facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αδιαφορεί για εμένα και το παιδί

Ερώτηση από Iwanna (07.02.2020)

Γειά σας,

θέλω κάπου να μιλήσω έχω τρελαθεί, είμαι 22 χρονών έχω κάνει 2 εκτρώσεις με τον ίδιο άνθρωπο που είμαι έγκυος πάλι, είμαστε και οι δυο μικροί παρόλα αυτά εκείνος τα ήθελε τα παιδιά εγώ ήμουν αυτή που φοβόμουν τα πάντα, ήμασταν πολύ λίγο καιρό μαζί και τις δυο φορές και δεν ξέρω πως εμένα έγκυος. Μετά από ένα χρόνο με χώρισε και εξαφανίστηκε, εγώ έπαθα νευρική ανορεξία και μια μέρα ξαναγύρισε και είμαστε μαζί ξανά. Ισχυρίζεται ότι ο λόγος που έφυγε είναι ότι ποτέ δεν ήθελα ένα παιδί μαζί του, μου έκανε πρότασή γάμου και είπαμε να προσπαθήσουμε για ένα παιδί μιας και είναι μια πληγή που δεν έκλεισε ποτέ και δεν το ξεπεράσαμε ποτέ. Κάθε μέρα έκλαιγα για τις αμαρτίες που έκανα, μου ζήταγε παιδί, έκλαιγε κάθε φορά που το συζητάγαμε, πήγαινε στην εκκλησία παρακάλαγε να γίνουμε γονείς, μέχρι που μαθαίνω ότι είμαι έγκυος. Είχαμε κάποιες συγκρούσεις τον τελευταίο καιρό και τώρα του φταίνε όλα, λέει ότι δεν τον καταλαβαίνω ότι έχει πολλά έξοδα ότι εμείς δεν τα πάμε καλά, εγώ να κλαίω να πεθαίνω μπροστά του και αυτός κενός, δεν νιώθει τίποτα, έχω μεγάλη πίεση από την μαμά μου μόλις το έμαθε και μου φέρεται άθλια. Δεν ξέρω δεν θέλω να ρίξω όμως το παιδί μου, έχω γεμίσει πληγές τι να κάνω;

 

Απάντηση από ψυχολόγο (07.02.2020)

Αγαπημένη μου Ιωάννα

Βιώνεις πολύ βαριά συναισθηματικά φορτία για τα μικρά σου χρόνια. Αισθανόμουν την σύγχυσή σου καθώς διάβαζα προσεκτικά το κείμενο σου και σ ευχαριστὠ πολύ για το γενναίο σου βήμα να αναζητήσεις βοήθεια διότι δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις απομονωμένη στην ευάλωτη αυτή περίοδο. Ὀλα διορθώνονται.

Ο σύντροφος σου έχει πάθει αυτό που χαρακτηρίζουμε στην Αγγλική κουλτούρα "cold feet", δηλαδή, δείλιασε-του δόθηκε αυτό που επιθυμούσε και πλέον η πραγματικότητα τον έχει προκαλέσει ανασφάλεια. Με εσένα το μόνο που άλλαξε είναι ότι αυτήν την φορά επιλέγεις να κρατήσεις το μωρό σας και να έρθεις αντιμέτωπη με τις ευθύνες της μητρότητας. Σ αυτό το σημείο θα ήθελα να εκφράσω την λύπη μου με την αντίδραση της μητέρας σας παρ' ότι καταλαβαίνω πως η ανησυχία της είναι ο εγκλωβισμός σου στην μητρότητα σε μικρή ηλικία. Όμως δεν υπάρχει ΄κατάλληλη' στιγμή για να γίνει κανείς γονιός αρκεί να έχει ενηλικιωθεί. Ορισμένοι παντρεύονται και φτιάχνουν οικογένειά για άλλους τα γεγονότα κρίνουν την πορεία τους στο μέλλον. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος χρόνο για να έρθει ένα μωρό στον κόσμο. Μπορεί να ξεκινήσεις με μία άνετη οικονομικά ζωή και σε μια στιγμή να αλλάξει το βιωτικό σου επίπεδο προς το χειρότερο. Ποτέ δεν θα είμαστε οικονομικά ΄έτοιμη΄ για να έχουμε παιδιά και γι αυτό και οι περισσότεροι γονείς θυσιάζουμε τις εξόδους μας, τα ταξίδια μας κτλ για το κοινό καλό της οικογένειάς. Άρα θεωρώ άκυρη την δικαιολογία των οικονομιών.

Ιωάννα, ο σύντροφός σου και εσύ χρειάζεται να ηρεμήσετε και να επικοινωνήσετε τις ανησυχίες σας με κατανοητό τρόπο ο ένας στον άλλον. Ανέφερες πως πήγαινε στην εκκλησία. Μήπως υπάρχει κάποιος ιερέας που εμπιστεύεται και μπορεί να τον συμβουλέψει; Οι περισσότεροι άντρες δεν γνωρίζουν τί σημαίνει εγκυμοσύνη και να είσαι πατερας διότι δεν έχουν την σχετική προετοιμασία και επαφή με το γεγονός όπως έχει η γυναίκα η οποία βιώνει τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές της εγκυμοσύνης. Συνήθως τους καταβάλει το οικονομικό θέμα και οι ευθύνες που τους επιβάλει αυτή η ριζική αλλαγή στην ζωή τους.

Προτείνω να έρθεις σε επαφή με την Αγκαλιά, Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού (στο 210 8828788) -το οποίο στηρίζει κάθε εγκυμονούσα που βρίσκεται στην δική σου ακριβώς κατάσταση και ιστορικό- είτε επιλέξει ο σύντροφος σου να σου συμπαρασταθεί και να χαρείτε το δώρο που για 3η φορά σας δόθηκε είτε επιλέξει να σας αρνηθεί και τους δυο. Αυτός ο φορέας θα σας στηρίξη ακόμη κι αν η μητέρα σας δεν σταθεί δίπλα σου.

Στον ενδιάμεσο χρόνο, σε παρακαλώ να φροντίζεις την διατροφή σου και να μην τιμωρείς τον εαυτό σου για περασμένες αποφάσεις που έχεις μετανιώσει. Ζήσε στο παρόν-το παρελθόν δεν αλλάζει και το μέλλον είναι αβέβαιο. Αν πραγματικά θέλεις να φέρεις το μωρό σου στον κόσμο και να γίνεις μητέρα πρέπει να αποκτήσεις γερό πετσί και για τους δυό σας. Δεν θα είσαι η πρώτη ούτε η μόνη. Υπάρχει στήριξη οικονομική και συναισθηματική αρκεί να αποφασίσεις πως θα πορευτείς. Ιδανικά θα βρει την ψυχραιμία του ο σύντροφος σου και θα τα καταφέρετε οι τρεις σας με την στήριξη που αναφέραμε. Διαφορετικά θα προχωρήσετε είτε οι δυό σας είτε μόνη σου. Μην βασίζεσαι στα συναισθήματα των άλλων-πορεύσου με βάση αυτό που νιώθεις και τί μπορείς να σηκώσεις.

Κράτα μία επαφή γιατί έχω την έννοια σου.