facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Βρεφικό δωμάτιο: Πως επηρεάζουν τα χρώματα την ψυχολογία του μωρού μου

Βρεφικό δωμάτιο: Πώς επηρεάζουν τα χρώματα την ψυχολογία του μωρού μου

Βρεφικό δωμάτιο: Πώς επηρεάζουν τα χρώματα την ψυχολογία του μωρού μου

Τα χρώματα του χώρου όπου ζούμε ή εργαζόμαστε, επιδρούν πάνω μας όπως ακριβώς τα χρώματα του φυσικού περιβάλλοντος. Επίσης τα χρώματα που φοράμε, στέλνουν σαφή σήματα που όλοι μπορούν υποσυνείδητα να διαβάσουν.

Υπάρχει μια ποικιλία ως προς την επίδραση που έχουν τα χρώματα στους ανθρώπους: Το κόκκινο, για παράδειγμα, άλλοι το αντιλαμβάνονται ως συναρπαστικό ή φιλικό και  άλλοι ως επιθετικό και απαιτητικό. Το μπλε χρώμα θεωρείται πολλές φορές ήρεμο και κατευναστικό  και άλλες κρύο και μη φιλικό.

Τα ονομαζόμενα θερμά χρώματα περιλαμβάνουν: τα κόκκινα, τα πορτοκαλιά, και τα κίτρινα τμήματα στο λεγόμενο ‘ορατό μέρους του φάσματος’. Όταν χρησιμοποιούνται ως χρώματα ενός τοίχου κάνουν ένα μεγάλο χώρο να φαίνεται μικρότερος και άνετος. Επιπλέον αποπνέουν  συναισθήματα ευτυχίας, άνεσης και  χαλάρωσης. Εντούτοις όταν χρησιμοποιούνται σε έντονους τόνους γίνονται παρακινητικά και συναρπαστικά και οδηγούν στη συγκέντρωση πάρα πολλής ενέργειας. Επομένως δε θεωρούνται κατάλληλα για έναν ήρεμο και απολαυστικό ύπνο.

Τέλος τα ψυχρά χρώματα μας προκαλούν την αίσθηση της ψυχρότητας και την ψευδαίσθηση της σμίκρυνσης ενός χώρου ή της απομάκρυνσης. Μια επιφάνεια τοίχου λοιπόν που έχει βαφτεί με ψυχρό χρώμα, δίνει την εντύπωση ότι είναι απόμακρη και μικρότερη απ’ ότι στην πραγματικότητα.

Το Κόκκινο

Το κόκκινο είναι ένα από τα πιο δυνατά χρώματα. Παρόλο που δεν είναι από τα πιο ορατά, έχει την ιδιότητα να φαίνεται πιο κοντά από ότι είναι στην πραγματικότητα, κι έτσι τραβάει αμέσως την προσοχή μας. Γι αυτό και χρησιμοποιείται στους φωτεινούς σηματοδότες.  Το κόκκινο επηρεάζει τη φυσική μας κατάσταση, μας υποκίνει, και αυξάνει το ποσοστό σφυγμού, δίνοντάς μας την  εντύπωση ότι ο χρόνος περνά πιο γρήγορα από ότι στην πραγματικότητα. Σχετίζεται με το αρσενικό φύλο, και μπορεί να επηρεάσει τα ένστικτα “αγώνας-μάχη”. Είναι παρακινητικό και ζωηρό, πολύ φιλικό, προσθέτει μια αίσθηση ζεστασιάς, συνάμα όμως μπορεί να αποδειχτεί επιθετικό αν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες επιφάνειες του χώρου μας.

 Εάν θέλετε τη ζεστασιά του κόκκινου στο δωμάτιο του μωρού σας προσπαθήστε να το συνδυάσετε  με  ένα ανοιχτό χρώμα σε έναν τόνο τερακότας. Επίσης αποφύγετέ το σε όλους τους τοίχους. Ίσως το χρησιμοποιήσετε σε έναν τοίχο εστίασης και το ισορροπήσετε με ένα πιο ουδέτερο χρώμα στο υπόλοιπο του δωματίου.

Το Μπλε

Το μπλε είναι το χρώμα του νου και της καθαρής επικοινωνίας, είναι κατευναστικό και μας επηρεάζει νοητικά με θετικό τρόπο παρά το γεγονός ότι πολλοί το θεωρούν ψυχρό, απαθές και μη φιλικό. Τα ισχυρά μπλε υποκινούν τη σκέψη και τα πιο ανοιχτά, μαλακά μπλε ηρεμούν και ενισχύουν τη συγκέντρωση του μυαλού. Οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο παραγωγικοί όταν δουλεύουν σε δωμάτια με τοίχους βαμμένους μπλε.

