facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Περπατήστε άφοβα! Το περπάτημα είναι υγεία

Περπατήστε άφοβα! Το περπάτημα είναι υγεία

Περπατήστε άφοβα! Το περπάτημα είναι υγεία

Όλοι το λένε: Το περπάτημα είναι υγεία. Άλλοι το πάνε ένα… βήμα παραπέρα: Περπατήστε μισή ώρα την ημέρα και κερδίστε 10 χρόνια ζωής! Φυσικά δεν εννοούν να ξεκινήσετε στα 50 το περπάτημα. Είναι κάπως αργά. Το συντομότερο το καλύτερο.

Αυτό λένε τουλάχιστον οι ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το περπάτημα είναι η μόνη εξ’ ολοκλήρου «δωρεάν» σωματική δραστηριότητα που μπορεί να γίνει από τον καθένα, χωρίς επιπλέον έξοδα, φόρους και εγγραφές.

Αφήστε για αρχή το αμάξι και περπατήστε μέχρι την δουλειά σας (αν είναι κοντά), ή μέχρι τον πλησιέστερο σταθμό λεωφορείων. Συνδυάστε μια επαγγελματική συνάντηση με έναν περίπατο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο. Τριάντα (30) λεπτά περπάτημα την ημέρα θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα, να δείχνετε καλύτερα και πάνω απ’ όλα θα μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Γιατροί και γυμναστές συμβουλεύουν τους πάντες να περπατούν, όμως στην πραγματικότητα λίγοι είναι αυτοί που το κάνουν.

Τα οφέλη στην υγεία μου

Σύμφωνα με ειδικούς, το περπάτημα προστατεύει τον οργανισμό από συχνές παθήσεις, όπως καρδιολογικές, προβλήματα του κυκλοφορικού, ακόμη και από τον διαβήτη. Επίσης, μπορεί να προλάβει τον καρκίνο, την οστεοπόρωση και την άνοια.

Το περπάτημα είναι ο ευκολότερος τρόπος της άσκησης επειδή είναι προσιτή οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι το περπάτημα μπορεί:

  • Να μειώσει την κακή χοληστερόλη και ν’ αυξήσει την καλή
  • Να μειώσει το λίπος σώματος
  • Να ενισχύσει διανοητικά
  • Να αυξήσει την πυκνότητα οστών και να προλάβει την οστεοπόρωση
  • Να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου
  • Να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη
  • Να ελέγξει το βάρος σώματος
  • Να βοηθήσει την οστεοαρθρίτιδα
  • Να βοηθήσει την ευελιξία και το συντονισμό του σώματος

30 λεπτά είναι αρκετά

Σύμφωνα με ειδικούς, τριάντα λεπτά περπάτημα τη μέρα είναι αρκετά για τη διατήρηση του σωματικού βάρους και την αποτροπή της παχυσαρκίας.

Με μία ώρα περπάτημα μπορεί κανείς να καταναλώσει 600 θερμίδες, δηλαδή κάτι παραπάνω από μία πλάκα σοκολάτας!

Με τα κατάλληλα παπούτσια, το περπάτημα μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε δρόμο. Γενικά, είναι καλύτερο να περπατάει κανείς στη φύση, καθώς έτσι βοηθά το σώμα του να αισθάνεται ελεύθερο. Το περπάτημα είναι ένα άθλημα για όλους, καθώς η επιβάρυνση που υφίστανται τα πόδια από τη δόνηση σε κάθε βήμα είναι τρεις φορές μικρότερη από ότι στο τζόκιν. Αυτό σημαίνει ότι με το περπάτημα μπορούν να αθληθούν και άνθρωποι που έχουν προβλήματα στις αρθρώσεις τους ή υποφέρουν από παχυσαρκία.

Καλό θα είναι να ξεκινήσετε σταδιακά, με τριάντα λεπτά τη μέρα για τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, τα οποία θα αυξηθούν σε σαράντα πέντε μετά τον πρώτο μήνα.

Το βάδισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γυμναστείτε και παράλληλα να διατηρηθείτε υγιείς!

 

Σαββούλα Μάλλιου
Γράφτηκε από: Σαββούλα Μάλλιου
Παθολόγος - Ογκολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: sevvimalliou@gmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.