facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αυνανισμός στη νηπιακή ηλικία

Ερώτηση από Ελισάβετ (19.03.2023)

Καλησπέρα σας,

Σήμερα ξύπνησα και είδα το παιδί μου να τρίβει το πιπάκι της. Την ρώτησα άμα την πονάει άμα την ενοχλεί ή άμα έχει κάτι και μου είπε πως δεν έχει τίποτα απλά της αρέσει να το τρίβει. Μετά από κείνη τη φορά που την είδα το κάνει κάθε μέρα και σε δημόσιο χώρο και δεν την νοιάζει άμα την βλέπουν άλλοι. Επίσης το κάνει και στον καναπέ Όταν βλέπουμε όλοι μαζί. Προσπαθώ να της βγάζω το χέρι από κει μέσα αλλά φωνάζει και κλαίει δηλαδή το τρίβει και της παίρνω το χεράκι και της λέω στο αυτί ότι αυτό το κάνουμε μόνο στο δωμάτιο μας αλλά πάλι φωνάζει και το τρίβει ακόμα χειρότερα. Η κόρη μου είναι 4 χρόνων.

Πείτε μου τι πρέπει να κάνω, ευχαριστώ πολύ!!

Απάντηση από ψυχολόγο (20.03.2023)

Καλησπέρα κυρία Ελισάβετ,

Έχω απαντήσει αρκετές φορές εδώ σε άλλους γονείς σχετικά με τον αυνανισμό και οι ίδιοι λόγοι ισχύουν και στην δική σας περίπτωση: είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός εκτόνωσης της έντασης, του άγχους και της χαλάρωσης. Η διαφορά μεταξύ ηλικίας (δηλαδή ανηλίκου και ενήλικου) είναι το γεγονός πως το παιδί δεν ταυτίζει αυτήν την πράξη με σεξουαλικό υπόβαθρο.

Κατά κανόνα ζητώ κάθε γονέα να αποκλείσει το ενδεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης. Αν αυτό έχει αποκλειστεί αναρωτηθείτε αν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην ζωή σας και στου παιδιού (πχ. έναρξη προνήπιας εκπαίδευσης, μετακόμιση σε νέα κατοικία, χωρισμό ή διαζύγιο, συγκρούσεις στο οικογενειακό περιβάλλον). Μια δυσκολία στο κοινωνικό και οικογενειακό πλαίσιο είναι αρκετά να απορρύθμιση την διαχείριση του άγχους ενός μικρού παιδιού.

Πέραν από όλα αυτά,τις περισσότερες φορές ένα μικρό παιδί στην νηπιακή ηλικία αυνανίζεται για τον απλούστατο λόγο στο οτι βοηθά στην χαλαρώσει.
Οπότε στη θέση σας θα προσπαθούσα να αντικαταστήσω αυτήν την πράξη με κάποια άλλη εξίσου χαλαρωτική δραστηριότητα. Παρατήρησε πότε συμβαίνει:
είναι μετά από μια σύγκρουση, όταν δεν παραχωρείται στο θέλημα της, πριν τον ύπνο; Προσπαθείστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα με χαλαρωτικές δραστηριότητες αλλά και δράσεις εκτόνωσης (όπως μια βόλτα στο πάρκο που μπορεί να τρέξει).

Μην το κάνετε θέμα. Σωστά την λέτε να είναι στο δωμάτιο της. Επίσης να την ενημερώσετε σχετικά με την σωματική ασφάλεια: δεν αγγίζουμε τους άλλους εκεί που φοράνε τα εσώρουχα τους κι ούτε επιτρέπουμε να μας αγγίζουν και εμάς εκεί. Υπάρχει ένα ωραίο βίντεο "Η Κικο και το Χέρι".
Ψάξτε το και δείτε το μαζί.

Χρυσάνθη Γεωργιάδου
Γράφτηκε από: Χρυσάνθη ΓεωργιάδουWebsite: http://www.sophrosyna.gr
Ψυχολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: info@sophrosyna.org
Άλλα άρθρα του συγγραφέα