facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Έχω πολλά νεύρα τα οποία δεν μπορώ να τα διαχειριστώ

Ερώτηση από Έλενα (30.05.2021)

Γειά σας έχω ένα μωράκι 7 μηνών, πρώτη φορά μανούλα. Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι τον 4ο μήνα όπου ξεκίνησε να μην κοιμάται τα βράδια και να ξυπνάει ανα 1 ώρα. Το παλεύουμε με συγκοίμηση αλλά το τελευταίο καιρό η κατάσταση είναι τραγική γιατί δυστυχώς, δεν μπορώ να ελέγξω τα νεύρα μου και όταν ξυπνάει εκεί που είμαι ήρεμη και λέω δεν θα νευριάσω ξαφνικά πιάνω τον εαυτό μου με απίστευτα νεύρα και φωνάζω στη μικρή η οποία το ξέρω ότι δεν φταίει. Επίσης έχω απίστευτα νεύρα με όλο το κόσμο και νιώθω ότι μου φταίνε όλα.

Απάντηση από ψυχολόγο (03.06.2021)

Αγαπητή Έλενα

Θα ήθελα να κάνεις μία αναζήτηση στον ιστότοπο στην ενότητα μου σχετικά με το θέμα που παρουσιάζεις για να δεις αρχικά πως δεν είσαι η πρώτη ούτε η μόνη νέα μητέρα που αντιμετωπίζει δυσκολίες συναισθημάτων στον νέο ρόλο της μητρότητας.

Έχω παρουσιάσει μία εργασία από το εργαστήριο Μητέρα-Βρέφους που θα σας βοηθήσει και προτείνω να το συμπληρώσετε. Πάρε μία βαθιά ανάσα. Το μωρό σου είναι βρέφος ακόμη στα 7 μηνών. Σκέψου πως μόλις ξεκίνησε να μπουσουλάει, να πιάνει αντικείμενα, να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα συμπεριλαμβανόμενο τους γονείς του. Δεν έχω πληροφορίες σχετικά με το αν θηλάζεις ακόμη ή για τους λόγους που ξυπνάει άνα μία ώρα την νύχτα (π.χ. πεινάει, φοβάται, νιώθει ανασφάλεια). Συζήτησε το αυτό με την παιδίατρο σας.

Τα μωρά αναζητούν την αγκαλιά της μαμάς του γιατί εκεί νιώθουν ασφάλεια και τρισευτυχισμένα. Αν εσείς νιώθετε εκνευρισμό και ξεσπάται αυτό μεταφέρει στο μωρό ανασφάλεια και αμφισβήτηση ως συνέπεια να θέλει να γαντζώνεται απάνω σας περισσότερο. Χρειάζεται ψυχραιμία, ηρεμία και υπομονή. Προσπαθείστε να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ τις καθημερινές υποχρεώσεις σας και χρόνο για τον εαυτό σας. Τα νεύρα τα νιώθετε γιατί αναζητείτε τον έλεγχο σε καταστάσεις τις οποίες δεν μπορείτε να ελέγχετε. Μόνο τον εαυτό σας μπορείτε να ελέγχετε, δηλαδή μόνο τα συναισθήματα σας. Θεωρώ χρειάζεστε περισσότερο στήριξη από το περιβάλλον σας.

Μία καλή σειρά για τον ύπνο είναι η προετοιμασία της όλης διαδικασίας: με το που πέφτει ο ήλιος τα φώτα να χαμηλώνουν όπως και οι τόνοι, να καταλαβαίνει το μωρό από το περιβάλλον του που ξεκινά η διαδικασία ύπνου. Μπάνιο και φαγητό, μια ζεστή αγκαλίτσα, μια μελωδία και στο κρεβατάκι.

Το ίδιο χρειάζεστε και εσείς: χαλάρωση στο σώμα αλλά και στο νου. Αν εσείς δεν είστε καλά πως θα είναι το μωρό σας; Για να νιώθετε πως σας φταίνε όλοι και όλα σημαίνει πως έχετε σκέψεις που σας ταράζουν και σας βάζουν σε άμυνα. Αυτό δείχνει πως αισθάνεστε πίεση είτε από τον εαυτό σας είτε από άλλους. Εϊναι αναμενόμενο να ξεσπάτε στο μωρό και σε όλους γύρω. Μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε; Μπορείτε να επεκτείνετει τον κοινωνικό δικτύό στήριξης σας; Η SOPHROSYNA προσφέρει διάφορα προγράμματα που στηρίζουν νέες μητέρες αν χρειαστείτε. Διαφορετικά ακολουθείστε την ενότητα μας εδώ και θα βρείτε ορισμένα άρθρα και εργαστήρια που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Πρότεινω τα εξής:

  • Να επικοινωνείτε τα συναισθήματα σας στον σύζυγό σας και να του λέτε τι και πως νοιώθετε, και τι χρειάζεστε από εκείνον για να σας βοηθήσει συναισθηματικά. Ορισμένες φορές ακόμη και η απλή επιβεβαίωση ότι η φροντίδα των παιδιών μας φαίνεται βουνό, είναι ανακούφιση.
  • Να φροντίζετε να βγαίνετε από το σπίτι. Για παράδειγμα, όταν έρχετε ο σύζυγός σας, μετά από 1 ώρα αν όχι νωρίτερα, να βγαίνετε μόνη σας για ένα περίπατο, ψώνια σουπερμαρκετ στην γειτονιά, οτιδήποτε αλλά μόνη σας.
  • Μέσα στο σπίτι να αφιερώνετε χρόνο για την προσωπική σας περιποίηση, π.χ. να τρώτε στο τραπέζι, να κάνετε ένα μπάνιο/ντουζ με την ησυχία σας καθώς ο μπαμπάς φροντίζει το μωρό.
  • Προσπάθηστε να αυξήσετε τις ευχάριστες δραστηριότητες στην καθημερινότητα σας. Αν κάνουμε μόνο αυτά που πρέπει και δεν βρίσκουμαι ισορροπία με τα ευχάριστα στην ζωή μας, το μόνο πράγμα που μαθαίνουμε στα παιδιά μας είναι πως η ζωή είναι ένα συνεχόμενο στρες. Τους μαθαίνουμε πως να αγχώνονται αφού μας βλέπουν στην ένταση συνεχώς.

Μην απελπίζεσαι και μην εγλωβίζεσαι στον εαυτό σου. Υπομονή, επιμονή και στήριξη θέλουν τα πρώτα 3 χρόνια του νέου ανθρώπου. Ρίξτε μια ματιά στους σύνδεσμους που προτείνω και επικοινωνήστε ελεύθερα για οποιαδήποτε διευκρίνιση.