facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πρόληψη καρκίνου μαστού: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

 πρόληψη-καρκίνου-μαστού-1

πρόληψη-καρκίνου-μαστού-1

Η φράση «η πρόληψη σώζει ζωές» δεν είναι ακόμα ένα μότο για να διανθίζει τις καμπάνιες κατά του καρκίνου του μαστού. Στην περίπτωση του τακτικού προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι μπορεί και σώζει ζωές.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως η μαστογραφία μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της νόσου, όμως βοηθά να εντοπιστεί πολύ νωρίτερα από τον χρόνο που αυτή θα γινόταν αντιληπτή από τη γυναίκα ή τον ιατρό της, έως και 2 έτη νωρίτερα. Όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για επιτυχημένη και πολλές φορές πλήρη θεραπεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες στατιστικές μελέτες, 1 στις 9 γυναίκες στην Ευρώπη θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο καρκίνος του μαστού είναι σποραδικού τύπου (έως 75-80%) και η συχνότητά του αυξάνει με την ηλικία, γι’ αυτό και οι γυναίκες δεν πρέπει να εφησυχάζουν, όταν δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι η κληρονομικότητα, η πρώιμη έναρξη εμμήνου ρύσης, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η λήψη οιστρογόνων τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο προληπτικός μαστογραφικός έλεγχος στο γυναικείο πληθυσμό αρχίζει από την ηλικία των 40 ετών, όταν δεν υπάρχει βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, και γίνεται ετησίως έως τουλάχιστον και τα 75 έτη, εφόσον η μαστογραφία είναι αρνητική. Η μαστογραφία, όπως και η ψηλάφηση, συνιστάται να γίνεται από την 4η έως και τη 12η μέρα του κύκλου σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, ώστε οι μαστοί να μην είναι ιδιαίτερα επώδυνοι και διογκωμένοι. Μετά την εμμηνόπαυση δεν υφίσταται τέτοιος περιορισμός.

Η πρόληψη πριν από τα 40 έτη πραγματοποιείται με την κλινική εξέταση και το υπερηχογράφημα, ενώ μεταξύ 35-40 ετών συνιστάται να πραγματοποιείται η πρώτη μαστογραφία για αναφορά και σύγκριση. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως όταν υπάρχει οικογενειακό και ατομικό ιστορικό, κάθε γυναίκα πρέπει να συμβουλεύεται τον κλινικό ιατρό της ο οποίος είναι ο κατάλληλος για να της συστήσει το δικό της εξατομικευμένο πρωτόκολλο παρακολούθησης.

Απαραίτητη είναι η αυτοεξέταση – ψηλάφηση του μαστού σε μηνιαία βάση, η οποία και συμπληρώνει το τρίπτυχο της σωστής πρόληψης μαζί με τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού ψηλαφίζονται για πρώτη φορά από την ίδια τη γυναίκα και όχι από τον ιατρό της! Αν μια γυναίκα ψηλαφίσει τυχαία κάποιο εξόγκωμα στο μαστό της, δε θα πρέπει να εκδηλώσει άγχος ή πανικό, καθώς το πιθανότερο είναι να πρόκειται για μια καλοήθη βλάβη (80% των περιπτώσεων). Ωστόσο, θα πρέπει να απευθυνθεί στον κλινικό ιατρό για την περαιτέρω διερεύνηση αναλόγως των κλινικών ευρημάτων.

 

 πρόληψη-καρκίνου-μαστού-2

πρόληψη-καρκίνου-μαστού-2

 

Νεότερα διαγνωστικά εργαλεία για τον έλεγχο του μαστού αποτελούν η τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία ή αλλιώς Τομοσύνθεση, καθώς και η μαγνητική μαστογραφία.
Η τρισδιάστατη (3D) μαστογραφία μπορεί να συμπληρώσει μια ψηφιακή μαστογραφία σε περιπτώσεις που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση ενός ευρήματος, αφού η διαγνωστική της ακρίβεια δεν περιορίζεται από το φαινόμενο επιπροβολής στοιχείων. Λαμβάνονται 15 διαφορετικές τομές χαμηλής δόσης ακτινοβολίας οι οποίες ανασυντίθενται μέσω υπολογιστή σε 50-60 εικόνες, με αποτέλεσμα να διακρίνονται ευκρινέστερα μικρές βλάβες οι οποίες μπορεί να μην είχαν απεικονιστεί κατάλληλα στην κλασσική ψηφιακή μαστογραφία.

