facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Η Εκστρατεία "Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους" μας συμβουλεύει: Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!

Η Εκστρατεία "Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους" μας συμβουλεύει: Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!

Η Εκστρατεία "Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους" μας συμβουλεύει και μας επισυμαίνει ότι η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, αλλά είναι πέρα ως πέρα αληθινό.

Πρόληψη

Ο καρκίνος του στήθους είναι η πιο συχνή απειλή για κάθε γυναίκα, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία αν διαγνωστεί έγκαιρα.

Στην Ελλάδα σήμερα γίνονται 4.500 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού το χρόνο.

Κάθε 2,5 ώρες γίνεται μια διάγνωση, ενώ κάθε 6 ώρες μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του στήθους.

Στο σύνολο των διαγνώσεων, μόνο το 5% των γυναικών το μαθαίνει έγκαιρα και επωφελείται από το πρώιμο στάδιο της ασθένειας, αντιμετωπίζοντάς την με επιτυχία, ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 60%. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να πειστούν οι γυναίκες να κάνουν τακτικές εξετάσεις και να παραμερίσουν τους φόβους και τις προκαταλήψεις τους. Η καλύτερη ενημέρωση και η εγρήγορση μπορεί να σώσει τις ζωές τους.

Στις αρχές του 1990 το ποσοστό επιβίωσης ήταν 30%. Σήμερα 8 στις 10 περιπτώσεις έχουν ευνοϊκή εξέλιξη και αυτό οφείλεται όχι μόνο στις καλύτερες θεραπείες, αλλά κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση. Στην Αμερική μόνο, υπάρχουν 2 εκατομμύρια γυναίκες που σήμερα ζουν φυσιολογικές ζωές μαζί με τις οικογένειές τους.

Η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο είναι η έγκαιρη διάγνωση

Κάντε την πρόληψη "ρουτίνα", σαν μια συνήθεια φροντίδας στο μηνιαίο σας πρόγραμμα.

Διαδώστε τη σημασία της σε φίλους και πρόσωπα που αγαπάτε.

Παράγοντες κινδύνου

Αν και η ακριβής αιτία της ασθένειας παραμένει άγνωστη, μελέτες απέδειξαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης αυξάνει με τους ακόλουθους προδιαθεσικούς παράγοντες:

  • Ηλικία (70% αφορά γυναίκες άνω των 50 ετών).
  • Πρώιμη εμμηνορρυσία (πριν από τα 12 έτη).
  • Όψιμη εμμηνόπαυση (μετά τα 55 έτη).
  • Οικογενειακό ιστορικό πρώτης γενιάς.
  • Πρώτη κύηση μετά τα 30.
  • Προηγούμενο ιστορικό καρκίνου του ενδομητρίου.
  • Έκθεση σε ακτινοβολία.
  • Ύπαρξη καρκίνου του μαστού στον ένα μαστό αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης στον άλλον.
  • Κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τους περισσότερους μεγάλους οργανισμούς υγείας, το επίπεδο ασφαλούς κατανάλωσης είναι ένα ποτήρι την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άντρες (λόγω διαφοράς στο μεταβολισμό).
  • Υπερβολικό σωματικό βάρος. Η τακτική άσκηση για 3-4 ώρες την εβδομάδα (π.χ. έντονο περπάτημα) μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στήθους μέχρι και 30%.
  • Διατροφικοί παράγοντες. Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά έχει σημαντική προστατευτική δράση. Τρώτε ψωμί ολικής αλέσεως, φασόλια, μπανάνες, λιγότερο κόκκινο κρέας. Περιορίστε γλυκά, κέικ και ό,τι περιέχει συντηρητικά και προτιμήστε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Μαστογραφία

Είναι παγκόσμια αποδεκτό ότι η μαστογραφία σώζει ζωές.

Η μαστογραφία αποτελεί σήμερα το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά του καρκίνου του στήθους. Η μαστογραφία είναι μια ειδική ακτινογραφία του στήθους, που χρησιμοποιείται για να απεικονίσει όγκους οι οποίοι δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να εντοπισθούν με την ψηλάφηση.

