facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αποτρίχωση με laser - Θεαματικά αποτελέσματα για πάντα

Αποτρίχωση με laser - Θεαματικά αποτελέσματα για πάντα

Αποτρίχωση με laser - Θεαματικά αποτελέσματα για πάντα

Η υπερβολική τριχοφυΐα σε διάφορα μέρη του σώματος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Το laser μπορεί να δώσει και σε αυτό το θέμα τις λύσεις, και μάλιστα με υψηλά και... μόνιμα ποσοστά επιτυχίας.

Η αποτρίχωση με laser αποτελεί στις μέρες μας την πιο διαδεδομένη αισθητική πράξη που ο δερματολόγος καλείται να εφαρμόσει τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες. Ιστορικά η αποτρίχωση είναι γνωστή από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου. Οι γυναίκες τότε χρησιμοποιούσαν ζεστό κερί για να αφαιρούν τις τρίχες από τα πόδια τους. Το 1995 δόθηκε για πρώτη φορά επίσημα από το Food and Drug Administration (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών η έγκριση των ακτίνων laser για χρήση στον άνθρωπο για σκοπούς αποτρίχωσης.

Στις μέρες μας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα αισθητικής που απασχολεί το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών από την ηλικία της εφηβείας και μετά είναι η υπερβολική τριχοφυΐα σε διάφορα σημεία του σώματος, γεγονός που προκαλεί αισθητικά και, κάποιες φορές, ψυχολογικά και δερματολογικά προβλήματα. Τα σύγχρονα γυναικεία πρότυπα απαιτούν το γυναικείο δέρμα απαλλαγμένο από τις τρίχες στο σώμα αλλά και στο πρόσωπο. Η αποτρίχωση με laser εξασφαλίζει τη σταδιακή μείωση των τελικών τριχών έως το σημείο όπου επιτυγχάνεται το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα.

Η μέθοδος

 Η διαδικασία απαλλαγής από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα περιλαμβάνει τακτές επαναληπτικές συνεδρίες, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προκαθοριστεί από την αρχή. Τα δεδομένα από την πείρα μας και τη διεθνή βιβλιογραφία δείχνουν ότι ύστερα από έξι συνεδρίες έχει επιτευχθεί σημαντικότατη βελτίωση, της τάξεως του 85% - 90%, και μείωση των τελικών τριχών. Από εκεί και μετά θα καθοριστεί με τη βοήθεια του θεράποντος ιατρού το αισθητικό αποτέλεσμα που απαιτείται και οι επαναληπτικές συνεδρίες οι οποίες θα χρειαστούν.

Η αποτρίχωση περιοχών όπως το πρόσωπο και ο λαιμός στη γυναίκα και η πλάτη στον άνδρα είναι αυτές με εντονότερη ορμονοεξαρτώμενη τριχοφυΐα και απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών. Στις περιοχές αυτές ενδεχόμενη ενεργοποίηση χνοώδους τριχώματος είναι πιθανή και θα χρειαστούν περισσότερες επαναληπτικές συνεδρίες. Παρ’ όλα αυτά, με το χρόνο τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Η τάση διεθνώς είναι η θεραπεία με laser να αναφέρεται ως μόνιμη και αυτό διότι σε ρεαλιστική βάση «η σταθερή, μεγάλης διάρκειας και μόνιμη μείωση» αντικαθιστά τις παραδοσιακές μεθόδους αποτρίχωσης.

Οι δύο τύποι

Χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικοί τύποι laser αποτρίχωσης ανάλογα με την περιοχή αποτρίχωσης και τις ιδιαιτερότητες του δέρματος και της τρίχας. Ο τύπος του laser που θα εφαρμοστεί αποφασίζεται από τον θεράποντα ιατρό με γνώμονα την επίτευξη του καλύτερου αποτελέσματος στο συντομότερο χρονικό διάστημα. Και οι δύο τύποι laser χρησιμοποιούνται ευρέως για αποτρίχωση εδώ και πολλά χρόνια από δερματολόγους σε όλο τον κόσμο με πολύ καλά αποτελέσματα και ασφάλεια, όπως δείχνει η διεθνής βιβλιογραφία και η πείρα μας στον ελλαδικό χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι τυχόν παρενέργειες περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο στο σημείο εφαρμογής του laser και μπορεί να είναι απλός ερεθισμός, πόνος, κνησμός, θυλακίτιδα, υποτροπή ερπητικής ή άλλης λοίμωξης, έγκαυμα, ενεργοποίηση χνοώδους τριχοφυΐας, υποχρωμία - υπερχρωμία. Όλες οι παραπάνω βλάβες είναι αντιμετωπίσιμες αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη ιατρική υποστήριξη.

Η τοπική υποχρωμία - υπερχρωμία σπάνια είναι μόνιμη και συνήθως υποχωρεί σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών. Πριν από την έναρξη των συνεδριών είναι αναγκαία η λήψη ενός λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού. Παθήσεις του δέρματος όπως λεύκη, ψωρίαση, νοσήματα του συνδετικού ιστού, φωτοδερματοπάθειες, ιστορικό χηλοειδών, υπερτροφικών ουλών αποτελούν αντένδειξη για laser.

Ενδοκρινολογικά νοσήματα, ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών, νευρολογικά νοσήματα, εγκυμοσύνη, λήψη φαρμάκων για οποιονδήποτε λόγο και για οποιαδήποτε συστηματική πάθηση πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα ιατρό διότι μπορεί να αποτελούν αντένδειξη για την εφαρμογή του laser.

Με την έναρξη της θεραπείας είναι απαραίτητη η ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η περιποίηση του δέρματος και η ενδεδειγμένη ηλιοπροστασία που επιβάλλεται κατά τη διάρκειά της. Οι συνεδρίες μπορούν να εκτελούνται ακόμα και το καλοκαίρι, όμως αυτό εξαρτάται από την πείρα του ιατρού και τη δυνατότητα προσαρμογής των παραμέτρων της αποτρίχωσης στον φωτότυπο του δέρματος.

 

 

Γράφτηκε από: Κυριάκος Βολονάκης
Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.