facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Βαρέα μέταλλα στα ψάρια και εγκυμοσύνη

Ψάρια και εγκυμοσύνη

Ψάρια και εγκυμοσύνη

O υδράργυρος που ανιχνεύεται στα μεγάλα αρπακτικά ψάρια που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, όπως ξιφίες, καρχαρίες, μεγάλοι ξιφίες του ωκεανού, λούτσοι και τόνοι, προκαλεί βλάβες στον ανθρώπινο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Ειδικότερα, ο μεθυλυδράργυρος που συσσωρεύεται στους ανθρώπινους και ζωικούς οργανισμούς, μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο των εμβρύων και των παιδιών.

Η έκθεση στον υδράργυρο συνδέεται επίσης με βλάβες στα νεφρά και το συκώτι και με την εξασθένιση των καρδιαγγειακών, ανοσοποιητικών και αναπαραγωγικών συστημάτων.

Σίγουρα αν είστε έγκυος ανησυχείτε πολύ για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής.

Τα οφέλη μίας ισορροπημένης διατροφής, μπορούν να αποδειχθούν ανεκτίμητα και σε σας και στο μωρό σας. Μπορεί να έχετε ακούσει για τους κινδύνους της κατανάλωσης των ψαριών, ενώ γενικά συνιστώνται από τους γιατρούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι τα ψάρια πολλές φορές περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου και PCBs (Πολυχλωροδιφαινύλια), τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο, ιδίως τα έμβρυα.

Όλοι ξέρουμε ότι τα ψάρια μπορούν να είναι ένα πολύ θρεπτικό μέρος της καθημερινής διατροφής μας. Το ψάρι είναι χαμηλό στο λίπος, υψηλό στην πρωτεΐνη, ενώ περιέχει πολλές ουσιαστικές βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες. Για όσους δεν τρώνε το κόκκινο κρέας, τα ψάρια μπορούν επίσης να προσφέρουν σίδηρο και πρωτεΐνη, απαραίτητα για το έμβρυο. Αλλά τα ψάρια μπορούν επίσης να περιέχουν και τοξικές ουσίες, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή κολυμπούν σε μολυσμένες λίμνες, ποταμούς και ωκεανούς.

Υδράργυρος και ψάρια

Τα ψάρια περιέχουν συχνά υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι ένα στοιχείο που εμφανίζεται φυσικά στον αέρα, το χώμα, και το νερό. Συναντάται σε ποικίλες μορφές και χρησιμοποιείται συχνά στην κατασκευή προϊόντων, όπως τα θερμόμετρα και οι λάμπες φωτός. Ο υδράργυρος εκπέμπεται επίσης κατά τη διάρκεια ορισμένων διαδικασιών παραγωγής, όπως το κάψιμο άνθρακα, η παραγωγή χλωρίου και η διάθεση των επιβλαβών αποβλήτων.

Τα ψάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα ενός πρόσθετου τύπου υδραργύρου, τον αποκαλούμενο μεθυλυδράργυρο (methylmercury), το οποίο είναι ιδιαίτερα τοξικό. Πολλά ψάρια καταναλώνουν επίσης τον υδράργυρο στη διαδικασία “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό¨. Με την πάροδο του χρόνου, λοιπόν τα μεγαλύτερα σε ηλικία και μέγεθος ψάρια, έχουν και περισσότερο υδράργυρο.

Είναι πλέον γνωστό ότι ο υδράργυρος μπορεί να μετρηθεί στο αίμα αξιόπιστα και να δοθούν σχετικές οδηγίες και συμπληρώματα (Μercury Amagalm της εταιρείας Douglas) για την απομάκρυνσή του.

Οι κίνδυνοι του υδραργύρου

Αν και δεν μπορείτε να γνωρίζετε όταν τρώτε ψάρι, τι συμβαίνει και εάν το ψάρι είναι μολυσμένο, αν τρώτε πολύ ψάρι θα μπορούσατε να καταλήξετε σε μερικές σοβαρές συνέπειες για το μωρό σας. Τα υψηλά επίπεδα του υδραργύρου μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη και του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

 

 

Γράφτηκε από: Μιχάλης Παπαχαραλάμπους
Ειδικός Παθολόγος Επιστημονικός, Υπεύθυνος της OΡΘΟΒΙΟΤΙΚΗ Α.Ε.
Άλλες πληροφορίες

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.