facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αντισύλληψη - Μη μόνιμες μέθοδοι

Αντισύλληψη - Μη μόνιμες μέθοδοι

Αντισύλληψη - Μη μόνιμες μέθοδοι

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αντισύλληψης για τις γυναίκες, αλλά και για τα ζευγάρια γενικότερα. Καθένα από αυτά ταιριάζει λιγότερο ή περισσότερο για κάθε περίπτωση.

Άλλες φορές η γυναίκα ή το ζευγάρι  έχουν την δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές μεθόδους και άλλες, λόγω των περιστάσεων ή προβλημάτων υγείας, είναι υποχρεωτικός ένας συγκεκριμένος τρόπος αντισύλληψης.

Αν μια γυναίκα δε χρησιμοποιεί κανένα μέσο αντισύλληψης για έναν ολόκληρο χρόνο έχει 80-90% πιθανότητες να συλλάβει και να μείνει έγκυος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την γενική πεποίθηση ότι ένα ζευγάρι που δεν χρησιμοποιεί κανένα μέτρο προφύλαξης θα πρέπει να συλλάβει αμέσως.

Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν μια εγκυμοσύνη δεν είναι επιθυμητή τότε κάποιο είδος αντισύλληψης θα πρέπει να χρησιμοποιείται.

Επίσης πρέπει να τονιστεί ότι καμία μέθοδος αντισύλληψης δεν έχει 100% εγγυημένο αποτέλεσμα καθώς η επιτυχία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως για παράδειγμα το πόσο πιστά ακολουθούνται οι οδηγίες του γυναικολόγου, την ηλικία της γυναίκας, τη συχνότητα της σεξουαλικής πράξης και φυσικά το είδος της αντισύλληψης.

Ο οδηγός αυτός αντισύλληψης είναι ενημερωτικός. Η κάθε αντισύλληψη έχει κανόνες λήψης ή χρήσης, ενδείξεις, αντενδείξεις και φυσικά διαφορετικά ποσοστά επιτυχίας. Δεν θα πρέπει μια γυναίκα να αποφασίσει τι αντισύλληψη θα χρησιμοποιήσει με βάση το συγκεκριμένο άρθρο, αλλά να το κάνει αυτό σε συνεργασία με το γυναικολόγο της, ο οποίος και θα της υποδείξει τις κατάλληλες επιλογές.

Οι μέθοδοι αντισύλληψης μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικές κατηγορίες. Για παράδειγμα ορμονικές, χειρουργικές και σε αυτές που μια γυναίκα ή ένας άνδρας πρέπει πάντα να θυμάται να παίρνει ή σε αυτές που έχουν μακρά δράση και χρειάζονται ανανέωση κάθε λίγες εβδομάδες ή και ποτέ.

Οι μη μόνιμες μέθοδοι αντισύλληψης

Το αντισυλληπτικό χάπι

Το αντισυλληπτικό χάπι είναι από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους. Μπορεί να περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη ή μόνο προγεστερόνη. Και στις δύο περιπτώσεις αν οι οδηγίες χρήσης ακολουθούνται πιστά η αντισυλληπτική τους ικανότητα φθάνει το 99%. Και τα δύο χάπια πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά.

Το συνδυασμένο χάπι (οιστρογόνα & προγεστερόνη) έχει εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και έχουν μειωθεί κατά πολύ οι παρενέργειες του (κατακράτηση υγρών, αύξηση βάρους). Επιπλέον μπορεί να επιδράσει θετικά στην ρύθμιση του κύκλου της γυναίκας και την ποσότητα του αίματος της περιόδου, τους πιθανούς πόνους στο στήθος πριν την περίοδο, και την λιπαρότητα του δέρματος.

Στα μειονεκτήματά του συγκαταλέγεται το γεγονός ότι σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση και ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες καπνίστριες άνω των 35 ετών. Επίσης η δράση του μπορεί να μειωθεί με την ταυτόχρονη χρήση άλλων φαρμάκων.

Για τους παραπάνω λόγους θα πρέπει πάντα να λαμβάνεται με ιατρική συνταγή και να γίνεται αιματολογικός και κλινικός έλεγχος πριν τη χορήγησή του.

Το χάπι που περιέχει μόνο προγεστερόνη έχει λιγότερες παρενέργειες, αλλά και λιγότερες θετικές επιδράσεις στον κύκλο της γυναίκας. Δεν είναι κατάλληλο για τη ρύθμιση του κύκλου και για τις ασθενείς με μεγάλο σωματικό βάρος., μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί κατά το θηλασμό και από καπνίστριες άνω των 35 ετών.