Το μπλε είναι ένα θαυμάσιο χρώμα εάν θέλετε να προωθήσετε το χρόνο ανάπαυλας του μωρού σας. Επιβραδύνει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα μιας και χαμηλώνει την πίεση του αίματος και παράγει μια ήρεμη επίδραση που προετοιμάζει το σώμα για τον ύπνο. Όταν το χρησιμοποιείτε ως χρώμα έμφασης στο δωμάτιο του μωρού σας, τα σκοτεινά μπλε μπορούν να έχουν πολύ εντυπωσιακή επίδραση. Επιπλέον το μπλε ως χρώμα επιβραδύνει την όρεξη. Επομένως εάν έχετε ένα υπέρβαρο παιδί μπορείτε να βάψετε το δωμάτιο του μπλε.

Το Κίτρινο

Ο σωστά επιλεγμένος τόνος του κίτρινου χρώματος  ανυψώνει το πνεύμα μας και τον αυτοσεβασμό μας καθώς είναι το χρώμα της εμπιστοσύνης και της αισιοδοξίας. Εάν όμως το χρησιμοποιήσουμε σε μεγάλη επιφάνεια  μπορεί να μας τροφοδοτεί με συναισθήματα φόβου και ανησυχίας. Επίσης είναι ένα χρώμα που ενεργοποιεί το μεταβολισμό.

Το κίτρινο είναι ένα φωτεινό, ηλιόλουστο χρώμα που προωθεί τα συναισθήματα της ευτυχίας. Εντούτοις, τα τολμηρά κίτρινα συνδέονται με την αυξανόμενη δραστηριότητα διανόησης και μυών και εάν χρησιμοποιηθεί σε πολλές επιφάνειες ενός χώρου μπορεί να διαταράξει την αρμονία. Από έρευνες έχει βρεθεί ότι τα μωρά φωνάζουν περισσότερο στα κίτρινα δωμάτια.

Επομένως, τα τολμηρά κίτρινα πρέπει να περιορίζονται στο ελάχιστο και να χρησιμοποιούνται μόνο ως χρώμα έμφασης για να προσθέτουν μια πινελιά στα βρεφικά δωμάτια. Προτιμήστε τα απαλά κίτρινα, τα οποία  είναι πιο χαλαρωτικά και αποτελούν μια καλή επιλογή για το βρεφικό δωμάτιο.

Το Πράσινο

Το πράσινο ως χρώμα είναι από τα πιο χαλαρωτικά. Όντας στο κέντρο του φάσματος των χρωμάτων, είναι το χρώμα της ισορροπίας. Όταν ο κόσμος για μας περιέχει την αφθονία του πράσινου ως χρώμα, αυτό παρομοιάζεται στο νου μας με την παρουσία ύδατος, και την απουσία του κινδύνου της πείνας. Έτσι στη θέα του πράσινου καθησυχαζόμαστε, σε ένα πρωτόγονο και πρωταρχικό επίπεδο.

Το πράσινο είναι ένα ήρεμο χρώμα που προωθεί τα συναισθήματα της ειρήνης και της ευημερίας. Είναι επίσης ένα αναζωογονητικό χρώμα. Το πράσινο μπορεί να οδηγήσει σε ένα ικανοποιητικό συναίσθημα και αντισταθμίζεται καλύτερα με τις καυτές σκιές του κόκκινου και του πορτοκαλί τα οποία προσθέτουν ενέργεια στο δωμάτιο.

Το Μωβ

Το μωβ, γνωστό και ως πορφυρό, είναι ιώδες και αποτελεί το πιο σύντομο μήκος κύματος φωτός. Ενθαρρύνει τη βαθιά σκέψη και την περισυλλογή. Όντας το τελευταίο ορατό μήκος κύματος φωτός πριν από την υπεριώδη ακτίνα, συμβολίζει την ένωση με το χρόνο, το διάστημα και τον κόσμο. Η υπερβολική χρήση του μωβ όμως και η χρήση ενός  λανθασμένου τόνου του, επικοινωνεί κάτι φτηνό και δυσάρεστο, γρηγορότερα από οποιοδήποτε χρώμα.

Το Ροζ

Όντας μια απόχρωση του κόκκινου, το ροζ είναι ένα ισχυρό χρώμα ψυχολογικά. Αντιπροσωπεύει το θηλυκό φύλο, την επιβίωση των ειδών και φυσικά  είναι κατευναστικό χρώμα. Οι χτύποι της καρδιάς επιβραδύνονται σε έναν χώρο όπου επικρατεί το ροζ χρώμα. Εάν έχετε ένα παιδί που αντιμετωπίζει πρόβλημα διαχείρισης θυμού ή άγχους, μπορείτε να βάψετε το δωμάτιό του ροζ, για να αναζωογονήστε την διάθεση του και να του προσφέρετε ένα χώρο ηρεμίας.

Το Πορτοκαλί

Δεδομένου ότι είναι ένας συνδυασμός κόκκινου και κίτρινου, το πορτοκάλι είναι παρακινητικό χρώμα. Παραπέμπει σε ζητήματα της φυσικής άνεσης όπως η ζεστασιά και η στέγη και σε αισθησιασμό. Είναι το λεγόμενο χρώμα της «διασκέδασης». Αρνητικά, συνδυάζεται με το συναίσθημα της στέρησης. Αυτό είναι ιδιαίτερα πιθανό όταν χρησιμοποιείται το θερμό πορτοκάλι με το μαύρο. Εξίσου αρνητική αίσθηση προκαλούν και οι μεγάλες πορτοκάλι επιφάνειες που παραπέμπουν σε συναισθήματα επιπολαιότητας. 

