facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αδιαφορία συζύγου στην εγκυμοσύνη

Ερώτηση από Aleksia (24.12.2019)

“Καλησπέρα σας, είμαι οχτώ μηνών έγκυος, από τότε που έμεινα έγκυος ο σύζυγος μου έχει γίνει άλλος άνθρωπος, προς το χειρότερο φυσικά. Ήταν εκείνος που ήθελε διακαώς ένα παιδί, μόλις έμεινα έγκυος άρχισαν και τα προβλήματα. Στο πρώτο τρίμηνο κατά καιρούς είχαμε το θέμα, ρίχτο μην το ρίχνεις, όταν τον έπιαναν τα νεύρα του. Στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είχαμε την αδιαφορία. Είμαι οχτώ μηνών πλέον και είναι σαν να μην υπάρχω στη ζωή του. Λέει και ξαναλέει πως εκείνος στηρίζει οικονομικά την όλη κατάσταση, αλλά στο θέμα συναισθήματος πάντα νιώθω πως είναι απών. Ενδιαφέρεται για τους γύρω του και εγώ πιά είμαι στην απέξω. Πριν την εγκυμοσύνη κάναμε διάφορα πράγματα σα ζευγάρι, πλέον είμαστε σαν δυο μονάδες, εκείνος απλά αποφασίζει και εγώ είμαι σα φιλική συμμετοχή στις επιλογές τους. Μάλιστα πλέον, έχει γίνει τελείως απόμακρος, λέει πως έχει τα δικά του θέματα που τον απασχολούν και εγω δεν νοιάζομαι. Έχω αντιμετωπίσει κατά καιρούς διάφορα ζητήματα σε θέμα υγείας με την κύηση και γενικά σε όλα έτρεχα απολύτως μόνη μου, σπάνια εώς καθόλου ερχόταν μαζί μου, ειδικά το τελευταίο διάστημα πέραν της αδιαφορίας έχει γίνει και αρκετά οξύθυμος απέναντι μου και απότομος, σε σημείο που σε έναν καβγά μας με έδιωξε από το σπίτι άργα το βράδυ. Δε ξέρω πλέον πως να το χειριστώ και αν πρέπει να μείνω ή να φύγω οριστικά.”

Απάντηση από ψυχολόγο (24.12.2019)

Αγαπητή Aleksia,

Σου στέλνω μια ζεστή σφιχτή αγκαλιά ! Είσαι μια πολύ δυνατή νέα μανούλα !!! Την έννοια του μωρού σου την έχεις από την αρχή και είσαι παράδειγμα για όλες μας.

Βεβαίως πέρασες και περνάς μία πολύ δύσκολη κατάσταση: την διάσπαση μιας σχέσης στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με βάση όσα μοιράσες στο εμαιλ σου γενικά με την στάση του συζύγου σου, θεωρώ πως δεν είναι ευρύ το πεδίο ωστε να κινηθείτε μαζί. Παρ΄όλα αυτό χρειάζεται να είσαι απόλυτα σίγουρα για τις προθέσεις του. Οπότε κατ΄ αρχάς συμβουλεύω τα εξής:

  1. Να βρεθεί χρόνος για μία ουσιαστική επικοινωνία ως προς τον γάμο σας και το παιδί σας. Το συμπέρασμα στο αν θα προχωρήσεις μόνη σου ή μαζί θα βγει από αυτήν την πολιτισμένη συζήτηση. Δεν μου άρεσει καθόλου ότι σας έδιωξε μέσα στην νύχτα. Αυτή η κίνηση παρουσιάζει μεγάλο προβληματισμό ως προς τον σεβασμό για εσάς και του μωρού.
  2. Να αντλήσεις κάθε πόρο κοινωνικής στήριξης. Αυτό θα το χρειαστείς σε περίπτωση που καταρρέυσει η σχέση σου πριν ή και μετά την γέννα του μωρού. Το μωρό δεν αναγνωρίζει ουτε τα προβλήματα που θεωρεί ο πάτέρας του έχει ούτε τις ανάγκες της νέας μητέρας του. Αναγνωρίζει μόνο ότι χρειάζεται αγάπη, ασφάλεια και προστασία απ την μανούλα και ένα περιβάλλον αφοσιωμένο στην δική του συναισθηματική κ σωματική ανάπτυξη. Γι αυτό θα διχτυωθείς κοινωνίκα, δηλαδή με τους δικούς σου, με ομαδες μητέρων, θα είμαστε σε επικοινωνία όσο το επιθυμείς.
  3. Σύλλογος Αγκάλια 210 8828788 θα επικοινωνήσετε μαζί τους άμεσα αν δεν έχεις πουθενά ασφαλή να διαμείνεις καθώς περιμένεις το μωρό σου. Ο Σύλλογος θα σε στηρίξη άμεσα.
  4. Η κοινωνική στήριξη στους πρώτους 6 μήνες μετά την γέννα θα σας είναι πολύτιμη. Συνήθως οι πρώτες 4-6 εβδομάδες είναι δύσκολες. Συνήθως το μωρό μας δείχνει τί είδους μαμά χρειάζεται, π.χ. αν κλαίει περισσότερο ίσως είναι πιο απαιτητικό. Όπως και να είναι εσείς την βοήθεια θα την χρειαστείτε είτε συνεχίσετε με την σχέση σας είτε όχι.

Αλεξία, για να πάρεις μία απόφαση ως προς την σχέση σας θα πρέπει να ζυγίσετε τα ανεκτά με τα μη-ανεκτά. Η σχέση χρειάζεται δύο άτομα και δεν χωράνε περισσότεροι. Από αυτά που περιέγραψες ο ίδιος ο σύζυγος σου δείχνει την δική του πορεία. Όμως πρέπει να είναι ξεκάθαρος ο ίδιος για να δεις κ εσύ πως θα πορευτείς συναισθηματικά.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι θα χρειαστείς τους φίλους σου, συγγενείς και κοινωνικές ομάδες για να σε στηρίξουν- συναισθηματικά, έμπρακτα και οικονομικά αν χρειαστεί, για εσένα και το μωρό. Μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου αυτές τις ημέρες. Θα σου ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και Καλή Πρωτοχρονιά. Η κάθε νέα αρχή συνήθως είναι για το καλό.