facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Βία συζύγου στην εγκυμοσύνη

Ερώτηση από Mani (26.04.2020)

Καλησπέρα σας!

Είμαι 6 μηνών έγκυος και με τον άντρα μου δεν τα πάμε καλά. Είναι αρκετά οξύθυμος, μου μιλάει άσχημα, με μειώνει μπροστά σε άλλους. Στην αρχή ήταν εντάξει, αλλά με τον καιρό ίσως παραγνωριστήκαμε δεν ξέρω. Έχει καταλήξει η βία να μην είναι μόνο λεκτική αλλά και σωματική. Σε ένα συμβάν πρόσφατα που ήμουν σε επαρχία μαζί του αναγκάστηκα να φύγω όπως όπως γιατί είχε θολώσει, με χτυπούσε και γενικά φοβόμουν για την ζωή του μωρού. Τα ρίχνει όλα σε μένα γιατί επικοινώνησε μαζί μου και μου ανέφερε πως εγώ τον πάω πίσω και γενικότερα ζω στον κόσμο μου. Έχουν συμβεί στο παρελθόν σκηνές βίας αλλά πιστεύω αυτή ήταν η χειρότερη από όλες. Δεν μπορώ να κάτσω με αυτόν τον άνθρωπο που μου επιτίθεται σε μια τόσο ευάλωτη στιγμή μου. Σκέφτομαι και το μωράκι, τι φταίει να γίνει μάρτυρας όλων αυτων, δεν θα με αφήσει ήσυχη αλλά κάτι πρέπει να κάνω, είτε για να καταλάβει την λάθος συμπεριφορά του είτε να απομακρυνθώ εγώ..

Απάντηση από ψυχολόγο (26.04.2020)

Αγαπητή Μάνι

Θεωρώ από τα λεγόμενα σας πως έχετε πάρει ήδη μία απόφαση για εσάς και το αγέννητο μωρό σας. Τα τηλέφωνα των φορέων που θα σας στηρίξουν και τους δύο είναι:

  • 15900 τηλ. γραμμή SOS- Βία Κατά των Γυναικών,
  • την Αστυνομία 100 ή το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα
  • Αγκαλιά-Σύλλογος για το Αγέννητο Παιδί τηλ 210-88- 28788 (θα σας στηρίξουν καθ΄ όλην την διάρκεια της εγκυμοσύνης -οικονομικά και ψυχολογικά).

Πρώτα πρέπει να προστατέψετε την ζωή σας και του μωρού. Εξαντλήστε όλες τις χρήσιμες επαφές σας για να σας στηρίξουν στην δύσκολη και επικίνδυνη αυτή περίοδο.

Οι φορείς θα σας στηρίξουν, εσείς προσπαθείστε, όσο είναι δυνατόν, να είστε ήρεμη για να χαρείτε το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης και να γεννήσετε με το καλό. Μην παραλείψετε τα μαιευτικά ραντεβού σας, διατηρείστε καλή διατροφή και ύπνο. Μετά τον τοκετό αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες προσαρμογής στην μητρότητα (π.χ. στρες, άγχος ή κατάθλιψη) επικοινωνείτε ξανά μαζί μας ή με την Αγκαλιά.

Τα πολλά λόγια είναι περιττά. Τακτοποιήστε το θέμα της ασφάλειάς σας ώστε ν' αποφευχθεί το χειρότερο. Δεν είστε μόνη ούτε η μόνη.

Μάνι είστε πρότυπο για το παιδί σας. Και ηρωϊδα.

Κεφάλι ψηλά κοπέλα μου.