facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική: το όραμα έγινε πραγματικότητα

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική: το όραμα έγινε πραγματικότητα

Ελάχιστα επεμβατική χειρουργική: το όραμα έγινε πραγματικότητα

Βάση κάθε σύγχρονης προσπάθειας στη χειρουργική είναι η ελαχιστοποίηση του τραύματος με μείωση του χειρουργικού stress, ώστε ο χρόνος νοσηλείας να μειώνεται, η ανάρρωση να είναι ταχύτατη, η επάνοδος στη φυσιολογική δραστηριότητα να είναι άμεση και το αισθητικό αποτέλεσμα εξαιρετικό. Πώς, όμως, και σε ποιες περιπτώσεις αυτό που κάποτε φάνταζε... επιστημονική φαντασία έχει γίνει καθημερινή πραγματικότητα;

Η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται από μια έκρηξη στη χειρουργική. Η τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας υποχρεώνει τους ιατρούς, τους νοσηλευτές, αλλά και τους ασθενείς να γίνουν κοινωνοί αυτών των εξελίξεων που πραγματοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα. Η Λαπαροενδοσκοπική Χειρουργική και οι Ελάχιστα Επεμβατικές Προσπελάσεις αποτελούν πλέον σύγχρονες κατακτήσεις, που βελτιώνουν συνεχώς τη διάγνωση των χειρουργικών παθήσεων και τη θεραπευτική παρέμβαση προς όφελος του ασθενούς.

Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και συνάμα ασύλληπτο για την τακτική που επικρατούσε μέχρι σήμερα. Οι καινούργιες τεχνικές δεν έχουν αλλάξει μόνο τη χειρουργική αντιμετώπιση μιας πληθώρας νοσημάτων της κοιλιάς, αλλά και τη συνολική θεώρηση που υπάρχει σήμερα στη χειρουργική. Βάση κάθε σύγχρονης προσπάθειας είναι η ελαχιστοποίηση του τραύματος στο σώμα με ταυτόχρονη μείωση του χειρουργικού stress, ώστε ο χρόνος νοσηλείας να μειώνεται σημαντικά, η ανάρρωση να είναι ταχύτατη, η επάνοδος στη φυσιολογική δραστηριότητα να είναι άμεση, αλλά και το αισθητικό αποτέλεσμα εξαιρετικό.

Για να επιτευχθούν τα προηγούμενα, χρησιμοποιούνται ειδικές τεχνικές σε συνδυασμό με τεχνολογίες video και οπτικών ινών υψηλής ευκρίνειας, πολύ λεπτά εργαλεία 2 έως 10 χιλιοστών, αλλά και νέα, σύνθετα ρομποτικά πολυεργαλεία. Για να επιτευχθεί η προσπέλαση των οργάνων-στόχων χρησιμοποιούνται είτε φυσικά στόμια του σώματος, όπως το στόμα, ο πρωκτός ή και ο κόλπος στις γυναίκες, είτε ειδικοί οδηγοί (trocars) για την εισαγωγή των εργαλείων διά του τοιχώματος της κοιλιάς από μία ή περισσότερες μικρές τομές (όχι μεγαλύτερες από λίγα χιλιοστά).

Όλα αυτά έρχονται σε τεράστια πρακτική, αλλά και φιλοσοφική αντίθεση με την κλασική χειρουργική όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, κομίζοντας πολλά πλεονεκτήματα για το χειρουργό. Το χειρουργικό πεδίο έχει πια οπτική μεγέθυνση έως και 10 φορές, με αποτέλεσμα η επέμβαση να γίνεται με κανόνες μικροχειρουργικής, με μεγάλη ακρίβεια, απόλυτο σεβασμό στους ιστούς, πολύ μικρή κάκωσή τους, ελάχιστη απώλεια αίματος, σχεδόν ανυπαρξία μετεγχειρητικών συμφύσεων και με τη δυνατότητα άμεσης μετεγχειρητικής κινητοποίησης του αρρώστου, καθώς ο πόνος συχνά απουσιάζει τελείως.

