facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι

Ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι. Προστασία εγκύου.

Ασφαλές περιβάλλον στο σπίτι. Προστασία εγκύου.

Εσείς και το μωρό σας ίσως επηρεαστείτε από τη ρύπανση και τα χημικά που περιέχονται στα προϊόντα καθημερινής χρήσης. Θα πρέπει, λοιπόν να φροντίζετε ώστε το περιβάλλον σας στο σπίτι, να είναι υγιεινό και ασφαλές.

Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να αναθεωρήσετε τις καθημερινές συνήθειές σας με γνώμονα την επίδραση που πιθανόν να έχουν σε εσάς και στο μωρό σας.

Προϊόντα οικιακού καθαρισμού

Τα προϊόντα οικιακού καθαρισμού δε θα βλάψουν το μωρό, αλλά αποφύγετε να χρησιμοποιείτε όσα είναι ιδιαίτερα τοξικά, όπως τα καθαριστικά των φούρνων. Αν δε μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση καθαριστικών με δυνατές αναθυμιάσεις, σιγουρευτείτε τουλάχιστον πως ο χώρος αερίζεται καλά.

Επίσης, οι έγκυοι πρέπει να αποφεύγουν την έκθεσή τους σε μπογιές που μπορεί να περιέχουν μόλυβδο, καθώς και κάποια latex χρώματα που μπορεί να περιέχουν υδράργυρο. Τα περισσότερα υδροδιαλυτά χρώματα επιτρέπονται, αλλά πάντα να ελέγχετε την ετικέτα τους, για να σιγουρευτείτε πως δεν περιέχουν δυνητικά επικίνδυνα συστατικά. Το βάψιμο σαφώς πρέπει να γίνεται πάντα σε καλά αεριζόμενους χώρους.

Εντομοκτόνα

Η περιστασιακή επαφή με εντομοκτόνα δε βλάπτει το μωρό. Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε χημικά για μεγάλη χρονική περίοδο είναι επιβλαβής. Υψηλά επίπεδα έκθεσης συσχετίζονται με προβλήματα στον τοκετό. Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά, φιλικά προς το περιβάλλον, που δε θα θέσουν σε κίνδυνο το αγέννητο μωρό σας. Αν στο σπίτι σας υπάρχουν ανεπιθύμητα έντομα, αποφύγετε κατά το δυνατόν ψεκασμό  με σπρέι και χρησιμοποιήστε εναλλακτικές λύσεις.

Κατοικίδια ζώα

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν τα κατοικίδιά τους αντιπροσωπεύουν κάποιο κίνδυνο για την εγκυμοσύνη τους. Η αλήθεια είναι, όμως, πως δε δημιουργούνται προβλήματα από τα κατοικίδια. Το κατοικίδιο που πιθανόν να προκαλέσει κάποια προβλήματα είναι η γάτα, γιατί πολλές αδέσποτες γάτες είναι φορείς της λοιμώδους ασθένειας που λέγεται τοξοπλάσμωση.

Οι γάτες που δε βγαίνουν ποτέ έξω από το σπίτι δεν εγκυμονούν κινδύνους. Επειδή το τοξόπλασμα ανευρίσκεται στα περιττώματα του ζώου, καλό είναι να μην καθαρίζετε το καλάθι με την άμμο τους. Αν και αυτό δεν είναι δυνατόν, τότε να το κάνετε φορώντας γάντια και να πλένετε τα χέρια σας αμέσως μόλις τελειώνετε.

Τζακούζι, σάουνα και ατμόλουτρα

Οι έρευνες δείχνουν πως οι έγκυοι των οποίων η θερμοκρασία του σώματος υπερβαίνει τους 38,9 για περισσότερα από δέκα λεπτά κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά εβδομάδων της εγκυμοσύνης έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποβάλουν ή να φέρουν στον κόσμο παιδιά με ελλείμματα του νωτιαίου σωλήνα όπως δισχιδή ράχη. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας η αποφυγή των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της κύησης. Μετά το πρώτο τρίμηνο, όμως, η περιστασιακή χρήση του τζακούζι, της σάουνας και των ατμόλουτρων για λιγότερο από δέκα λεπτά κρίνεται λογική και ασφαλής.

Μόλυνση

Η ποιότητα του αέρα είναι ένα μεγάλο θέμα για μερικούς εγκύους και ειδικά γι’ αυτές που ζουν στην πόλη, οι οποίες ξαφνικά συνειδητοποιούν πόσο μολυσμένη είναι η ατμόσφαιρα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν πως η ζωή στην πόλη είναι επισφαλής για την ανάπτυξη του μωρού. Αυτό, όμως, που μπορείτε να κάνετε είναι να περιορίσετε το χρόνο που περνάτε σε περιοχές με υψηλά ποσοστά μόλυνσης. Λάβετε επίσης υπόψη σας πως η ποιότητα της σύστασης του αέρα μπορεί να είναι δύο με τρεις φορές χειρότερη στο σπίτι απ’ ότι έξω. Για το λόγο αυτόν, να περιορίσετε στο ελάχιστο τη χρήση των τοξικών καθαριστικών για το σπίτι. Ελέγξτε αν υπάρχουν εστίες υγρασίας ή μούχλας στο σπίτι σας και σιγουρευτείτε πως οι συσκευές θέρμανσης δεν ελκύουν μονοξείδιο του άνθρακα.

 


02endiaf

Ασφάλεια στην εργασία
Ασφάλεια στο ταξίδι
Ασφάλεια στην άσκηση


Γράφτηκε από: Εκδόσεις Ψυχογιος
από το βιβλίο "Η βίβλος της εγκυμοσύνης", 19η χιλιάδα Εκδόσεις Ψυχογιός, 2005 / Carroll & Brown Limited, 2003. *Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τις εκδόσεις για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφη άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.