facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Γιόγκα στην εγκυμοσύνη - Ένα δώρο για σας και το μωρό σας

Γιόγκα στην εγκυμοσύνη - Ένα δώρο για σας και το μωρό σας

Γιόγκα στην εγκυμοσύνη - Ένα δώρο για σας και το μωρό σας
Η Γιόγκα είναι μια μορφή άσκησης, προερχόμενη από την αρχαία Ινδία. Βλέπει το άτομο σαν «σύνολο» και προσπαθεί να επιτύχει την ευζωία του, μέσα από την ένωση: σώματος - νου - ψυχής.

Η φιλοσοφία πίσω από αυτήν την επιστημονική πρακτική, είναι να προσφέρει στους ασκούμενους μεγαλύτερη συγκέντρωση, απαλλαγή από το στρες, ενώ συγχρόνως δυναμώνουν το σώμα τους και αποκτούν ευλυγισία.

Τα οφέλη της Γιόγκα είναι σημαντικά για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας. Οι μεγαλύτεροι θα αναπτύξουν την κινητικότητά τους που μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, ενώ τα παιδιά, μπορούν να δυναμώσουν σώμα και πνεύμα, με έναν μη ανταγωνιστικό τρόπο.

Γιόγκα και Εγκυμοσύνη

Η Γιόγκα αποτελεί ίσως την καταλληλότερη μορφή άσκησης γι’ αυτή την περίοδο, όπως επίσης και μετά τον τοκετό. Έχει τις κατάλληλες τεχνικές για να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να σας προετοιμάσουν για τον τοκετό και να ενισχύσουν την σωματική και ψυχολογική επαναφορά μετά τη γέννα. Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί ασκήσεις-σωματικές στάσεις (ασάνα) και αναπνοές (πραναγιάμα), μαζί με χαλάρωση και διαλογισμό (Νιντρα Γιόγκα), για να επιτευχθεί η ένωση, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η ένωση αυτή, επεκτείνεται στη σχέση μεταξύ μητέρας και εμβρύου.

Η Γιόγκα θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στις σωματικές και πνευματικές απαιτήσεις που απαιτεί η μητρότητα. Μέσα από την ανάπτυξη της συνειδητότητας, συντονίζεστε με τις αλλαγές που έρχονται και τις αποδέχεστε ως μια θετική ανάπτυξη, ενώ η επαφή σας με το έμβρυο που μεγαλώνει μέσα σας, είναι δυνατή και ουσιαστική. Καταφέρνετε έτσι, να είστε "ετοιμοπόλεμη" την κατάλληλη στιγμή, ένα χαρακτηριστικό που θα χρειαστείτε και ως γονέας. Η Γιόγκα βοηθά όχι μόνο κατά τη γέννα, αλλά και πριν και μετά από αυτήν.

Γενικά οφέλη

Δουλεύοντας τους μυς που θα χρησιμοποιήσετε στη γέννα, τους προετοιμάζετε να κάνουν τη "δουλειά" τους στη διαδικασία του τοκετού πιο αποτελεσματικά. Για να μην αναφέρουμε τη φανταστική ικανότητα σας να μείνετε ήρεμη και χαλαρή στη γέννα, μετά από τόσους μήνες εξάσκησης! Ακόμα, η Γιόγκα θα βοηθήσει στην ανακούφιση των "δυσκολιών της εγκυμοσύνης", όπως φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα.

ΟΦΕΛΗ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

-Αύξηση της ενέργειας

-Μείωση της εξάντλησης

-Καλύτερη σωματική στάση, σταθερότητα

-Διατήρηση καλής ευλυγισίας & κινητικότητας

-Μείωση των πόνων και της κούρασης σε θωρακική & οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης

-Ελαχιστοποίηση πόνων μέσης & πλάτης

-Μείωση άγχους & συναισθηματικών εντάσεων

-Ηρεμία, καλύτερος ύπνος

-Βελτίωση της πέψης

-Εξισορρόπηση της αρτηριακής πίεσης

-Αποβολή των τοξινών από το σώμα

-Μείωση πολλών συμπτωμάτων

-Γενικότερη υγεία εγκύου & εμβρύου

-Βελτίωση κυκλοφορίας

-Μείωση των πρηξιμάτων

-Ενδυνάμωση και ευλυγισία των γεννητικών μυών

-Πιο εύκολος και γρήγορος τοκετός

-Γρήγορη μεταγεννητική ανάρρωση

-Γρήγορη ανάκτηση σιλουέτας

-Αποφυγή των συναισθηματικών φορτίσεων.

-Καλύτερη-γρηγορότερη ανταπόκριση στις νέες απαιτήσεις

-Ανάπτυξη συνειδητότητας

-Ανάπτυξη καλύτερης επαφής με το έμβρυο

-Μείωση της πιθανότητας ανάγκης φαρμακευτικής παρέμβασης κατά τη γέννα.

