facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Κακοήθες μελάνωμα του δέρματος: Έγκαιρη διάγνωση = Αποτελεσματική αντιμετώπιση

Κακοήθες μελάνωμα του δέρματος: Έγκαιρη διάγνωση = Αποτελεσματική αντιμετώπιση

Κακοήθες μελάνωμα του δέρματος: Έγκαιρη διάγνωση = Αποτελεσματική αντιμετώπιση

Πολλοί είναι οι κίνδυνοι εν όψη καλοκαιριού που ελλοχεύουν από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο με αποτέλεσμα την εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα. Οι πιο συχνές μορφές καρκίνου του δέρματος στον άνθρωπο είναι τρεις:

  • το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (επιθηλίωμα) με ποσοστό ίασης 100% και ποσοστό μετάστασης 0%.
  • το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα με ποσοστό μετάστασης 5 - 10% ανάλογα με την ιστολογική εικόνα και τη θέση εντόπισης.
  • το μελάνωμα το οποίο αποτελεί έναν από τους πιο επιθετικούς καρκίνους στον άνθρωπο, με υψηλό ποσοστό μετάστασης ανάλογα πάντα με το βάθος της βλάβης, την ύπαρξη ή μη εξέλκωσης, τη θέση εντόπισης και την ιστολογική εικόνα.

Η ανάπτυξη του μελανώματος οφείλεται στους εξής παράγοντες:

  1. γενετική προδιάθεση: 5 -10% των ασθενών με μελάνωμα έχουν οικογενειακό ιστορικό.
  2. έκθεση στον ήλιο: Η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου Β σε συνδυασμό με την τρύπα του όζοντος θεωρείται υπεύθυνη για την ανάπτυξη μελανώματος.
  3. ο φωτότυπός μας: Άτομα με γαλάζια μάτια, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά και λευκό δέρμα είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη μελανώματος.
  4. ηλιακό έγκαυμα σε παιδική ηλικία.
  5. ο αριθμός των σπίλων («ελιές») στο σώμα μας: Όταν ο αριθμός αυτός ανεβαίνει στους 100 και άνω, τότε είναι σίγουρο ότι πρέπει να ελεγχόμαστε τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο.

Η έγκαιρη διάγνωση

Η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί τον αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης αυτής της νόσου. Σε περίπτωση που υπάρχει αλλαγή στο χρώμα, στο μέγεθος ενός σπίλου ή η ύπαρξη αιμορραγίας, τότε καταφεύγουμε κατευθείαν στο γιατρό μας.

Συνιστάται αφαίρεση και βιοψία της βλάβης και στη συνέ¬χεια αν αποδειχθεί ότι η βλάβη αυτή είναι μελάνωμα, τότε προχωρούμε σε συμπληρωματική αφαίρεση τουλάχιστον 1,5 με 2 εκατοστά γύρω από την προϋπάρχουσα ουλή, ανάλογα πάντα με το βάθος της βλάβης.

Όταν δε, το βάθος της βλάβης προχωρά πέρα από την επι¬δερμίδα, στο χόριο του δέρματος, τότε προχωρούμε στην τεχνική του «φρουρού λεμφαδένα».

Η τεχνική του "φρουρού λεμφαδένα"

Η τεχνική του φρουρού λεμφαδένα αποτελεί μία αξιόπιστη μέθοδο σε ποσοστό 95% και σχετίζεται με την εξέταση-βιοψία των λεμφαδένων που βρίσκονται πιο κοντά στην εστία του μελανώματος. Όταν οι λεμφαδένες αυτοί είναι θετικοί, τότε προχωρούμε σε χειρουργική αφαίρεση και των υπολοίπων λεμφαδένων.

Στη συνέχεια ο ασθενής μπαίνει σε πρωτόκολλο θεραπείας από τον ογκολόγο ιατρό και ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τόσο με αιματολογικές, όσο και με απεικονιστικές εξετάσεις.

 

Γεώργιος Παπαδημητρίου
Πλαστικός Χειρουργός
Τεύχος 14, Περιοδικό My Life

 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.