Η μαγνητική μαστογραφία είναι μία εξέταση χωρίς ακτινοβολία, η οποία πραγματοποιείται στον μαγνητικό τομογράφο με χορήγηση ενδοφλέβιας σκιαγραφικής ουσίας. Εφαρμόζεται συμπληρωματικά σε περιπτώσεις διερεύνησης ευρημάτων στη ψηφιακή μαστογραφία ή/και στο υπερηχογράφημα. Σε γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου για να αναπτύξουν τη νόσο εφαρμόζεται στον προληπτικό έλεγχο. Αποτελεί μέθοδο εκλογής σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί επέμβαση στο μαστό, για τη διερεύνηση πιθανής υποτροπής ή ανάπτυξης νέων εστιών στον ίδιο ή στον άλλο μαστό, καθώς και για τον έλεγχο της κατάστασης ενθεμάτων.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι:

  • Ο κίνδυνος από την ακτινοβολία είναι μηδαμινός και δεν αποτελεί εμπόδιο στην προβλεπόμενη χρήση της μαστογραφίας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ακόμα και σε περίπτωση εγκυμοσύνης, αν κριθεί απαραίτητο μπορεί να πραγματοποιηθεί μαστογραφία.
  • Οι γυναίκες στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ενθέματα, για λόγους αισθητικής ή για αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή, πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιο μαστογραφικό έλεγχο. Εξάλλου τα ενθέματα δε μειώνουν τη διαγνωστική ικανότητα της μαστογραφίας.
  • Δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα εκτέλεσης της μαστογραφίας σε γυναίκες με μικρά ή μεγάλα στήθη. Άλλωστε μαστογραφία μπορεί να γίνει και στους άνδρες.

 

 πρόληψη-καρκίνου-μαστού-3

πρόληψη-καρκίνου-μαστού-3

 

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Ο Όμιλος Διαγνωστικών Κέντρων Affidea, έχοντας στο επίκεντρο τη φροντίδα της γυναίκας, συμμετέχει ενεργά στην εθνική εκστρατεία πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», προσφέροντας υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας σε ένα πιστοποιημένο και ασφαλές περιβάλλον. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού, πρωτοπορεί και επενδύει σε ψηφιακούς μαστογράφους τελευταίας τεχνολογίας, εξασφαλίζοντας τη μέγιστη υποστήριξη στις γυναίκες που την επιλέγουν είτε για προληπτικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.

Στα πλέον σύγχρονα τμήματα Ψηφιακής Μαστογραφίας 2D αλλά και 3D Τομοσύνθεσης του Ομίλου Affidea, τα μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με ειδικό σύστημα αυτόματης προσαρμογής της πίεσης, ώστε να ασκείται ακριβώς η πίεση που απαιτείται για τη βέλτιστη απεικόνιση των μαστών, διαθέτοντας ταυτόχρονα εξειδικευμένο σύστημα ορθής διαχείρισης της ακτινοβολίας, προσαρμοζόμενο στη δομή και στην πυκνότητα των μαστών.

Στην Affidea η εμπειρία της ψηφιακής μαστογραφίας είναι διαφορετική. Κάθε γυναίκα απολαμβάνει εξατομικευμένη φροντίδα για την υγεία του μαστού και απεικονιστικό έλεγχο με εξοπλισμό βασισμένο σε τεχνολογία αιχμής. Παράλληλα, η διαδικασία επιβλέπεται από τεχνολόγους εξειδικευμένους στην απεικόνιση του μαστού, ενώ παρέχεται άμεση διάγνωση και συμβουλευτική καθοδήγηση, με την εγγύηση ποιότητας του κορυφαίου ιδιωτικού φορέα παροχής ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Ευρώπη.

Δείτε σε δύο λεπτά όσα πρέπει να ξέρετε για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού: https://www.youtube.com/watch?v=U2ki11jX9hs&t=1s

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.