facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Γεωργιάδου Χρυσάνθη

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Ψυχολόγος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από την Ψυχολόγο Γεωργιάδου Χρυσάνθη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Άσχημη ψυχολογία στην εγκυμοσύνη

Ερώτηση από Dimi (13.02.2021)

Καλησπέρα σας! Είμαι έγκυος 8 εβδομάδων και εδω και 7 ημέρες δεν νιώθω καμία χαρά. Θέλω να κλαίω συνέχεια. Αμφισβητώ τα πάντα, δεν ξέρω αν θέλω να αλλάξει η ζωή μου. Είμαι καλά με τον σύντροφο μου και ήρθε εύκολα η εγκυμοσύνη παρόλο που είμαι 37 χρόνων και αντιμετώπιζα δυσκολίες όσον αφορά τα γυναικολογικά μου. Νιώθω οτι είμαι αχάριστη που δεν χαίρομαι.. Αλλά δεν μπορώ να το ελέγξω. Νιώθω οτι θέλω να γυρίσω τον χρόνο πίσω. Δεν νιώθω έτοιμη να αναλάβω τέτοια ευθύνη εφόρου ζωης. Με πνίγει... Ξέρω ομως οτι ποτέ κανείς δεν μπορεί να πει οτι είναι έτοιμος να γίνει γονιός. Αλλά γίνεται... Φοβάμαι αν θα το αγαπήσω...

Απάντηση από ψυχολόγο (15.02.2021)

Αγαπητή Dimi

Θα σας ευχηθώ συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σας και θα σας παρακαλέσω να δώσετε προσοχή σε όσα θα σας πω.

Η εγκυμοσύνη είναι μία περίοδος τεράστιων αλλαγών γιατί είναι η διαδικασία που έρχεται ένας νέος άνθρωπος στην ζωή ο οποίος θα εξαρτιέται αποκλειστικά από τους γονείς του σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και γνωσιακά για ένα χρονικό διάστημα. Αυτό φέρνει ευθύνη. Ευθύνη γονέων. Είναι φυσιολογικό να νιώθουμε αμφιβολίες για το αν θα τα καταφέρουμε σε αυτό το σημαντικότερο έργο της ζωής μας. Δεν υπάρχουν σωστές ή λανθασμένες στιγμές για να γίνεις μητέρα ή πατέρας όπως είπατε. Όμως δεν είναι χρήσιμο να αμφισβητείς και τις ικανότητες σου ουτε να μην αποδεχτείς αυτήν την νέα φάση της ζωής σου επειδή σας δόθηκε αυτό που θέλατε και τώρα αμφισβητήτε αν το θέλατε.

Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό να έχεις αμφιβολίες αν θα είσαι ικανή μητέρα, να συλλογιστείς τις διάφορες αλλαγές που θα υπάρξουν στην ζωή σου, στην σχέση σου αλλά και τον επαγγελματικό σου εαυτό. Αν και οι ορμονικές αλλαγές είναι δεδομένες στην δική σου περίπτωση έχω την αίσθηση πως τα κλάματα και η λύπη σχετίζοντα περισσότερο με την αμφιβολία της ίδιας ύπαρξης της εγκυμοσύνης και λιγότερο με τις ορμονικές αλλαγές σε αυτήν την φάση των 8 εβδομάδων.

Πολλές γυναίκες έχουν βρεθεί στην θέση σου. Τρομάζουν με την σκέψη των ευθυνών, με τις αλλαγές στην ζωή τους και αν τους ταιριάζει η μητρότητα. Το πως ερμηνεύεται αυτό από το κάθε ζευγάρι είναι προσωπικό. Προτείνω να το συζητήσετε με τον σύντροφο σας διότι έχει λόγο και εκείνος και δεν πρέπει να αποκλείνουμε τον πατέρα σε μια τέτοια συζήτηση. Δεν είναι η θέση μου να σας πω τί να κάνετε με την εγκυμοσύνη σας (κανείς ειδικός δεν παίρνει θέση σε τέτοια απόφαση) αλλά να συμβουλέψω σχετικά περί εγκυμοσύνης-μητρότητας. Είμαι στην διάθεση σας για περαιτέρω πληροφορίες αν τις επιθυμείτε.