facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή

Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή
Μύθοι και αλήθειες για τη στοματική υγιεινή

ΜΥΘΟΣ: Πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας μόλις ξυπνάμε το πρωί και πριν κοιμηθούμε

ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρέπει να πλένουμε τα δόντια μας τρείς φορές την ημέρα μετά τα κύρια γεύματα. Γιατί πλένουμε τα δόντια μας; Όχι μόνο για να έχουμε ένα καθαρό στόμα, αλλά διότι έτσι μειώνουμε την άθροιση αποικιών μικροβίων πάνω στις οδοντικές επιφάνειες. Επειδή κάθε 6-8 ώρες τα μικρόβια ξανακολλάνε στα δόντια μας, γι αυτό πρέπει 3 φορές την ημέρα μετά τα κύρια γεύματα.

Θυμόμαστε τις διαφημίσεις με οδοντόκρεμες παλαιότερα που ξεκινάνε με πλύσιμο δοντιών μόλις ξυπνήσουμε και πριν κοιμηθούμε. Επίσης, όταν κοιμόμαστε δεν εκκρίνουμε σάλιο και άρα δεν καθαρίζει καθόλου το στόμα μας.

ΜΥΘΟΣ: Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας το κάνουμε για να διώξουμε τις τροφές

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όταν μιλάμε, με το σάλιο το 90% των τροφών φεύγουν, άρα βουρτσίζουμε για έναν και μοναδικό λόγο, για να διώξουμε την μικροβιακή πλάκα.

ΜΥΘΟΣ: Δεν έχει πολλή σημασία ΠΩΣ πλένουμε τα δόντια

ΑΛΗΘΕΙΑ: Έχει τεράστια σημασία το πώς πλένουμε τα δόντια. Κάθε δόντι χρειάζεται βούρτσισμα 10 φορές προς 3 διαφορετικές κατευθύνσεις, γι αυτό μέχρι 7 ετών το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται από τη μαμά. Όταν δε ματώνει το ούλο θέλει βούρτσισμα 20 φορές, εκτός εάν υπάρχει πληγή.

Αλλιώς το να πλένει το παιδί (ή και ο ενήλικας) τα δόντια του επιφανειακά και να λέει «μαμά κοίτα τι ωραία μυρίζει το στόμα μου» και η μαμά να χαίρεται, απέχει πολύ από αυτό που πρέπει να γίνει.

ΜΥΘΟΣ: Τα γλυκά και η ζάχαρη χαλάνε τα δόντια στον ίδιο βαθμό, ανεξάρτητα από το πότε τα τρώμε

ΑΛΗΘΕΙΑ: Εάν φάμε το γλυκό κατά τη διάρκεια του κυρίου γεύματος, είναι καλύτερα από το να το φάμε ανάμεσα στα γεύματα.

Επίσης, εάν πίνουμε αργά καφέ με ζάχαρη και αυτό είναι βλαβερό. Ή πρέπει να τον πίνουμε πιο γρήγορα ή να μη βάζουμε ζάχαρη.

ΜΥΘΟΣ: Οι τσίχλες χαλάνε τα δόντια

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τα παλιά χρόνια όντως επικρατούσε αυτή η αντίληψη και ίσως και σήμερα λίγο. Η αλήθεια είναι ότι η τσίχλα προάγει τη δημιουργία σάλιου στο στόμα και το σάλιο είναι βοηθός ενάντια στην  τερηδόνα, άρα κάθε άλλο παρά κακό κάνει. Βέβαια εάν μασάμε όλη μέρα, θα έχουμε πρόβλημα με τους αδένες! Εάν η τσίχλα είναι light και δεν έχει ζάχαρη, αλλά έχει σορβιτόλη, είναι πολύ καλύτερα, διότι διασπάται αργότερα στο στομάχι και άρα δεν έχουμε τερηδόνα.

ΜΥΘΟΣ: Νέες θήκες πορσελάνης που δε θέλουν τρόχισμα είναι η ιδανική λύση όταν προκύπτει σχετικό θέμα.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όντως υπάρχουν πολύ λεπτές θήκες πορσελάνης που αλλάζουν την όψη του δοντιού σχεδόν χωρίς καθόλου τρόχισμα. Όμως έχουν μεγάλο κόστος- σχεδόν απαγορευτικό- και χρειάζονται 20 μέρες - 1 μήνα, διότι αφού παρθεί αποτύπωμα στέλνεται στην Αμερική για κατασκευή και αποστέλλεται πίσω σε 20 μέρες περίπου.

