facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Άγχος πριν την γέννα

Ερώτηση από Nikki (08.04.2020)

Έχω πολύ άγχος για την ώρα του τοκετού με το καλό. Πώς μπορώ να το βάλω στο μυαλό μου σαν κάτι φυσικό, φοβάμαι πάρα πολύ, φοβάμαι τις ενέσεις, φοβάμαι τον πόνο, τα φοβάμαι όλα. Θέλω να το αποβάλω, θέλω να πάω στο μαιευτήριο και να ευχαριστηθώ την πρώτη μου γέννα. Έχω πολύ άγχος σε σημείο που δεν κοιμάμαι τα βράδια και δεν ευχαριστιέμαι την εγκυμοσύνη μου.

Απάντηση από ψυχολόγο (09.04.2020)

 

Αγαπητή Νίκη
Συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου. Νομίζω πώς όσες αναγνώστριες διαβάσουν την ερώτηση σου θα νιώσουν την αγωνία σου οπότε πάρε μία ανάσα και διάβαζε προσεκτικά τα εξής που θεωρώ θα σε βοηθήσουν:

  • Το αγχος στην εγκυμοσύνη είναι φυσιολογικό όταν δεν παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της εγκυμονούσας. Είναι λογικό να σε απασχολούν σκέψεις για τον τοκετό και θεωρώ είναι καλό να γνωρίζεις τις αδυναμἰες σου (π.χ. τον φόβο με τις ενέσες και τον φόβο για τον πόνο του τοκετού) γιατί μπορούν να αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Σκέψου πως το 80% των εγκύων παρουσιάζουν κάποιο άγχος σχετικά με τον φόβο του τοκετού, την ανησυχία, τον πόνο. Αυτό το φυσιολογικό άγχος μας παροτρύνει να αναζητήσουμε καλύτερη μητρική φροντίδα και συμβουλευτική για να διαχειριστούμε τις ανησυχίες μας για ένα τόσο σημαντικό γεγονός στην ζωή μας.
  • Μπορείς να μιλήσεις στην μαιευτήρα σου και να συζητήσεται πως και τι θα γίνει στον τοκετό - όταν έχεις ένα σχέδιο τοκετού μειώνεται το άγχος μιας και θα γνωρίζεις τί να περιμένεις σε διάφορα σενάρια τοκετού (αν και πολλές φορές μια γέννα μπορεί να μην εξελιχθεί όπως την ονειρευόμασταν). Όταν μαθαίνουμε για την διαδικασία του τοκετού μας βοηθά και να την συνειδητοποιήσουμε.
  • Μαθήματα τοκετού με μία μαία μπορεί να βοηθήσει στην προετοιμασία του τοκετού και να μειώσει το άγχος.
  • Ασκήσεις χαλάρωσεις (σωματικής και ψυχικής) επίσης βοηθούν στην μείωση του άγχους.
  • Ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους και της τοκοφοβίας με ειδικό συγκεκριμένα Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία.
  • Ομάδες κοινωνικής στήριξης για τον τοκετό. Βοηθά να συζητήσουμε τις ανησυχίες μας με άλλες εγκυμονούσες ή νέες μητέρες.

Θα έχεις προσέξει πως μιλώ για την μείωση του άγχους και όχι την εξάλειψη της ! Νίκη είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως το άγχος προέρχεται από την ανασφάλεια και την έλλειψη ελέγχου των πραγμάτων. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος να εξαλείψουμε τον πόνο του τοκετού-αργά ή γρήγορα κάθε εγκυμονούσα θα έρθει αντιμέτωπη με τον ερχομό του μωρού της. Αν αποφασίσεις έναν φυσιολογικό τοκετό-ναι, ο τοκετός πονάει. Αν αποφασίσεις μία καισαρική, κι αυτό έχει τα ρίσκα του (π.χ. θα πονάς μετά την γέννα, ξέχωρα τις ορισμένες παρενέργειες της καθεαυτού νάρκωσης). Οπότε όπως και να γεννήσεις κάποιον πόνο θα νιώσεις αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν σου την κρύβω.

Στο ενδιάμεσο χρόνο για να μην σ' απασχολεί 24 ώρες την ημέρα η γέννα, προσπάθησε να συγκεντρωθείς στην σχέση που θέλεις να έχεις με το μωρό σου. Μπορείς να απευθυνθείς σε αυτό το άρθρο που έχω γράψει για ακριβώς αυτόν τον σκοπό εδώ στον ιστότοπο του babyzone.gr. Θεωρώ πως αν προετοιμαστείς για την δική σας σχέση θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις για τον τοκετό. Δεν θα αναστρέψει τις σκέψεις φόβου για τον τοκετό όμως θα βλέπεις τον τοκετό ως μία γέφυρα στην σχέση σου με το μωρό-και αυτή η σκέψη είναι πολύ πιο χρήσιμη από όλες αυτές τις βλαβερές σκέψεις (π.χ. θα πονάω, φοβάμαι τις ενέσες κτλ) που κάνεις τώρα και σε οδηγούν στην αναστάτωση.

Σκέψου: τί Μητέρα θέλω να γίνω; τί είναι μία καλή Μητέρα; τί εικόνα θέλω να έχει το παιδί μου για τον εαυτό του, τον κόσμο γύρω του, την σχέση μας και για εμένα την ίδια; Στην θέση σου, θα με απασχολούσαν αυτές οι ερωτήσεις γιατί οι απαντήσεις σε αυτές είναι τα θεμέλια της σχέσης κάθε Μητέρας με το νέο μωρό της και η βαρύτητα τους έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την γέννα.

Νίκη μου εγώ θα σ΄ ευχηθώ απ' την καρδιά μου, "μ' έναν πόνο" όπως λέει ο λαός, και ελπίζω να μπορείς να εφαρμόσεις ορισμένες από τις παραπάνω συμβουλές. Είμαι πρόθυμη να τα συζητήσουμε και ιδιαιτέρως.