facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αυνανισμός και παιδί

Ερώτηση από Ελενη (01.03.2022)

Γεια σας ηθελα να σας πω οτι το τετραχρονο κοριτσακι μου αυνανιζετε σε δημοσιο χωρο της εχω πει να μην το κανει σε δημοσιο χωρο αλλα δεν ακουει τι να κανω;

Απάντηση από ψυχολόγο (02.03.2022)

Αγαπητή Ελένη.

Θα την σταματάς. Δεν θα το επιτρέπεις αυτό σε κανέναν δημόσιο χώρο. Έχω απαντήσει πολλές φορές σχετικά με το θέμα του αυνανισμού και των παιδιών-μπορείτε να ανατρέξετε σε προηγούμενες ερωτήσεις αναγνωστών όπου η απάντησή μου ισχύει και για την δική σας περίπτωση. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν, άσχετος ηλικίας πόσο μάλλον ευάλωτο ανήλικο προσχολικής ηλικίας να αυνανιζεται δημοσίως. Ο κύριός λόγος είναι η ασφάλεια και προστασία του παιδιού από διάφορα διεστραμμένα μυαλά.

Ο αυνανισμός στην ηλικία αυτή δεν σχετίζεται με ερωτικά ερεθίσματα. Ορισμένα παιδιά απλά αρέσουν πως νιώθει το σώμα τους γιατί τους χαλαρώνει όπως και στον ενήλικα. Δείξε το παιδί σου άλλους τρόπους να διοχετεύει το στρες της και να ηρεμεί.

Πριν φύγεται κάθε φορά από το σπίτι να την προειδοποιείς πως αν αυνανιστεί δημόσια θα γυρίσετε σπίτι (ή δεν θα την αφήσετε να συμμετάσχει σε κάποια ευχάριστη δραστηριότητα). Επίσης μπορείτε να της πείτε πως αν δεν αγγίξει το σώμα της δημοσίως θα κερδίσει ένα μικρό δώρο (π.χ. βιβλίο, ζωγραφική, βόλτα στο πάρκο με το ποδήλατο κτλ). Δες ποιο από τους δύο τρόπους δουλεύει με το παιδί σου.

Αν και υποπτεύομαι πως το έχετε κάνει ήδη, καλό θα ήταν όλο αυτό να συνοδευτεί από μια ενημέρωση σχετικά με το σώμα και το γεγονός πως δεν το δείχνουμε σε κανέναν ούτε κοιτάζουμε του άλλου όπως δεν αφήνουμε κανέναν να αγγίζει το σώμα μας στα εσωρουχα/φανελάκι κι ούτε αγγίζουμε εμείς εκεί τους άλλους.

Στο σπίτι ισχύει ο ίδιος κανόνας: όχι μπροστά στον κόσμο-μόνο στο δωμάτιο της (όπου το αγνοείς εντελώς και προσπαθείς να της δείξεις νέους τρόπους να χαλαρώνει από το στρες ή άγχος της).

Πολλά φιλιά

Χρυσάνθη