-Αύξηση πιθανοτήτων μιας υγιούς, φυσικής γέννας

Ασφάλεια στην άσκηση 

Το ξεκίνημα της Γιόγκα, δε διαφέρει από το ξεκίνημα μιας οποιασδήποτε άσκησης, Αν δεν είστε συνηθισμένες στην άσκηση πρέπει να ξεκινήσετε σιγά σιγά. Αν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αποφύγετε ασκήσεις που σας κάνουν να νιώθετε ιδιαίτερα άβολα. Μεγάλες επικύψεις προς τα πίσω καλό είναι να αποφεύγονται, όπως επίσης και ασκήσεις που ασκούν μεγάλη ένταση στους κοιλιακούς, ή να ξαπλώνετε με την κοιλιά, ιδιαίτερα μετά τον τρίτο μήνα. Οποιαδήποτε άσκηση ισορροπίας πρέπει να εκτελείται με προσοχή και καθοδήγηση. Υπάρχουν ασάνα που περιορίζουν τη ροή αίματος προς τη μήτρα και πρέπει να αποφεύγονται. Κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν πρέπει να νιώθετε "περίεργους" πόνους ή ναυτία. Αν αυτό συμβεί, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Γενικά καλό είναι να απευθυνθείτε σε ένα κέντρο Γιόγκα με γνώσεις της επιστήμης και της εγκυμοσύνης και με ασφαλές περιβάλλον. 

Ξεκινώντας την άσκηση

Αν δεν έχετε ξανακάνει Γιόγκα στο παρελθόν, συνετό είναι να μπείτε σε μια τάξη αρχαρίων, όπου θα σας επιβλέπουν. Μην προσπαθήσετε να ξεκινήσετε τη Γιόγκα χωρίς τη "ζωντανή" καθοδήγηση ενός έμπειρου δασκάλου. Η καθοδήγηση είναι απαραίτητη ακόμα κι αν έχετε ξανακάνει Γιόγκα, μια και η εγκυμοσύνη είναι μία ιδιαίτερη στιγμή για το σώμα σας. Βέβαια, αν έχετε εμπειρία μπορείτε να ακολουθήσετε και προχωρημένα τμήματα.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι διδασκαλίας της Γιόγκα που επιδρούν σε διαφορετικά οργανικά συστήματα:

Χάθα: η παραδοσιακή μορφή,
Αστάνγκα: με μεγαλύτερη κινητικότητα,
Κουνταλίνι: επικέντρωση σε ορμονικό, νευρικό σύστημα,
Ράτζα: με γενικότερη δράση σε σώμα και πνεύμα.

Συζητήστε με το δάσκαλό σας τι χρειάζεστε περισσότερο

Αν έχετε ξανακάνει Γιόγκα πριν την εγκυμοσύνη σας, θα δείτε ότι προσαρμόζετε πιο εύκολα την άσκησή σας στην "αναπτυσσόμενη" κοιλιά σας. Αν όμως δεν είστε εξοικειωμένες με την άσκηση και τα οφέλη της, η εγκυμοσύνη είναι η καλύτερη εποχή για να μπείτε σε μια τάξη Γιόγκα και να απολαύσετε τα πολλαπλά οφέλη της, στην εγκυμοσύνη σας.

Τι να αναζητήσετε σε ένα δάσκαλο

Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να βρείτε μία / ένα δάσκαλο που σας ταιριάζει.
Συζητήστε μαζί της / του, εκφράζοντας απορίες και ανησυχίες, ζητήστε ακόμα και στοιχεία από μαθήτριες που ακολούθησαν ανάλογο πρόγραμμα στο κέντρο της / του.

Μη ντραπείτε να ζητήσετε το υπόβαθρο της / του όσον αφορά την Γιόγκα, την άσκηση γενικότερα, τις γνώσεις σχετικά με την εγκυμοσύνη και τις απαιτήσεις της, καθώς και ό,τι άλλο σας απασχολεί επί του θέματος.

Γιόγκα και μετά την Εγκυμοσύνη

Μετά τη γέννα σας, η Γιόγκα αποτελεί την ιδανική άσκηση για να ηρεμήσετε το νου και να ρυθμίσετε τις ορμόνες σας, να επαναφέρετε τη σιλουέτα σας, την μυϊκή σας τόνωση και ευλυγισία. Επίσης, βοηθά να συντονιστείτε και πάλι με το σώμα και τις ενέργειές του, καθώς αυτό περνά σε μία δεύτερη φάση αλλαγών. Σημαντικό βέβαια, είναι ότι θα σας δώσει την ενέργεια - σωματική και πνευματική - για να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις της εξυπη¬ρέτησης του μωρού σας. Ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνετε καισαρική, η Γιόγκα θα έχει βοηθήσει από πριν να αποκτήσετε ένα καλό μυϊκό σύστημα και θα μετριάσει τον πόνο από μία επέμβαση στους κοιλιακούς.

 

Κέντρο ΡΑΤΖΑ ΓΙΟΓΚΑ
Περιοδικό My Life, Τεύχος 1
 
 
 

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.