Πού εφαρμόζεται

Ο μεγάλος εκπρόσωπος της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (Minimally Invasive Surgery) σίγουρα είναι η Λαπαροσκοπική Χειρουργική και η εξέλιξή της με τη Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Χειρουργική. Όπως προδίδει και η ετυμολογία της λέξης (λαπάρα = κοιλιά), αυτή αφορά σε κάθε παρέμβαση σε ενδοκοιλιακό όργανο.
Σήμερα πια δεν υπάρχει επέμβαση της ανοικτής χειρουργικής που να μη γίνεται με τη νέα μέθοδο. Μάλιστα, σε δύσκολα προσπελάσιμες περιοχές της κοιλιάς, η λαπαροσκοπική χειρουργική έχει δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έτσι αντιμετωπίζονται σήμερα η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, παθήσεις του οισοφάγου και του στομάχου, παθήσεις του λεπτού και του παχέος εντέρου αλλά και του ήπατος, του σπληνός και των επινεφριδίων. Ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα έχουν καταγράψει διεθνείς έρευνες στον τομέα του καρκίνου του πεπτικού, πιθανώς λόγω της μικρότερης επίδρασης της τεχνικής στην άμυνα του οργανισμού.

  • Σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών είναι η προσπέλαση σε παθήσεις της κοιλίας από μία μόνο τομή (Single Incision Surgery), όπου από τον ομφαλό μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σειρά επεμβάσεων που μέχρι τώρα απαιτούσαν μεγάλες τομές ή πολλά trocars.
  • Η αντιμετώπιση πολλών παθήσεων του τελικού τμήματος του παχέος εντέρου έχει γίνει χρόνια τώρα εφικτή (εφαρμόζεται 15 έτη στις ΗΠΑ) με την εφαρμογή της Διαπρωκτικής Ενδοσκοπικής Μικροχειρουργικής (Transanal Endoscopic Microsurgery). Με αυτή μπορούμε διά του πρωκτού να αφαιρέσουμε μεγάλους πολύποδες ή ακόμα και μικρούς καρκίνους, χωρίς να απαιτείται πλέον διακοιλιακή χειρουργική επέμβαση. Έτσι, ο ασθενής αποφεύγει μεγάλη ταλαιπωρία και είναι ελάχιστες οι δυνητικές επιπλοκές που μπορεί να παρουσιαστούν, χωρίς να γίνεται κανένας συμβιβασμός στην αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης.
  • Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η λογική της ελάχιστης χειρουργικής παρέμβασης έχει επηρεάσει τη χειρουργική του θυρεοειδούς (με ενδοσκοπικές προσπελάσεις και χρήση ειδικών εργαλείων), τη χειρουργική του μαστού (με την εφαρμογή του λεμφαδένα φρουρού που αντικαθιστά το ριζικό λεμφαδενικό καθαρισμό της μασχάλης σε πολλές περιπτώσεις), τη χειρουργική των αιμορροΐδων (με την εφαρμογή των μεθόδων Longo και HAL που μειώνουν το κλασικό τραύμα και οδηγούν σε σχεδόν ανώδυνη αντιμετώπιση της πάθησης), αλλά και την καθημερινή αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος. Μεγάλες τραυματικές τομές για την αντιμετώπιση βουβωνοκηλών αλλά και μετεγχειρητικών κηλών σήμερα αποφεύγονται και αντικαθίστανται με μία έως τρεις τομές των 5 ή 10 χιλιοστών.
  • Τέλος, πρέπει να τονιστεί η μεγάλη συμβολή της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής στην αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, αλλά και των παχύσαρκων ασθενών γενικότερα. Οι μεγάλες τομές αποτελούσαν σημαντικό επιβαρυντικό στοιχείο για τη μετεγχειρητική ανάρρωση των ασθενών αυτών, με αύξηση των επιπλοκών και της νοσηρότητας.

Η εφαρμογή όλων των προηγούμενων μεθόδων στο Νοσοκομείο μας κατατάσσει το ΥΓΕΙΑ στα πρωτοπόρα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας.

 

Γράφτηκε από: Χαρίλαος Κ. ΠαππήςWebsite: https://www.hygeia.gr/
Χαρίλαος Κ. Παππής, MD, PhD, FACS - Δ/ντής Γ΄ Χειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.