facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της  χοληστερίνης

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης

Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εμφανίζουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η πιο συνηθισμένη αιτία για την εμφάνιση υπερχοληστερολαιμίας είναι το υπερβάλλον βάρος και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής.

Ας δούμε, λοιπόν, κάποιες βασικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε την υπερχοληστερολαιμία.

Ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια σας είναι η φυσική δραστηριότητα. Αυξήστε την, κάνοντας 4-5 φορές την εβδομάδα κάποια μέτριας εντάσεως άσκηση, όπως είναι το έντονο περπάτημα ή το ελαφρύ τζόκινγκ. Η τακτική φυσική δραστηριότητα εκτός του ότι μειώνει την κακή χοληστερόλη, μπορεί να αυξήσει και την καλή χοληστερόλη έως και 10%.

Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να διατηρείτε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Η μείωση του βάρους έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της κακής χοληστερόλης και την αύξηση της καλής. Όσον αφορά στη διατροφή, είναι καλό να δίνετε έμφαση στην πρόσληψη “καλών” λιπαρών, όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου, των ξηρών καρπών, της φυτικής μαργαρίνης καθώς και των λιπαρών ψαριών (σαρδέλες, σκουμπρί κλπ). Στην αγορά κυκλοφορούν επίσης λειτουργικά τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες, οι οποίες αποδεδειγμένα μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και μπορούν να βοηθήσουν την προσπάθειά σας. Είναι σημαντικό την ίδια στιγμή να αποφύγετε τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως αυτά που περιέχονται στο βούτυρο, στα γλυκά και στα τηγανιτά τρόφιμα. Αντίθετα με ότι πίστευαν παλιότερα, η μείωση της χοληστερόλης δεν θα προκύψει από την αποφυγή των αυγών και των θαλασσινών. Οι διαιτητικές ίνες θα πρέπει, από την άλλη, να αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της διατροφής σας. Αυτές περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ρύζι αναποφλοίωτο, δημητριακά πρωινού και ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

Όσον αφορά στον τρόπο μαγειρέματος, αυτός θα πρέπει να είναι πιο λιτός! Αποκλείστε το τηγάνισμα, το φαγητό απ’ έξω και όλα τα fast food, καθώς και όλα τα σφολιατοειδή και τα γλυκίσματα με βούτυρο. Προτιμήστε να ψήνετε, να βράζετε και να μαγειρεύετε στον ατμό χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο ή φυτική μαργαρίνη αντί για βούτυρο.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, περιορίστε ή ακόμη διακόψτε το κάπνισμα, καθώς αυτό φαίνεται ότι μειώνει την καλή χοληστερόλη και επιδεινώνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

 Σταυρούλα Τσατραφίλη
Γράφτηκε από: Σταυρούλα Τσατραφίλη
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.