facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μέτρα προφύλαξης από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου

Μέτρα προφύλαξης από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου

Μέτρα προφύλαξης από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου

Η έκθεση στον ήλιο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τον άνθρωπο. Ο ήλιος μας δίνει φως, θερμότητα, πραγματοποιεί τη φωτοσύνθεση στα φυτά, βοηθά στη σύνθεση της βιταμίνης D, καταστρέφει παθογόνους μικροοργανισμούς και δρα θεραπευτικά σε διάφορα νοσήματα του δέρματος, όπως ακμή, ψωρίαση και λεύκη.

Ο ήλιος εκτός από την ωφέλιμη, έχει και την αρνητική πλευρά.

Φωτοδερματίτιδα

Η φωτοδερματίτιδα είναι αλλεργική αντίδραση που προκαλεί ο ήλιος. Είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί εάν κάποιος παίρνει φάρμακα και παράλληλα, εκτίθεται στον ήλιο, ή λόγω του συνδυασμού ηλιοθεραπείας και κάποιας ουσίας που βρίσκεται στο δέρμα.

Ορισμένοι, βέβαια, έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην φωτοδερματίτιδα λόγω άλλων συστηματικών νοσημάτων όπως είναι ο λύκος. Κάθε χρόνο περισσότεροι άνθρωποι παρουσιάζουν φωτοδερματίτιδες, γιατί κάθε χρόνο η επίδραση του ήλιου είναι και χειρότερη. Η ακτινοβολία είναι μεγαλύτερη λόγω των αλλαγών στη σύσταση της ατμόσφαιρας, στο όζον. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα αμφιβόλου ποιότητας καλλυντικά είδη που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τα καλλυντικά, τα γαλακτώματα, οι κολόνιες, τα αντηλιακά περιέχουν αρώματα ή χημικά φίλτρα που μπορεί να προκαλέσουν αυτήν την αλλεργική αντίδραση.

Μέτρα προστασίας

Τα μέτρα προφύλαξης είναι τα ίδια που ισχύουν και για τις υπόλοιπες βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Kατ’ αρχήν δεν πρέπει να εκτιθέμεθα στον ήλιο τις ώρες με υψηλή ακτινοβολία, ιδιαίτερα χωρίς προφύλαξη. Επίσης, τα αντηλιακά θα πρέπει να είναι δερματολογικά ελεγμένα και να έχουν υψηλό δείκτη προστασίας. Σημαντικό είναι επίσης να μη χρησιμοποιούμε καλλυντικά προϊόντα το καλοκαίρι και παράλληλα, να καθόμαστε ανεξέλεγκτα στον ήλιο, ενώ ιδανικό είναι να έχουμε καλυμμένα τα μέλη του σώματός μας.

Στην παραλία

Μόνο 30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά για να εμφανιστούν συμπτώματα, όπως ρίγη, ναυτία και ιδρώτας. Αυτά προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημά σου στην προσπάθειά του να επανορθώσει την καταστροφή που υφίσταται η επιδερμίδα σου. Κι ενώ φωτοδερματίτιδα μπορεί να πάθει ο καθένας, οι άντρες που παίρνουν αντιβιοτικά τετρακυκλίνης έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα και είναι πιο επιρρεπείς στο πρόβλημα.

Τρώγοντας λιπαρά ψάρια αποφεύγεις το σοβαρό κάψιμο. Βάλε στη διατροφή σου δύο μερίδες των 85 γραμμαρίων λαβράκι ή σολομό την εβδομάδα για να δεις αποτελέσματα. Για πιο άμεση προστασία, βάλε άφθονο αντηλιακό με δείκτη προστασίας 30.