Σύσταση: Όψεις με ρητίνη, το λεγόμενο bonding (μικρογλυπτική), το οποίο αλλάζει την όψη και το χαμόγελο. Θέλει καλλιτεχνική φύση του οδοντιάτρου, διότι θέλει ταίριασμα με μάτια, στόμα και σωματότυπο.

ΜΥΘΟΣ: καλύτερα να φάμε το γλυκό με τον καφέ ανάμεσα στα γεύματα

ΑΛΗΘΕΙΑ: Είναι άλλο ο υδατάνθρακας να είναι σε στερεή μορφή και να καταναλώνεται μαζί με το γεύμα και άλλο μετά. Μαζί είναι προτιμότερο  και επίσης είναι καλύτερα να είναι σε υγρή μορφή. Εάν είναι ανάμεσα στα γεύματα πάλι είναι καλύτερα να είναι σε υγρή μορφή.

ΜΥΘΟΣ : Το φθόριο μπορεί να βλάψει τα δόντια

ΑΛΗΘΕΙΑ : Το φθόριο μπορεί να βλάψει μόνο εάν υπάρχει λήψη σε μεγάλη ποσότητα. Παλαιότερα που οι Αθηναίοι πήγαιναν διακοπές στο Λαύριο και έπιναν νερό από τα πηγάδια, όπου υπήρχε μεγάλη ποσότητα φθορίου ( 8- 14  μέρη στο εκατομμύριο) οι άνθρωποι είχαν γερά δόντια μεν αλλά γίνονταν καφέ ή μαύρα! Άρα ναι πάθαιναν φθορίαση, αλλά μόνο σε τέτοιες ποσότητες μπορούσε να γίνει αυτό.

ΜΥΘΟΣ: Τα δόντια με την λεύκανση χαλάνε και μπορούν να γίνουν πολλές λευκάνσεις με την πάροδο του χρόνου

ΑΛΗΘΕΙΑ: Τo οξυγόνο που χρησιμοποιείται δεν καταστρέφει την επιφάνεια των δοντιών παρά μόνο σε …νανοεπίπεδο! Διαρκεί μία ώρα και στο τέλος της επίσκεψης, τα δόντια έχουν αποκτήσει το 70% της τελικής λευκότητας. Μετά από μία βδομάδα αποκτούν την τέλεια λευκότητα με χρήση λευκαντικού υλικού στο σπίτι. Μόνο το αρχικό ‘boost’ γίνεται στο ιατρείο. Εάν μετά από μήνες λόγω κακών συνηθειών, καπνίσματος κλπ. χάσουν λίγη από την λευκότητά τους, ξαναχρησιμοποιείται το λευκαντικό υλικό και επανέρχεται. Άρα μία επίσκεψη  στο ιατρείο αρκεί.

ΜΥΘΟΣ : Άμα μπλέξει κανείς με οδοντίατρο, μετά θα πηγαίνει συνέχεια!

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο σωστός οδοντίατρος φροντίζει να εκπαιδεύει και να ενημερώνει τον ασθενή σωστά, ώστε να μην έχει χαλασμένα δόντια και να μην τον χρειάζεται. Στην Κίνα, ο γιατρός πληρώνεται όταν ο άνθρωπος είναι υγιής (!), όχι όταν είναι ασθενής.

ΜΥΘΟΣ : Εάν γίνουν όλα όπως πρέπει προληπτικά, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα;

ΑΛΗΘΕΙΑ: Ναι, εάν παράλληλα αποφεύγεται η λήψη υδατανθράκων ανάμεσα στα γεύματα και η χρήση φθορίου. Εξαιρούνται προβλήματα άλλου είδους όπως ολιγοδοντίες (λιγότερα δόντια), κλπ.

ΜΥΘΟΣ : Μπορεί να μην υπάρχει σωστή στοματική υγιεινή, αλλά να έχω τέλεια δόντια?

ΑΛΗΘΕΙΑ: Όχι, εκτός εάν δεν τρώτε καθόλου γλυκά.

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.