facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μαγνητική Μαστογραφία - Χρήσιμη και κρίσιμη

Μαγνητική Μαστογραφία - Χρήσιμη και κρίσιμη

Μαγνητική Μαστογραφία - Χρήσιμη και κρίσιμη

Η Μαγνητική Μαστογραφία άρχισε να εφαρμόζεται στα μέσα της δεκαετίας του '80 και προοδευτικά αποδείχθηκε μία χρήσιμη απεικονιστική μέθοδος στην διαγνωστική προσέγγιση των παθή­σεων του μαστού και ιδιαίτερα του καρκίνου.

Πλέον θεωρείται από όλους τους ιατρούς που εμπλέκονται στην διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού (όπως μαστολόγους, χειρουργούς μαστού, ογκολόγους, ακτινοθεραπευτές) ως μία χρήσιμη αλλά και κρίσιμη εξέταση σε αυτή την ομάδα ασθενών.

Το μεγάλο πλεονέκτημά της είναι η μη χρή­ση ιοντίζουσας ακτινοβολίας άρα η αποφυγή οποιασδήποτε βλαπτικής επίδρασης από την εφαρμογή της. Έχει επίσης εξαιρετικά υψηλή ευαισθησία στην ανάδειξη καρκίνου, δηλαδή αν υπάρχει καρκίνος η πιθανότητα να τον αναδείξει ξεπερνά το 90%.

Όπως όμως κάθε απεικονιστική εξέταση έχει και μειονεκτήματα. Έχει αποδειχθεί πως διαθέτει χαμηλή ειδικότητα, δηλαδή ό,τι δείχνει ως ύπο­πτο εύρημα δεν είναι πάντοτε καρκίνος. Για αυτό τον λόγο δεν πρέπει να αξιολογείται ως μόνη εξέταση για τους μαστούς αλλά να συμπληρώ­νει (στις περισσότερες περιπτώσεις) τον απεικο­νιστικό έλεγχο με μαστογραφία και υπερήχους και φυσικά την κλινική εξέταση. Η Μαγνητική Μαστογραφία πρέπει να γίνεται μεταξύ 5ης και 12ης ημέρας του κύκλου σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση προκειμένου να αποφευχθούν διαγνωστικά σφάλματα που οφεί­λονται στην επίδραση των ορμονών του κύκλου στους μαστούς. Οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως για την εξέταση (που διαρκεί 20-30 λεπτά) θα βρίσκονται σε πρηνή θέση.

Το 2008 η Ευρωπαϊκή Εταιρία Απεικόνισης Μαστού (EUSOBI) δημοσίευσε τις αποδεδειγμένα χρήσιμες ενδεί­ξεις για την πραγματοποίηση της Μαγνητικής Μαστογραφίας. Οι ενδείξεις αυτές είναι:

1. Διευκρίνιση αμφίβολων ευρημάτων μαστογραφίας και υπερήχων.

2. Έλεγχος «υγιούς» μαστού σε γυναίκες που διαγιγνώσκεται καρκίνος στον άλλο μαστό (απαραίτητη η Μαγνητική Μαστογραφία πριν από επέμβαση για καρκίνο προκειμένου να αποκλεισθεί νόσος και στον άλλο μαστό).

3. Έλεγχος για πιθανό καρκίνο σε γυναίκες που έχουν μεταστάσεις σε οποιοδήποτε όργανο χωρίς να έχει βρεθεί ο καρκίνος αυτός.

4. Εκτίμηση της ανταπόκρισης σε εφαρμοσθείσα χημειοθεραπεία.

5. Έλεγχος χειρουργημένου μαστού (για διάκριση μεταξύ μετεγχειρητικής ουλής και υποτροπής).

6. Προληπτικός έλεγχος σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού.

7. Έλεγχος ακεραιότητας ενθεμάτων σιλικόνης τα οποία έχουν τοποθετηθεί είτε μετά από μαστεκτομή είτε σε υγιείς μαστούς για αισθητικούς λόγους.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού (ιστορικό καρκίνου μαστού σε συγγενείς α' βαθμού, προηγηθείσα ακτινοθερα­πεία μεσοθωρακίου λόγω λεμφώματος), ο προληπτικός έλεγχος οφείλει να ξεκινά από νεαρή ηλικία. Στις ηλικίες αυτές η μαστογραφία είναι καλό να αποφεύγεται λόγω της ακτινοβολίας ενώ και οι μαστοί των νεαρών γυναικών είναι εξαιρετικά πυκνοί και η διάγνωση με μαστογραφία και υπερήχους είναι δυσχερής. Σε αντίθεση, η Μαγνητική Μα­στογραφία δεν έχει κανένα βλαπτικό αποτέλεσμα και δεν επηρεάζεται από την πυκνότητα και την σύσταση των μαστών.

Η Μαγνητική Μαστογραφία δεν αντικαθιστά την ψηφιακή μαστογραφία στον μαζικό προληπτικό έλεγχο για καρ­κίνο του μαστού ούτε αποτελεί την πρώτη εξέταση που θα γίνει όταν ο ειδικός γιατρός υποψιαστεί από το ιστορικό και την κλινική εξέταση πως υπάρχει κάτι παθολογικό στον μαστό. Όταν όμως γίνεται με βάση τις ενδείξεις που προα­ναφέρθηκαν, μέσα στο κατάλληλο διάστημα (με βάση τον κύκλο της εξεταζόμενης) και με τον σωστό τρόπο μπορεί να προσφέρει πολλά στην διάγνωση του καρκίνου και γενικότερα στην απεικόνιση των παθολογικών καταστά­σεων του μαστού.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Bloom S, Morrow M. A clinical oncologic perspective on breast magnetic resonance imaging Magn Reson Imaging Clin N Am. 2010 May;18(2):277-94, ix.
2. Boetes C. Update on screening breast MRI in high - risk women Magn Reson Imaging Clin N Am. 2010 May;18(2):241-7, viii.
3. Yeh ED. Breast magnetic resonance imaging: current clinical indications Magn Reson Imaging Clin N Am. 2010 May;18(2):155-69, vii.

 

Γράφτηκε από: Βασίλειος Μανιάτης
Δρ. Ακτινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: vmaniatis@hotmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.