facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων

Βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων

Βλαστικά κύτταρα για την αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων

Η δυνατότητα διαφοροποίησης των βλαστικών κυττάρων σε εξειδικευμένα κύτταρα –πχ. αιμοποιητικά, νευρικά, μυοκαρδίου κλπ., τα καθιστά πολλά υποσχόμενα στην αναγεννητική ιατρική για την ανάπλαση ιστών και οργάνων.

Ειδικότερα δε η διαφοροποίηση τους σε κύτταρα μυοκαρδίου για την αντιμετώπιση καρδιακών νοσημάτων και ανωμαλιών, αποτελεί αντικείμενο εντατικής έρευνας. Την τελευταία δεκαετία το ενδιαφέρον έχει στραφεί από τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα μυελού των οστών ή περιφερικού αίματος στα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟΠ.Α.) και βλαστικά κύτταρα ιστού ομφαλίου λώρου (μεσεγχυματικά), δεδομένου ότι η ικανότητα των βλαστικών κυττάρων να πολλαπλασιάζονται και να διαφοροποιούνται μειώνεται ανάλογα με την ηλικία του δότη. Τα περαιτέρω πλεονεκτήματα του ομφαλοπλακουντιακού υλικού είναι  η ανώδυνη και χωρίς επιπλοκές συλλογή και η άμεση διαθεσιμότητα του.

Η μειωμένη ικανότητα αναγέννησης καρδιακού ιστού έπειτα από καρδιακή προσβολή, συχνά οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια. Η αυτόλογη ενδοκαρδιακή έγχυση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για τη θεραπεία ασθενών με χρόνια μετεμφραγματική ισχαιμία. Στα μειονεκτήματα αυτής της προσέγγισης περιλαμβάνονται: η επεμβατική και επώδυνη διαδικασία, η ανάγκη για καρδιακό καθετηριασμό και η εξάρτηση από έναν πληθυσμό βλαστικών κυττάρων που πιθανόν να είναι γηρασμένα, αν και αυτό δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως.

Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα προκλινικών μελετών δείχνουν ότι τα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα του ΟΠ.Α. και τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα ιστού ομφαλίου λώρου μεταναστεύουν στο μυοκάρδιο που έχει υποστεί έμφραγμα, εγκαθίστανται και εκφράζουν πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αγγειογένεση και ανανέωση του καρδιακού ιστού.

Η αυτόλογη χρήση βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος για παιδιά που έχουν διαγνωστεί προγενετικά με συγγενή καρδιακή ανωμαλία, τα οποία ενδέχεται να χρειαστούν αντικατάσταση καρδιακών βαλβίδων στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, αποτελεί αντικείμενο έρευνας τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να είναι εφικτή στο προσεχές μέλλον. Στη βιβλιογραφία αναφέρονται μελέτες στις οποίες αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα ΟΠ.Α. καλλιεργήθηκαν για τη δημιουργία λειτουργικών καρδιακών βαλβίδων με μεθόδους μηχανικής ιστών.

Είναι συνεπώς σαφές ότι το ομφαλοπλακουντιακό αίμα και ο ιστός ομφαλίου λώρου μπορούν να αποτελέσουν ελπίδα σωτηρίας για άτομα με καρδιακά προβλήματα.

Βιβλιογραφία:
Charwat et al. (2008) Role of adult bone marrow stem cells in the repair of ischemic myocardium: current state of the art. Exp. Hematol. 36 (6): 672-680.
Ichim et al. (2008) Placenetal mesenchymal and cord blood stem cell therapy for dilated cardiomyopathy. Reprod. Biomed Online. 16(6): 898-905.
7Waters R. Cord blood stem cells may help repair baby’s heart defects. http://www.bloomberg.org
American Heart Association Press Release, 2008.
Schmidt et al. (2004) Umbilical cord blood-derived endothelial progenitor cells for tissue engineering of vascular grafts. Ann. Thorac. Surgery. 78(6): 2094-8.
Sodian et al. (2006) Tissue engineering of autologous human heart valves using cryopreserved vascular umbilical cord cells. Ann. Thorac. Surgery. 81(6): 2207-2216.

Αναστασία Σιδέρη
Γράφτηκε από: Αναστασία Σιδέρη
Βιολόγος-Βιοχημικός
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.