facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη με 5 απλά tips

πως-δεν-θα-κολλησουμε-γριπη

Με βάση τις ιδιαιτερότητες της φετινής επιδημίας, η πνευμονολόγος – φυματιολόγος του Ομίλου Affidea, Σοφία Ραυτοπούλου, δίνει 5 απλά tips και μας λέει πώς δεν θα κολλήσουμε γρίπη.

Θωρακίστε την άμυνα του οργανισμού σας με απλούς τρόπους και κρατήστε τις ιώσεις μακριά.

Ποια είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης για να μην κολλήσουμε γρίπη;

• Αποφυγή της πολυκοσμίας και της επαφής με ασθενείς κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Στο βαθμό που είναι εφικτό, αποφεύγουμε την πολυκοσμία, π.χ. τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τον κινηματογράφο ή το θέατρο. Αντίθετα επιλέγουμε δραστηριότητες εξωτερικού χώρου, όπως βόλτες στην εξοχή ή αθλητικές δραστηριότητες εξωτερικού χώρου.
• Επίσης, εάν εσείς ή τα παιδιά είστε κρυωμένοι ή νιώθετε πως σας «τριγυρίζει» μια ίωση, αποφύγετε την επαφή με ηλικιωμένους ανθρώπους ή ανθρώπους με χρόνια νοσήματα.
• Εάν ανήκετε εσείς σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να φοράτε τη χειρουργική μάσκα σε χώρους με συγχρωτισμό και να θυμάστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας μέσα στη μέρα.
• Τέλος, εάν στον παιδικό σταθμό ή στο σχολείο έχει έξαρση κρουσμάτων, εάν είναι εφικτό κρατήστε το παιδί στο σπίτι.

Βασική προστασία οι κανόνες προσωπικής υγιεινής

«Να καθαρίζετε σωστά τα χέρια σας και τα κοινόχρηστα αντικείμενα που σας περιβάλλουν. Τα χέρια επιμολύνονται κατά την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους, τις κοινωνικές συναναστροφές και τις χρηματικές συναλλαγές. Το πλύσιμο των χεριών συχνά θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τα μικρόβια. Βεβαιωθείτε ότι το σχολείο του παιδιού τηρεί τους κανόνες υγιεινής, καθαρίζει τα κοινόχρηστα παιχνίδια, παρέχει άμεση πρόσβαση σε νερό σαπούνι και εκπαιδεύει τους μαθητές για την χρήση τους», συμβουλεύει η Σοφία Ραυτοπούλου.

Τι να θυμάστε όταν πλένετε τα χέρια σας, σύμφωνα με την πνευμονολόγο – φυματιολόγο

• Χρησιμοποιήστε σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών και στη ράχη της παλάμης.
• Πλύνετε καλά τα χέρια: παλάμη – παλάμη πάνω – κάτω, δάκτυλο – δάκτυλο, και τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα.
• Ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Στεγνώστε με καθαρή πετσέτα ή ξηρό αέρα.

Άλλες βασικές οδηγίες για να μην κολλήσουμε γρίπη

• Επιστρέφοντας στο σπίτι, αλλάζουμε ρούχα και βγάζουμε τα παπούτσια.
• Δεν αγγίζουμε το πρόσωπο, τα μάτια, τη μύτη και στο στόμα με τα χέρια.
• Και μια τελευταία οδηγία από την πνευμονολόγο μας: Μειώνουμε ή αποφεύγουμε εντελώς το κάπνισμα. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Με την καύση, οι βλαπτικές ουσίες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης, της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των διαφόρων ειδών τσιγάρου. Οι ουσίες αυτές δρουν απευθείας στο επιθήλιο της αναπνευστικής οδού, αλλοιώνοντας τις ιδιότητες του φυσιολογικού επιθηλίου και την αμυντική του ικανότητα. Γι’ αυτό, οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από την γρίπη και τις επιπλοκές της.

Μάθετε περισσότερα για τον διαγνωστικό έλεγχο γρίπης και κορωνοιού με ταυτόχρονη ανίχνευση από τον Όμιλο Affidea.


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.