Το προφυλακτικό

Το αντρικό προφυλακτικό αν χρησιμοποιηθεί σωστά είναι κατά 98% αποτελεσματικό. Είναι πολύ εύκολο στη χρήση του, φθηνό, χωρίς παρενέργειες, προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (χλαμύδια, AIDS, βλεννόρροια κλπ) και δεν χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση.

Μειονέκτημά του είναι ότι είναι «ενοχλητική» η τοποθέτησή του και πρέπει να τηρούνται οι κανόνες της. Δηλαδή να τοποθετείται πριν ο άνδρας έρθει σε επαφή με τα γεννητικά όργανα της γυναίκας και να αφαιρείται αμέσως μετά την εκσπερμάτωση. Ταυτόχρονά υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει ή να τρυπήσει, ειδικά αν είναι από λάτεξ και χρησιμοποιείται μαζί με λιπαντικά υγρά.

Το γυναικείο προφυλακτικό δεν είναι αρκετά διαδεδομένο στη χώρα μας. Είναι πιο ακριβό από το αντρικό αλλά δίνει στη γυναίκα την πρωτοβουλία των κινήσεων όσον αφορά την αντισύλληψη. Οι κανόνες χρήσης του είναι ουσιαστικά οι ίδιοι με του αντρικού με τη διαφορά ότι πρέπει να δίνεται προσοχή ώστε το πέος να μην εισχωρήσει μεταξύ του κόλπου και του προφυλακτικού. Προστατεύει και αυτό από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με λιπαντικά υγρά.

Το διάφραγμα

Αποτελείται από ένα λεπτό κυκλικό τοίχωμα από σιλικόνη ή ελαστικό και είναι 92-96% αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται με σπερματοκτόνο αφρό ή κρέμα.

Πρέπει να τοποθετείται πριν τη σεξουαλική πράξη και έχει το πλεονέκτημα ότι δεν τη διακόπτει και μπορεί να παραμείνει για αρκετές ώρες σε περίπτωση που αυτή επαναληφθεί αργότερα. Προστατεύει από μερικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και από τον καρκίνο του τραχήλου.

Υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη για κάθε γυναίκα και ο γυναικολόγος σας θα πρέπει να σας εξετάσει και να διαλέξει το κατάλληλο για εσάς και φυσικά να σας ενημερώσει για τους κανόνες χρήσης του που είναι λίγο πιο πολύπλοκοι από του προφυλακτικού. Η εφαρμογή του πρέπει να ελέγχεται κάθε χρόνο και σε περίπτωση που το βάρος της γυναίκας μεταβληθεί περισσότερο από 5% ίσως χρειαστεί να αλλάξει μέγεθος.

Φυσική μέθοδος

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κυρίως από ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν έτσι ώστε να γνωρίζουν πότε πρέπει να κάνουν έρωτα.

Βασίζεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας του σώματος της γυναίκας κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας και μπορεί κατά περιπτώσεις να είναι μέχρι και 91-98% αποτελεσματική με την προϋπόθεση ότι κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών το ζευγάρι είτε απέχει, είτε χρησιμοποιεί μια επιπλέον μέθοδο αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικό).

Στα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η γυναίκα πρέπει να παρακολουθεί τη θερμοκρασία του σώματός της καθημερινά και επίσης το σχετικά μεγάλο ποσοστό αποτυχίας σε περίπτωση λάθος μέτρησης. Επιπλέον δεν συνιστάται η χρήση της από γυναίκες που δεν έχουν σταθερό κύκλο ή γυμνάζονται, καθώς τα ποσοστά εγκυμοσύνης μπορεί να ανέβουν λόγω μη αξιόπιστης μέτρησης της θερμοκρασίας.

Γίνεται εμφανές πως η μέθοδος αυτή απευθύνεται κυρίως σε ζευγάρια με μονογαμική σχέση, μεγάλη αμοιβαία εμπιστοσύνη και υψηλό αίσθημα ευθύνης από την πλευρά της γυναίκας, αλλά και του άνδρα. Αυτό γιατί δεν παρέχει καμία προστασία έναντι των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και επειδή δεν είναι μοντέρνα ενέχει ουσιαστικά το μεγαλύτερο ποσοστό αποτυχίας από όλες τις μεθόδους αντισύλληψης ακόμη και στην περίπτωση που οι κανόνες ακολουθούνται κατά γράμμα.

Μπορεί επίσης να γίνει χρήση των ειδικών δεικτών ωορρηξίας που με ένα απλό τεστ ούρων δείχνουν αν η γυναίκα είναι γόνιμη ή όχι τη συγκεκριμένη ημέρα. Έχει ποσοστό επιτυχίας 94% και είναι αρκετά ακριβή.