Στο πάρκινγκ

Καθώς το αμάξι σου καίγεται από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, το πλαστικό στον πίνακα οργάνων και τα χημικά στα πατάκια απελευθερώνουν τοξίνες και φθαλάτες. Οι τοξίνες προκαλούν εξασθένηση μνήμης, ενώ οι φθαλάτες είναι γνωστές για πρόκληση προβλημάτων στο συκώτι. Πρόλαβε ένα μέρος για να παρκάρεις κοντά σε γρασίδι. Οι χώροι στάθμευσης που είναι από σκέτη άσφαλτο είναι 31 βαθμούς πιο ζεστοί από τους χωμάτινους χώρους στάθμευσης των νησιών τον Αύγουστο.

Στο μπάρμπεκιου

Μπύρα, ήλιος και λίγο ποδόσφαιρο σε βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο για εξάντληση από τη ζέστη. Σε αυτήν την κατάσταση, το αίμα απομακρύνεται από τα όργανα του σώματός σου προς την επιδερμίδα σου αποδιοργανώνοντας τον οργανισμό σου και προκαλώντας πονοκεφάλους, ναυτίες και λιποθυμίες. Είναι επίσης το πρώτο βήμα προς τη θερμοπληξία, η οποία οδηγεί το σώμα και το μυαλό σου σε θανάσιμα υψηλές θερμοκρασίες. Πιες άφθονο νερό αντί για μπύρα και «κατέβασε» ένα μπολάκι κόκκινα φασόλια, πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Το μείγμα υδατανθράκων, πρωτεϊνών και νατρίου βοήθησε τους αθλητές να συγκρατούν τα υγρά καλύτερα απ' ότι το νερό.

Στο τένις

Το όζον, το ίδιο οξειδωτικό που διασπά την άσφαλτο και τα λάστιχα του αυτοκινήτου, μπορεί να προσβάλει το αναπνευστικό σου αν αναπνέεις βαριά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προγραμμάτισε τον αγώνα τένις πριν από τις 9 το πρωί ή μετά τις 6 το απόγευμα. Όσο πιο ψηλά είναι ο ήλιος τόσο πιο πολύ όζον υπάρχει στην ατμόσφαιρα. Πριν κλείσεις ραντεβού για το ματς, τσέκαρε και τις καιρικές συνθήκες. Καλό είναι να αποφύγεις τη γυμναστική σε εξωτερικό χώρο αν τα επίπεδα του όζοντος υπερβαίνουν τις 151 μέρη ανά εκατομμύριο.

Στο τρέξιμο ή στη βόλτα

Πίνοντας άπειρο νερό και πιέζοντας τον εαυτό σου στα όριά του κάτω από υπερβολική ζέστη μπορεί να διαλύσεις τα επίπεδα νατρίου και να προκαλέσεις πιθανώς θανάσιμη ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, που ονομάζεται υπονατριαιμία. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται ναυτία, εμετοί, διάρροια και πονοκέφαλοι. Υπολόγισε την ποσότητα ιδρώτα που χύνεις κάθε ώρα ζυγίζοντας τον εαυτό σου πριν και μετά από μία ώρα γυμναστικής . Αναπλήρωσε μόνο με νερό την ποσότητα ιδρώτα που έχεις χάσει ανά ώρα.

Προστατευτικοί μηχανισμοί του δέρματος απέναντι στον ήλιο

Ο κυριότερος μηχανισμός άμυνας του δέρματος απέναντι στον ήλιο είναι η ικανότητα παραγωγής της μελανίνης από τα μελανοκύτταρα. Η παραγόμενη μελανίνη εναποτίθεται στα κύτταρα της ακανθωτής στιβάδας του δέρματος, ασκώντας προστατευτική δράση με το να απορροφά την UVB ακτίνα. Το τρίχωμα της κεφαλής επίσης συμβάλλει σημαντικά στην παρεμπόδιση της βλαπτικής επίδρασης του ήλιου στην περιοχή αυτή. Επίσης, η πάχυνση της επιδερμίδας που δημιουργείται αντιδραστικά κατά την επίδραση του ήλιου προσφέρει επίσης προστασία.

 

Σαββούλα Μάλλιου
Γράφτηκε από: Σαββούλα Μάλλιου
Παθολόγος - Ογκολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: sevvimalliou@gmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.