Πρόκειται για μια εξέταση χαμηλής ακτινοβολίας, που δεν θέτει τη γυναίκα σε κίνδυνο, ενώ τα οφέλη της είναι σημαντικά και τεκμηριωμένα. Κάθε λήψη ακτινογραφίας διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό. Με τη μαστογραφία, ο γιατρός σας μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του στήθους, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν ενοχλήσεις ή συμπτώματα. Ο εντοπισμός μπορεί να γίνει μέχρι και δύο χρόνια προτού ο καρκίνος του μαστού μεγαλώσει και ψηλαφηθεί. Οι γυναίκες που υποβάλλονται τακτικά σε μαστογραφία έχουν έως και 30% πιθανότητα να νικήσουν τον καρκίνο του στήθους. Έρευνες δείχνουν ότι αν είστε άνω των 40 ετών, μια μαστογραφία το χρόνο μπορεί να σας σώσει τη ζωή.

Κάντε μια μαστογραφία τώρα! Για τον εαυτό σας. Για την οικογένειά σας

Άγγιξε – Κοίτα – Έλεγξε (ΑΚΕ)

Το να γνωρίζεις το στήθος σου, σηµαίνει να είσαι εξοικειωµένη µε την φυσιολογική εµφάνιση και την αφή του, ώστε να αντιλαµβάνεσαι τυχόν αλλαγές και να τις αναφέρεις στο γιατρό σου άµεσα. Αν διαγνωστεί έγκαιρα καρκίνος, η κατάλληλη θεραπεία προσφέρει µεγαλύτερες πιθανότητες για ένα επιτυχηµένο αποτέλεσµα.

Το µήνυµα, λοιπόν, της Εκστρατείας FTBC Hellas «Η Μόδα Πολεµά τον Καρκίνο του Στήθους» είναι απλό: Χάρισε στο στήθος λίγο ΑΚΕ ( Άγγιξε – Κοίτα – Έλεγξε) Άγγιξε το στήθος σου. Προσπάθησε να αισθανθείς οτιδήποτε ασυνήθιστο. Κοίτα για αλλαγές. Πρόσεξε το σχήμα και την υφή του.

Έλεγξε οποιαδήποτε αλλαγή µε το γιατρό σου. Αν ανησυχείς, συζήτησέ το µε τις φίλες σου. Δεν υπάρχει λόγος να ακολουθήσεις µία σχολαστική ρουτίνα για να εξετάζεις το στήθος σου, απλά να είσαι εξοικειωµένη µε την εµφάνιση και αφή του, ώστε να αντιληφθείς οποιαδήποτε αλλαγή. Μπορείς να το εξετάζεις µε οποιοδήποτε τρόπο αισθάνεσαι άνετα – στο µπάνιο, όταν ντύνεσαι, όρθια ή ξαπλωµένη. Αν εντοπίσεις ο,τιδήποτε ασυνήθιστο ή ανησυχείς, θα πρέπει να µιλήσεις µε το γιατρό σου.

Αλλαγές που πρέπει να προσέχεις:

- Μέγεθος ή σχήµα – π.χ. το ένα στήθος µπορεί είναι µεγαλύτερο από το άλλο.
- Yφή του δέρµατος – π.χ. ζάρες ή λακκάκια στο δέρµα.
- Eµφάνιση ή κατεύθυνση της θηλής – π.χ. η µία θηλή µπορεί να γυρνάει προς τα µέσα.
- Εκροή – από τη µία ή και τις δύο θηλές µπορεί να βγαίνει υγρό µε αίµα.
- Εξάνθημα ή ξεφλούδισµα της θηλής ή της γύρω περιοχής.
- Εξόγκωµα στο στήθος ή στη μασχάλη.
- Ανώµαλη περιοχή ή ασυνήθιστα πυκνή µάζα στο στήθος που δε φεύγει µετά την έµµηνο ρύση.
- Πόνος σε κάποιο σηµείο του στήθους ή στη μασχάλη που δε σχετίζεται µε την έµµηνο ρύση.

 

Εκστρατεία
Γράφτηκε από: Εκστρατεία "Η Μόδα Πολεμά τον Καρκίνο του Στήθους"Website: https://www.stoxoshellas.gr/
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: info@estohos.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.