψυχολογικό

Ερώτηση από Χρυσούλα (8.2.2017)

“Καλημέρα σας. Είμαι μητέρα ενός μωρού 15 μηνών. Πριν από 10 ημέρες διαπιστώσαμε ότι δεν πατάει το ποδαράκι του και αφού το εξέτασε ορθοπεδικός και δεν βρήκε κάτι, μας συνέστησε ξεκούραση και παυσίπονα. Μετά από 3 ημέρες το παιδί ξαναπάτησε κανονικά και όλα καλά. Χθες μίλησα με την δασκάλα του βρεφικού και μου ανέφερε ότι το παιδί δεν έχει πατήσει ακόμα το πόδι του στον παιδικό σταθμό εδώ και 10 ημέρες παρόλο που δεν δείχνει να πονάει. Σκέφτομαι ότι κάτι φοβάται εκεί, μήπως χτύπησε και δεν μου το λένε κτλ. Τι μπορώ να κάνω για να ξεπεράσει την φοβία του και να επανέλθει το ποδαράκι του; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.”

Απάντηση από ψυχολόγο (8.2.2017)

“Καλησπέρα Χρυσούλα

Κατ' αρχήν θα ήθελα να είχα μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα του μωρού σας περί το περπάτημα. Δηλαδή όταν λέτε ότι δεν πατάει το ποδαράκι του/της εννοείτε πως στέκεται στις μύτες του ποδιού ή κουτσαίνει;  

Δεύτερον:  Πώς προκύπτει το συμπέρασμα ότι φοβάται το μωρό κάτι στον παιδικό σταθμό (π.χ. να έχει χτυπήσει) και έτσι ίσως δεν πατάει το πόδι του εκεί; Να καταλάβω: στο σπίτι περπατάει κανονικά και στον παιδικό σταθμό όχι;

Τα νήπια πράγματι είναι καλά στο να συνεχίζουν με την καθημερινότητά τους και να βρίσκουν τον τρόπο τους να ξεπερνάνε κάποια ενόχληση σωματική που να έχουν γιατί είναι τόσο ενθουσιασμένα με το περιβάλλον τους που ξεχνούν να εστιάσουν σε κάποιο σωματικό πρόβλημα στη διάρκεια της ημέρας. Όμως θα δείξουν με τον τρόπο τους -την συμπεριφορά τους- ότι κάτι δεν πάει καλά.   

Χρυσούλα από την μεριά της ψυχολογίας χρειάζεται να μάθεις τι έχει συμβεί στον παιδικό σταθμό εφόσον έχεις τον λογισμό ότι κάτι έγινε εκεί. Ρώτα τη νηπιαγωγό εάν υπάρχει κάποιο παιχνίδι που αποφεύγει. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να του συμπαρασταθείς και να ενδυναμώσεις την αυτοπεποίθησή του (πολλά χάδια, φιλάκια, ότι κατορθώνει να το κάνετε γεγονός).

Δεύτερον, και χωρίς να θέλω να κάνω τη γιατρό, στον ορθοπεδικό ελέγξατε τα ισχία του μωρού; Συχνά προβλήματα στον γοφό (π.χ. το clicky hips) παρουσιάζονται μετά τα πρώτα βήματα του μωρού. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει κάποιο ιστορικό άλλα πολλές φορές το καταλαβαίνουν γονείς όταν αρχίσει το μωρό να περπατάει και είτε περπατάει στις μύτες τον ποδιών χωρίς να ακουμπάει όλο το πόδι κάτω στο έδαφος ή κουτσαίνει χωρίς να έχει πόνο. Ο έλεγχος στα ισχία γίνεται σε νεογέννητα στο μαιευτήριο συνήθως όταν το αναφέρει η μαμά σε ιστορικό και μετά στις 4-6 εβδομάδες. Είναι ένας απλός υπέρηχος και θα μπορούσατε να το κι εσείς ή να επικοινωνήσετε με τον ορθοπεδικό και να του το αναφέρετε-εάν φυσικά δεν είχε γίνει έλεγχος κι ο γιατρός ήδη το απέκλεισε.

Δυστυχώς δε μπορώ να προτείνω παραπάνω διότι θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες όπως ανέφερα στην αρχή. Είμαι όμως στην διάθεσή σου 6986775642 ή 22830-26462.”


 

Γεωργιάδου

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.