facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης από τη γέννηση του μωρού μου και μετά

Ερώτηση από Χριστίνα (9.1.2017)

“Γεια σας, είμαι η Χριστίνα και είμαι 19 χρόνων. Έχω ένα κοριτσάκι που είναι 8 μηνών. Από τότε που γέννησα άρχισα να ξεχνώ πολλά πράγματα. Δηλαδή ξεχνάω λεπτομέρειες απ’ τη χθεσινή μέρα.

Μπορεί να δω μια ταινία και να το ξεχάσω. Πολλές φορές ρωτάω το φίλο μου να μου πει τι κάναμε χτες ή διαβάζω απ’ το ημερολόγιο μου για να θυμηθώ.. ακόμη μπορεί να ξεχάσω και πράγματα του παρόντος. Δηλαδή μπορεί να μου ζητήσει ο φίλος μου να του φέρω αλάτι και εγώ να πίνω νερό και μέχρι να αφήσω το μπουκάλι με το νερό στο ψυγείο να ξεχάσω αυτό που μου ζήτησε. Νιώθω άσχημα γι’ αυτό.

Και στην παιδίατρο όταν είναι να περιγράψω κάποια γεγονότα για το μωρό, τα γράφω για να της τα πω σωστά. Δεν είχα ποτέ ξανά απώλειες μνήμης.

Απευθύνομαι σε σας να μάθω αν το θέμα μου είναι ψυχολογικό. Μήπως επειδή ζω μια ρουτίνα με το μωρό και κάνω κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια, μήπως αυτή είναι η αιτία; Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!”

Απάντηση από ψυχολόγο (10.1.2017)

“Αγαπητή Χριστίνα καλωσήλθες στην μητρότητα! Είναι σύνηθες να υπάρξουν προβλήματα κατά τη διάρκεια και μετά την γέννα με την βραχυπρόθεσμη μνήμη. Στην Δύση μάλιστα το έχουν ονομάσει momnesia -δηλαδή απώλεια μνήμης της μαμάς.

Το θέμα δεν είναι ψυχολογικό αλλά φυσιολογικό για την εγκυμοσύνη και την μετά τον τοκετό περίοδο. Υπάρχουν έρευνες που ψυχολόγοι (1) αναδεικνύουν προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης σε εγκυμονούσες γυναίκες και νέες μητέρες και ότι ο μύθος του baby brain είναι ουσιαστικά πραγματικότητα. Η χωρική μνήμη (spatial memory) - δηλαδή η μνήμη που μας λέει που σταθμεύσαμε το αυτοκίνητο ή που αφήσαμε τα κλειδιά μας- επηρεάζεται σημαντικά. Επίσης ορμόνες επηρεάζουν αρνητικά τους νευρώνες που σχετίζονται με την χωρική μνήμη (ιδιαίτερα τον ιππόκαμπο στον εγκέφαλο). Η κατάθλιψη και το άγχος επίσης επηρεάζουν την μνήμη.

Σωστά αναδείχνετε την καθημερινότητα με την κορούλα σας ως προτεραιότητα και σημαντική εξήγηση για την επικέντρωση του νου σας. Επίσης, οι ορμόνες και η απώλεια ύπνου που βιώνουν μητέρες παίζουν σημαντικό ρόλο στην γνωστική ικανότητά μας.

Όμως επειδή αντιλαμβάνομαι πως η λεπτομέρειες που αναφέρετε σχετικά με την απώλεια μνήμης σας είναι σοβαρές καλό θα ήταν για να έχουμε το νου μας ήσυχο να κάνετε μία επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο (για να εξετάσουμε τις ορμόνες σας, θυρεοειδή κτλ) και νευρολόγο ή νευροψυχολόγο για να εξετάσουμε την γνωστική ικανότητα (π.χ. την εργαζόμενη μνήμη) ή και προβλήματα ύπνου για να αποκλείσουμε βιολογικά αίτια.

Είμαι στην διάθεση σας (6986775642 ή info@sophrosyna.org) να μιλήσουμε εάν το επιθυμείτε.”

 

Βιβλιογραφία

(1) Henry, J.D. and Rendell, P.G. (2007). A review of the impact of pregnancy on memory function. J Clin Exp Neuropsychol.29(8):793-803.