facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ευρυαγγείες: Αισθητικό πρόβλημα ή κάτι παραπάνω;

ευρυαγγεια-φλεβες

ευρυαγγεια-φλεβες

Οι ευρυαγγείες είναι οι μικρές διατεταμένες φλέβες του δέρματος, με εμφάνιση κυρίως στα κάτω άκρα και στις γυναίκες.

Η εμφάνισή τους οφείλεται κυρίως στην κληρονομικότητα, στην ορθοστασία, στις εγκυμοσύνες λόγω αυξημένης πίεσης των πυελικών φλεβών, όπως και μετά από μικροτραυματισμούς και χειρουργικές τομές, ενώ επιδεινώνονται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και στη ζέστη.

Συμπτώματα

Οι ευρυαγγείες είναι συνήθως ασυμπτωματικές, ενώ λιγότερο συχνά και αναλόγως με την πυκνότητά τους και τα σημεία εμφάνισης, μπορούν να προκαλέσουν πόνο μικρής έντασης, αίσθημα καύσου και κνησμό.

Σταδιοποίηση

Σύμφωνα με τη σταδιοποίηση κατά CEAP -1994, οι ευρυαγγείες αποτελούν το πρώτο στάδιο της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Διάγνωση

Η διάγνωσή τους βασίζεται τόσο στην κλινική εξέταση, όπως και στον υπερηχογραφικό έλεγχο (triplex φλεβών), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σε μεγάλο ποσοστό συνυπάρχει και φλεβική ανεπάρκεια σε μεγαλύτερα στελέχη, που τις τροφοδοτούν. Σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπιση πρέπει να ξεκινάει από τις μεγαλύτερες φλέβες που ανεπαρκούν, αλλιώς η θεραπεία τους δεν θα είναι αποτελεσματική.

Θεραπεία

Η θεραπεία των ευρυαγγειών γίνεται κυρίως με σκληρυντικές ενέσεις, θεραπεία που εφαρμόζεται εδώ και περίπου μισό αιώνα με άριστα αποτελέσματα, ενώ συμπληρωματικά για μικρότερες φλέβες χρησιμοποιείται δερματικό Laser τύπου ND YAG.

Η διάρκεια της θεραπείας σχετίζεται με το μέγεθος και το εύρος τους, τα αποτελέσματα είναι ορατά σε περίπου 4 -6 εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι ασθενείς επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους άμεσα.

Στο Αγγειολογικό Ιατρείο του Ομίλου Affidea στο Περιστέρι γίνεται εκτίμηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ασθενών με αγγειολογικά προβλήματα από έμπειρο και υψηλής επιστημονικής κατάρτισης ιατρό. Σκοπός του Τμήματος είναι η παροχή εξειδικευμένης φροντίδας σε ασθενείς με παθήσεις αγγείων που αφορούν όλο το φάσμα της αγγειολογίας – αγγειοχειρουργικής.

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea από το 2005 προσφέρει υπεύθυνα ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας υψηλής αξιοπιστίας, επενδύοντας στην καινοτομία και στην τεχνολογία αιχμής. Δίνοντας προτεραιότητα στον άνθρωπο, εφαρμόζει διαδικασίες που αποσκοπούν στη διαφύλαξη της ασφάλειας των εξεταζόμενων και παράλληλαστη διασφάλιση του καλύτερου δυνατού ιατρικού αποτελέσματος. Η επιστημονική ομάδα της Affidea αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόληψης στην υγεία, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, παρέχοντας την κατάλληλη διάγνωση και εξασφαλίζοντας τη μέγιστη υποστήριξη στους εξεταζόμενους που την επιλέγουν.

Γράφει ο Dr. Σεραφείμ Τ. Τούμπης, Αγγειοχειρουργός MD, MBA, MSc Ομίλου Affidea


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.