facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αδιαφορία συντρόφου κατά την διάρκεια της κύησης

Ερώτηση από Αγγελική (01.08.2021)

Καλησπέρα. Είμαι 29 χρόνων και θα γίνω μανούλα για πρώτη φορά. Βρίσκομαι στην 11η εβδομαδα και όσο περνάει ο καιρός είμαι όλο και πιο ευτυχισμένη. Με τον σύντροφο μου είμαστε μαζί σχεδόν 5 χρόνια. Ήξερα ότι δεν πάμε για γάμο επειδή είναι πολύ μεγαλύτερος μου, όμως τον αγάπησα και ήθελα να είμαστε μαζί όσο αντέξουμε. Προσέχαμε πολύ αλλά τελικά έγινε το θαύμα. Ήταν πολύ αρνητικός. Είχαμε καβγάδες. Όμως εγώ του ξεκαθάρισα ότι την απόφαση μου την έχω πάρει. Και ότι το μωρό το κρατάω μέ, ή, χωρίς εκείνον. Και μεταξύ μας, προετοίμαζα τον εαυτό μου για το, "χωρίς". 'Οταν ήρθε η ώρα που του τα είπα, μου είπε ότι, αφού δεν θέλεις θα χωρίσουν εδώ οι δρόμοι μας, σιώπησε και τελείωσε εκει η κουβέντα. ΑΠό τότε δεν ξανά μιλήσαμε για αυτό και την επόμενη μέρα έκανε αμάν και πως να πάμε μαζί θάλασσα. Είναι αυτός που ξερω απλώς τον νιώθω πολύ απόμακρο. Ούτε μια αγκαλιά δεν με παίρνει και εγώ δεν μπορώ να το χαρώ έτσι όπως το θελω. Δεν τολμώ ούτε μια φωτογραφία να του στείλω, έτσι να δει τις αλλαγές στην κοιλιά μου. Αν και τον βλέπω που κοιτάει την κοιλιά μου έτσι στα μουλωχτά. Κάνει κινήσεις που θέλει να με προσέξει αλλά είναι μικρές κ ούτε που φαινονται. Ίσα ίσα να παρω ένα 5% ικανοποίησης ότι με προσέχει. Νιώθω τόσο μόνη...

Απάντηση από ψυχολόγο (03.08.2021)

Καλησπέρα Αγγελική

Συγχαρητήρια για το θάρρος και την αγάπη που διαθέτετε για το αγέννητο μωρό σας. Οι άντρες δεν βιώνουν τις αλλαγές της εγκυμοσύνης και δυσκολεύονται να συσχετιστούν μ' ὀτι συνεπάγεται μ' αυτές. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους άλλους όμως μπορούμε να συνεχίσουμε την πορεία που επιλέξαμε και να χαρούμε την εγκυμοσύνη μας, να σχεδιάζουμε τον τοκετό μας, να φροντίζουμε την ψυχική μας υγεία, να συλλογιστούμε τί είδους γονιός θέλουμε να είμαστε και συγκεκριμένα, τί είδους Μητέρα θέλουμε να είμαστε.

Η μητρική-βρεφική σχέση είναι σε εφαρμογή έχοντας ξεκινήσει για εσάς από την σύλληψη. Στην θέση σας προτείνω να αφοσιωθείτε στο να καλλιεργήσετε αυτήν την σχέση αφήνοντας μία ανοιχτή πόρτα για τον μελλοντικό πατέρα. Πάρτε ένα τετράδιο και σημειώστε τις απαντήσεις σας στις επόμενες ερωτήσεις για να σκεφτείτε και να κατανοήσετε καλύτερα τον νέο ρόλο σας:

  • Τί θέλω να κρατήσω απ΄ αυτά που έμαθα από τους δικούς μου γονείς και τί θέλω να αποφύγω;
  • Τί είδος Μητέρα θέλω να γίνω;
  • Τί θέλω να μάθω στο μωρό μου;
  • Τί εικόνα θέλω να έχει το μωρό μου για τον εαυτό του, την σχέση μας και για εμένα και τον κόσμο γύρω του;

Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να συγκεντρωθείτε στον μεταβατικό ρόλο της γυναίκας σε μητέρα και να συλλογιστείτε αυτόν τον ρόλο. Σκεφτείτε ποια είναι τα άτομα που θα σας στηρίξουν και που μπορείτε να βασιστείτε για να σας εξυπηρετήσουν όταν θα είστε στο τρίτο τρίμηνο ή όταν θα έχετε γεννήσει.

Συζητήστε με τον σύντροφο-όταν ο ίδιος ανοίξει την καρδιά και την αγκαλιά του στο παιδί του- τις δικές του απόψεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις. Και δώστε του τον χρόνο να επεξεργαστεί τι σημαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές για τον ίδιο.

Μην αποθαρρύνεστε. Έχετε ακόμη 6 μήνες κύησης. Πολλά θα αλλάξουν μέχρι τον τοκετό. Μην σκέφτεστε τί σκέφτεται ο σύντροφος. Συγκεντρωθείτε σε ευχάριστες δραστηριότητες για εσάς, το μωρό σας (όταν θα έρθει σκεφτείτε τί θέλετε να κάνετε μαζί), φροντίστε την διατροφή σας, τον ύπνο σας, να βγαίνετε για περπάτημα γιατί κάνει πολύ καλό στην διάθεση. Και να θυμάστε πως δεν είστε μόνη: μέσα σε ένα σώμα χτυπούν πλέον δύο καρδιές.

Κρατήστε το κεφάλι ψηλά και χαρείτε αυτό που σας συμβαίνει τώρα: θα γίνετε Μητέρα. Καμία σχέση δεν είναι τέλεια-μην αφήνετε τις σκέψεις σας να σταθούν σ' αυτά που σας είναι δυσάρεστα αλλά να εστιάζετε σ' αυτά που περνάνε από το χέρι σας (π.χ. όπως η διάθεση σας, η άγαπη για το μωρό σας).

Χαίρομαι πολύ για τους τρείς σας κι ας μην έχει συνειδητοποιήσει ο σύντροφος σας σε τί σπουδαίο έργο έχει συμβάλει.