facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Οι αλλαγές στο σώμα & η ψυχολογία της εγκύου

Οι αλλαγές στο σώμα & η ψυχολογία της εγκύου

Οι αλλαγές στο σώμα & η ψυχολογία της εγκύου

Τώρα που περιμένετε παιδί δε θα πρέπει να αισθάνεστε λιγότερο όμορφη. Αντίθετα, όπως θα το έχετε διαπιστώσει και εσείς, όλες οι μέλλουσες μαμάδες φαίνονται και όμορφες.

Το σώμα της εγκύου

H μέλλουσα μητέρα δυστυχώς δεν αισθάνεται όμορφη. Είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό. Η εγκυμοσύνη αλλάζει το γυναικείο σώμα και όσο περνάνε οι μήνες οι αλλαγές αυτές θα είναι περισσότερο εμφανείς. Το σώμα σας θα πρέπει να προσαρμοστεί στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις του μωρού που μεγαλώνει. Μερικές φορές θα αισθάνεστε άσχημη και πολύ χοντρή. Για αυτό θα πρέπει να περιποιείστε τον εαυτό σας όπως και πριν.

Μπορεί να ακούγεται δύσκολο να πραγματοποιηθεί όταν για παράδειγμα η μέλλουσα μαμά αισθάνεται ότι το στήθος της έχει αρχίσει να μεγαλώνει και την ενοχλεί αρκετές φορές.

Η αλλαγή στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα εμφανή σημάδια της εγκυμοσύνης. Οι μαστικοί αδένες μεγαλώνουν και σκληραίνουν. Στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το δέρμα των μαστών τεντώνεται και τα αγγεία που βρίσκονται στην επιφάνεια γίνονται πιο εμφανή. Στο τέλος του 4ου μήνα, ίσως και νωρίτερα, θα παρατηρήσετε την εμφάνιση ενός κιτρινωπού υγρού. Αυτό ονομάζεται πρωτόγαλα, και παράγεται και τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό, δηλαδή πριν τη ροή του κανονικού γάλακτος. Θα πρέπει να προμηθευτείτε ένα στηθόδεσμο με πολύ καλή ενίσχυση. Το κατάλληλο στηθόδεσμο, ειδικά σχεδιασμένο για την περίοδο της εγκυμοσύνης, θα συγκρατήσει τους μαστούς και θα διευκολύνει τις κινήσεις σας. Τους τελευταίους μήνες, θα αισθάνεστε τις θηλές σας πολύ ευπαθείς και ίσως υπάρχει κάποια εκροή. Μπορείτε αν θέλετε να καλύψετε τις θηλές με μια μαλακή γάζα ή ένα προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο θα προμηθευτείτε από τα καταστήματα για μέλλουσες μητέρες. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε για την υγιεινή της θηλής και της περιοχής του στήθους.

Η μέλλουσα μητέρα αισθάνεται σαν να έχει «ξυπνήσει» όλο της το σώμα. Το στήθος μεγαλώνει, το βάρος αυξάνεται και εμφανίζονται και οι πρώτες ραγάδες. Το σώμα όμως με την κατάλληλη περιποίηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επανέλθει.

Η ψυχολογία της εγκύου

"Ως μέλλουσα μητέρα θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας τους προβληματισμούς μου και γενικότερα να σας ρωτήσω κάποιες σκέψεις που με απασχολούν."

“Μαζί με το σύντροφό μου περνάμε μια φάση με αμέτρητα ερωτηματικά. Εγώ κυρίως σκέφτομαι αν «είμαι έτοιμη να γίνω μητέρα;» ή «αν θα είμαι καλή μητέρα;»”.

Ο ρόλος της μητρότητας είναι ένας ρόλος μοναδικός, τρυφερός και συνάμα δύσκολος. Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και σε όλα όσα σας απασχολούν είναι η αγάπη.

Η αγάπη και το μητρικό ένστικτο θα σας δώσει την ενέργεια και τη δύναμη για να ανταποκριθείτε στο νέο σας ρόλο. Με λίγα λόγια η μητρότητα και η πατρότητα είναι κάτι που μαθαίνονται στη πορεία, και εσείς είμαι σίγουρη, θα τα καταφέρετε θαυμάσια. Η αναμονή, το μεγαλείο του τοκετού, η απερίγραπτη χαρά που θα αισθανθείτε όταν πάρετε αγκαλιά το μωρό σας είναι συναισθήματα που δεν περιγράφονται παρά μόνο βιώνονται. Κάντε υπομονή μερικούς μήνες και θα δείτε ότι αυτές οι ανησυχίες σας θα εξαφανιστούν. Μοιραστείτε τους φόβους σας και τους προβληματισμούς σας με το σύντροφό σας και αφήστε τον να είναι ο συνοδοιπόρος σας σε αυτό το μαγικό ταξίδι.

“Επίσης με προβληματίζει πόσο θα επηρεαστούν οι σχέσεις με το σύντροφό μου;"

Ο ερχομός ενός μωρού, αν είναι κοινή συνειδητή απόφαση, θα σας χαροποιήσει και θα ενδυναμώσει τη σχέση σας. Είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση της ζωής σας να μπορέσετε να είστε μαζί με το σύντροφό σας. Να μοιράζεστε τα πάντα και να είσαστε ακριβώς όπως και πριν. Ο πατέρας αρκεί να κρατάει τη μαμά και να την κοιτάει στα μάτια, λέγοντας της «μαζί θα είμαστε αγάπη μου».

 

Αρχείο ΙΑΣΩ
Τεύχος 7, Περιοδικό My  Life

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.