Το πορτοκάλι είναι λιγότερο έντονο από το κόκκινο και ακόμα πιο θερμό. Μόνο το έντονο πορτοκαλί θα οδηγήσει στην υποκίνηση, ενώ οι μαλακότεροι τόνοι θα δημιουργήσουν μια αίσθηση άνεσης και ζωτικότητας. Τα πορτοκαλιά δωμάτια μπορούν να τείνουν να περιορίσουν το χώρο, έτσι σιγουρευτείτε ότι υπάρχει μια αφθονία φωτός πριν χρησιμοποιήσετε αυτό το χρώμα.

Το Καφέ

Το καφέ συνήθως αποτελείται από κόκκινο και κίτρινο, με ένα μεγάλο ποσοστό μαύρου. Συνεπώς, έχει ένα μεγάλο μέρος της ίδιας σοβαρότητας με το μαύρο, αλλά είναι θερμότερο και μαλακότερο. Έχει τα στοιχεία των κόκκινων και κίτρινων ιδιοτήτων. Το καφέ συμβολίζει την ένωση με τη γη και το φυσικό κόσμο. Είναι ένα στερεό, αξιόπιστο, χρώμα και οι περισσότεροι άνθρωποι το βρίσκουν ήσυχο και ενθαρρυντικό.

Το Γκρι

Το καθαρό γκρι είναι το μόνο χρώμα που δεν έχει καμία άμεση ψυχολογική ιδιότητα. Το γκρι αποτελεί μια εικονική απουσία χρώματος και θεωρείται καταθλιπτικό. Επίσης το γκρι έχει μια επίδραση ύγρανσης σε άλλα χρώματα που χρησιμοποιούνται μαζί. Η βαριά χρήση του γκρι δείχνει συνήθως μια έλλειψη εμπιστοσύνης και το φόβο της έκθεσης.

Το Μαύρο

Το μαύρο είναι ουσιαστικά μια απουσία φωτός. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις του  είναι ιδιαίτερες. Δημιουργεί προστατευτικά εμπόδια, απορροφώντας όλη την ενέργεια που έρχεται προς σας. Δεδομένου ότι κανένα μήκος κύματος δεν απεικονίζεται μπορεί, να εκληφθεί ως απειλητικό καθώς πολλοί άνθρωποι φοβούνται το σκοτάδι. Κατά βάση όμως επικοινωνεί την εκλέπτυνση, την απόλυτη σαφήνεια,  τη σοβαρότητα και την ασυμβίβαστη τελειότητα και λειτουργεί ιδιαίτερα καλά με το λευκό.

Το λευκό

Αντίθετα από το μαύρο, το λευκό είναι μια συνολική αντανάκλαση. Στην πραγματικότητα, απεικονίζει τη δύναμη του φάσματος σε πλήρη ισχύ. Επικοινωνεί το «μην αγγίζετε» καθώς συμβολίζει την αγνότητα και όπως και το μαύρο είναι ασυμβίβαστο, καθαρό, υγιεινό, και αποστειρωμένο.

Εν περιλήψει:

  • Εάν θέλετε μια ειρηνική και αναπαυτική ατμόσφαιρα στο δωμάτιο του μωρού σας χρησιμοποιείστε μαλακά, δροσερά χρώματα.
  • Συνδυάστε τα τολμηρά, χρώματα με απαλά θερμά ή δροσερά και μη διστάζετε να χρησιμοποιείτε την παλέτα των καφέ και κρεμ.
  • Περιορίστε τη χρήση του Μαύρου στο ελάχιστο.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικές επισημάνσεις. Πριν ξεκινήσετε σκεφτείτε πρώτα απ’ όλα ότι το δωμάτιο του μωρού σας θα πρέπει να αντιπροσωπεύει την ιδιοσυγκρασία και τον ξεχωριστό του χαρακτήρα.

 

 

   Μαζί για το Παιδί
Βιβλιογραφία:
Azeemi, Khawaja Shamsuddin. (1999).  Colour Therapy. Karachi: Al-Kitab Publications.
Birren F. (1988).  Light, Colour and Environment. PA, USA: Schiffer Pub Ltd.
Ott J. (1972). Health and Light: The Effects of Natural and Artificial Light on Man and Other Living Things. Connecticut, USA: Devin-Adair Pub.
Walker M. (1990) Power of Colours. NY, USA: Avery Publishing Group.
Whitfield TW, Wiltshire TJ. (Nov 1990). "Color psychology: a critical review". Genet Soc Gen Psychol Monogr 4 (116):385–411.
Γράφτηκε από: Έλενα Νάνη
Ψυχοθεραπεύτρια - Διετέλεσε εθελόντρια στο "Μαζί για το Παιδί"
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: davincielena@yahoo.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.