facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Συμπληρώματα Διατροφής

Συμπληρώματα Διατροφής και επιδράσεις στην υγεία της γυναίκας.

Συμπληρώματα Διατροφής και επιδράσεις στην υγεία της γυναίκας.

Το 2004 δημοσιεύτηκαν οι "... περί συμπληρωμάτων διατροφής κανονισμοί" σε εναρμόνιση με την οδηγία 2002/46/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αυτούς "συμπληρώματα διατροφήs ορίζονται τα τρόφιμα με σκοπό την συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές επιδράσεις".

Οι βασικές κατηγορίες συμπληρωμάτων διατροφής είναι:

  • ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ - ΑΜΙΝΟΞΕΑ
  • ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ - ΗΛΕΚΤΡΟΛΥΤΕΣ
  • ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ
  • ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Κάποτε η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής αφορούσε μόνο αθλητές υψηλού επιπέδου που ήθελαν να βελτιώσουν τις επιδόσεις τουs. Στη συνέχεια η χρήση τους εξαπλώθηκε και σε άλλους χώρουs όπως τα γυμναστήρια με σκοπό οι αθλούμενοι να βελτιώσουν την όψη του σώματος τους.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι από το 1999 έως σήμερα έχει διπλασιαστεί ο αριθμόs των νέων που καταφεύγουν στα διάφορα συμπληρώματα διατροφής για να αυξήσουν τον μυϊκό τουs όγκο και όχι μόνο. Η μόδα των αδύνατων κοριτσιών έχει ωθήσει πολλά από αυτά στην κατανάλωση κάποιων ουσιών κυρίως λιποδιαλυτικών ώστε να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα του ανορεκτικού μοντέλου. Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν συμπληρώματα για όλες τις ανάγκες: αδυνάτισμα και χάσιμο λίπους, αύξηση ενέργειας και τόνωση, αύξηση του μυϊκού όγκου. Ο κίνδυνος όμως είναι μεγάλος για τον καταναλωτή ακόμα και όταν παίρνει αθώες βιταμίνες διότι όταν οι δόσεις για ορισμένες από αυτές βρίσκονται στα ανώτερα επίπεδα ή και τα ξεπερνούν τότε δημιουργούνται παρενέργειες και τοξικότητα στον οργανισμό. Τα ευρήματα των ερευνητών είναι πολύ σημαντικά και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους κάνουν αλόγιστα χρήση διαφόρων σκευασμάτων. Είναι απαραίτητη πάντα η συγκατάθεση του γιατρού ή του προπονητή εφόσον είναι ενημερωμένος.

Επιπλέον μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα των φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε καθώς η ελληνική διατροφή είναι το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής με πρώτη παγκοσμίως την Κρητική δίαιτα. Για όσους από εμάς λοιπόν δεν κάνουμε πρωταθλητισμό αλλά παρ' όλα αυτά η γυμναστική είναι τρόπος ζωής πρέπει να θυμηθούμε τις ρίζες του σπιτικού μας φαγητού. Ένας σωστός συνδυασμός διατροφής και άσκησης θα σας οδηγήσει στην βελτίωση της εικόνας του σώματός σας προάγοντας ταυτόχρονα την υγεία σας.

Οι μορφές με τις οποίες συναντούμε τα συμπληρώματα διατροφής είναι:

Ταμπλέτες

Περιέχουν σκόνη συμπιεσμένη στη μορφή της ταμπλέτας.

Κάψουλες

Αποτελούνται από δύο κομμάτια ζελατίνας και εσωτερικά έχουν την ουσία που περιέχει το συμπλήρωμα διατροφής.

Υγρά

Τα συναντούμε σε αμπούλες ή μεγαλύτερα μπουκάλια

Σκόνες

Συνήθως σε αυτή τη μορφή είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες που λαμβάνονται σε μεγάλεs δόσεις. Αναμιγνύονται με νερό γάλα η χυμούς.

Μερικές διατροφικές συμβουλές τις οποίες μπορείτε να ακολουθήσετε για καλύτερα αποτελέσματα είναι:

  • Καθημερινά να πίνετε 2 έως 2,5 λίτρα νερό.
  • Φρούτα και ωμά λαχανικά κατά την διάρκεια της ημέρας.
  • Καλής ποιότητας πρωτεΐνη όπως λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι), γάλα και γιαούρτι με μηδενικά λιπαρά αντί της πρωτεΐνης σε μορφή σκόνης στην οποία πολύς κόσμος καταφεύγει. Παρ'όλα αυτά αν κάποιος λαμβάνει συμπλήρωμα πρωτεΐνης (κυρίως αθλητές υψηλών επιδόσεων) συνιστώ ανεπιφύλακτα να το αντικαταστήσει με συμπλήρωμα ελεύθερων αμινοξέων καθώς αποφεύγεται η διάσπαση των πρωτεϊνών σε αμινοξέα, αφού τα ελεύθερα αμινοξέα είναι ήδη έτοιμα προς σχηματισμό πρωτεΐνης. Επίσης η σκόνη πρωτεΐνης θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι και ζωικής προελεύσεως (π.χ γάλακτος) καθώς μόνο η πρωτεΐνη αυτής της μορφής περιλαμβάνει τα βασικά και απαραίτητα για τον άνθρωπο 8 αμινοξέα (αυτά δηλαδή που δεν μπορεί να συνθέσει ο ανθρώπινος οργανισμός αλλά απαραιτήτως πρέπει να τα προσλάβει μέσω της διατροφής του).
  • Θερμιδικός καταμερισμός μέσα στην ημέρα κατά την φθίνουσα και διαχρονική αρχή των αρχαίων Κινέζων (σαν βασιλιάς το πρωί σαν θνητός το μεσημέρι και σαν φτωχός το βράδυ). Προσωπικά προτιμώ και την αποφυγή υδατανθράκων στο βραδινό μου φαγητό.
  • Αποφυγή οποιουδήποτε συμπληρώματος διατροφής σχετικό με λιποδιάλυση που να περιέχει εφεδρίνη καφεΐνη ή συμπυκνωμένες κατεχίνες πράσινου τσαγιού καθώς είναι άκρως επικίνδυνα για τον μέσο άνθρωπο αφού προκαλούν πχ. καρδιακές αρρυθμίες κ.α
  • Οπωσδήποτε γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ως τελευταίο γεύμα της ημέρας καθώς η αργινίνη και η τυροσίνη που περιέχουν σε αφθονία (δύο βασικά αμινοξέα) είναι ισχυροί λιποδιαλύτες αλλά και πρόδρομα έκλυσης σεροτονίνης μιας ουσίας που βοηθά στον ύπνο.

 

Γράφτηκε από: Σοφία Παθέκα
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Πανεπιστημίου URBINO IT
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.