facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα & νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπισή του

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αφορά την πίεση ή παγίδευση του μέσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα, συχνότερα λόγω πάχυνσης του εγκαρσίου συνδέσμου του καρπού.

Παθήσεις με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Αυχενικό σύνδρομο, τενοντίτιδα καρπού, επικονδυλίτιδα αγκώνος, τενοντοελυτρίτιδες καμπτήρων, εκτινασσόμενος δάκτυλος, αρθρίτιδα βάσης αντίχειρα, σύνδρομο De QUERVAIN, αυχενικό σύνδρομο.

Συμπτώματα – Κλινική εικόνα

Συνήθως οι ασθενείς που πάσχουν από αυτό το σύνδρομο αισθάνονται μούδιασμα (αιμωδίες), αίσθημα τρυπήματος με βελόνες (παραισθησίες) ή αίσθημα καψίματος (καύσου) στην περιοχή κατανομής του μέσου νεύρου στην παλαμιαία επιφάνεια του χεριού τους και στα δάκτυλα αντίχειρα, δείκτη, μέσο και στο ήμισυ του παράμεσου δακτύλου κερκιδικά. Σε περιπτώσεις έντονης πίεσης του νεύρου μπορεί ο πόνος ν’ αντανακλά προς τον αγκώνα και να φθάνει ακόμα και την περιοχή του ώμου.

Διάγνωση – Εξετάσεις

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα διαγιγνώσκεται με κλινική εξέταση εφαρμόζοντας ειδικές κλινικές δοκιμασίες από τον εξειδικευμένο ιατρό χεριού και με ηλεκτροφυσιολογικό έλεγχο ο οποίος περιλαμβάνει την καταγραφή της αισθητικής και κινητικής ταχύτητας του μέσου νεύρου με εφαρμογή ηλεκτροδίων στο δέρμα. Η παραπάνω εξέταση ονομάζεται Ηλεκτρομυογράφημα και εκτελείται σε πολλά εργαστήρια. Είναι αρκετά αξιόπιστη για την διάγνωση του συνδρόμου αυτού.

Υπάρχουν κι άλλες εξετάσεις όπως ο υπέρηχος και μαγνητική τομογραφία του καρπιαίου σωλήνα οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν στην περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης του Ηλεκτρομυογραφήματος.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα όταν αυτό είναι σε αρχόμενο στάδιο, μπορεί να είναι συντηρητική με τροποποίηση ή αποφυγή δραστηριοτήτων επιβαρυντικών για το χέρι (π.χ παρατεταμένη πληκτρολόγηση, κ.α) και χορήγηση φαρμάκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όταν όμως τα συμπτώματα (αιμωδίες, καυσαλγίες) δεν υποχωρούν παρά την συντηρητική αντιμετώπιση και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και χειροτερεύουν, η αντιμετώπιση που ενδείκνυται είναι η χειρουργική.

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι είναι η ανοιχτή διατομή εγκαρσίου συνδέσμου και η ανοιχτή διατομή εγκαρσίου συνδέσμου με μικρή τομή (minimally invasive).

Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η ενδοσκοπική απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα και έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις 2 προηγούμενες. Η ενδοσκοπική απελευθέρωση του μέσου νεύρου γίνεται με τομή 1-2 εκατ. στο αντιβράχιο με τοπική αναισθησία και διαρκεί ελάχιστα (5-10 λεπτά).

Πλεονεκτήματα ενδοσκοπικής μεθόδου

Ο ασθενής εξέρχεται άμεσα από το νοσοκομείο και χρησιμοποιεί το χέρι του αμέσως μετά την πρώτη μετεγχειρητική αλλαγή.

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι σαφή:

  • Η επέμβαση δεν αφήνει καμία ουλή στην παλάμη και δεν δημιουργεί προβλήματα στο δέρμα.
  • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες 10 ημέρες μετά την εγχείρηση, πολύ νωρίτερα δηλαδή σε σχέση με τις ανοικτές μεθόδους.

Συνδυασμός με άλλες παθήσεις και προβλήματα

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα συνδυάζεται αρκετά συχνά με παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός και άλλες ενδοκρινοπάθειες, αλλά και με καταστάσεις μη παθολογικές όπως η εγκυμοσύνη. Επίσης μπορεί να εμφανιστεί σε νεφροπαθείς ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοδιάλυση καθώς και σε ασθενείς με παθήσεις όπως η υμενική χονδρομάτωση και λαχνοοζώδης υμενίτιδα. Επίσης πολύ συχνά εμφανίζεται σε μουσικούς λόγω πολύωρης καταπόνησης του χεριού.

Πρόληψη

Η καλύτερη πρόληψη είναι η αποφυγή συγκεκριμένων δραστηριοτήτων και θέσεων του χεριού που αυξάνουν την πίεση μέσα στο κανάλι. Σε εμμονή βέβαια των συμπτωμάτων συνίσταται εκτίμηση και συμβουλές από τον ειδικό ιατρό χεριού.

Συμβουλές/tips

Φυσικοθεραπεία και εκμάθηση ειδικών προγραμμάτων ασκήσεων για σωστή στάση αυχένος, αντιβραχίου και καρπού από εξειδικευμένους φυσικοθεραπευτές, φυσιάτρους, αποφυγή επιβαρυντικών δραστηριοτήτων που οδηγούν στην επίταση της πίεσης του μέσου νεύρου.

Αλήθειες / Ψέματα για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

  • Ψέμα: Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα με συμπτώματα πόνου και αιμωδιών (μουδιασμάτων) μπορεί να υποχωρήσει ή να θεραπευτεί συντηρητικά.

Αλήθεια: Εφόσον η συμπτωματολογία επιμείνει πάνω από τρεις μήνες, μόνο χειρουργικά μπορεί ν' αντιμετωπιστεί ριζικά η πίεση στο μέσο νεύρο. Η μόνη περίπτωση κατά την οποία μπορεί κάποιος ν’ αναμείνει μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων είναι η εγκυμοσύνη.

  • Ψέμα: Υπάρχει περίπτωση υποτροπής (επανεμφάνισης) του συνδρόμου μετά το χειρουργείο.

Αλήθεια: Όταν η χειρουργική αντιμετώπιση του συνδρόμου γίνεται σωστά, δεν υπάρχει περίπτωση επανεμφάνισης των συμπτωμάτων, εκτός από αυτήν κατά την οποία η πίεση του νεύρου διαρκεί πολλά χρόνια, και έχουν προκληθεί μόνιμες αλλοιώσεις στο νεύρο. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να χειρουργείται όσο νωρίτερα γίνεται.

  • Ψέμα: Η χρονική διάρκεια του χειρουργείου είναι η ίδια είτε με την ανοικτή (με τομή) είτε με την ενδοσκοπική μέθοδο.

Αλήθεια: Ο χρόνος διάρκειας του χειρουργείου είναι πολύ μικρότερος με την ενδοσκοπική μέθοδο, αρκεί να εφαρμόζεται από έμπειρο χειρουργό χεριού.

 

Γράφτηκε από: Βασιλική Τσιαμπά
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Άλλες πληροφορίες
Υπεύθυνη Τμήματος Άκρας Χειρός & Μικροχειρουργικής ΙΑΣΩ General

Γεωργιάδου

Βάμβουκα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.