Μύθοι σχετικά με την σύλληψη

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι σχετικά με το πότε μένει ή όχι μια γυναίκα έγκυος. Καλό λοιπόν είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ακόμη και αν:

  • κάνει έρωτα για πρώτη φορά στη ζωή της
  • δεν έχει οργασμό
  • ο σεξουαλικός σύντροφός της «τραβιέται» έξω από τον κόλπο πριν έχει εκείνη οργασμό
  • έχει περίοδο ή αίμα
  • θηλάζει, αλλά όχι πλήρως
  • κάνει κολπική πλύση με νερό (ή άλλα υγρά) μετά τη σεξουαλική πράξη - αυτό μάλιστα μπορεί να προκαλέσει και βλάβες 
  • τη διαβεβαιώσει ο σύντροφός της ότι η στάση με την οποία κάνει έρωτα είναι "ειδική" για να μη μείνει έγκυος.

Τι να κάνει μια γυναίκα αν μείνει έγκυος

Μια γυναίκα ή κοπέλα που μένει έγκυος ή έχει την υποψία ότι είναι έγκυος θα πρέπει πάντα και άμεσα να συμβουλεύεται το γυναικολόγο της. Μαζί του θα μπορέσει να συζητήσει όλα τα θέματα γύρω από την εγκυμοσύνη και κυρίως να διερευνήσει τα επόμενα βήματά της σε περίπτωση που η απρόβλεπτη αυτή εγκυμοσύνη είναι και ανεπιθύμητη. Είναι κρίμα στη σύγχρονη εποχή οι γυναίκες να καταφεύγουν στη συμβουλή της φίλης ή της γνωστής τους και να μην λαμβάνουν μια γνώμη με το βάρος του ειδικού για τα θέματα αυτά.

Μια γυναίκα δεν γνωρίζει πάντα όλα τα ζητήματα γύρω από τη γονιμότητά της. Είναι πολλές οι φορές που μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αποδεικνύεται πολύτιμη επειδή για παράδειγμα συντρέχουν άλλοι παράγοντες -π.χ. υπογονιμότητα- οι οποίοι καθιστούν μια μελλοντική «επιθυμητή» σύλληψη αρκετά δύσκολη. Σε αυτήν την περίπτωση ο γυναικολόγος οφείλει να ενημερώσει την ασθενή και να της αναδείξει την αξία της παρούσας εγκυμοσύνης.

Εάν η γυναίκα θελήσει να προχωρήσει με την εγκυμοσύνη αυτή τότε και πάλι θα λάβει τις απαραίτητες συμβουλές για τη σωστή παρακολούθηση και την πιθανή φαρμακευτική αγωγή - π.χ. φολικό οξύ κλπ.

Αν βέβαια, όπως συμβαίνει και πιο συχνά, η τυχαία αυτή εγκυμοσύνη είναι ανεπιθύμητη τότε πάλι ο γυναικολόγος είναι σε θέση να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες και συμβουλές σχετικά με τον τερματισμό της. Ας μην ξεχνάμε ότι μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του οικογενειακού προγραμματισμού είναι η πραγματοποίηση της διακοπής της κύησης σε υγιεινές συνθήκες, από εξειδικευμένους γιατρούς, σε νόμιμες κλινικές και ασφαλώς με νόμιμες διαδικασίες.

Γενικά όσο πιο νωρίς μια γυναίκα απευθυνθεί στο γυναικολόγο της τόσο το καλύτερο για την υγεία της.

Μέχρι πότε πρέπει να χρησιμοποιεί μια γυναίκα αντισύλληψη

Όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό είναι απαραίτητη η χρήση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου μέχρι την οριστική εμμηνόπαυση της γυναίκας. Αυτό γίνεται γιατί μια γυναίκα η οποία για παράδειγμα είναι 47 ετών μπορεί έστω και σε αραιά διαστήματα να παράγει ένα ωάριο που να είναι καλής ποιότητας και να γονιμοποιηθεί οδηγώντας σε εγκυμοσύνη. Μπορεί βέβαια οι πιθανότητες να συμβεί αυτό να είναι αρκετά μειωμένες (κάτω από 5%), αλλά δεν παύουν να υπάρχουν. Έτσι λοιπόν πρέπει να χρησιμοποιείται κάποιο είδος αντισύλληψης για ένα χρόνο μετά την τελευταία περίοδο αν η γυναίκα είναι άνω των 50 ετών και για δύο χρόνια αν είναι κάτω των 50.

Οπωσδήποτε υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό. Για παράδειγμα στα ζευγάρια που έχουν κάποιο πρόβλημα υπογονιμότητας και ο ένας από τους δύο συντρόφους δεν μπορεί να τεκνοποιήσει.

Τι συμβαίνει με το θηλασμό;

Ο θηλασμός μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική μέθοδο αντισύλληψης αν η μητέρα θηλάζει πλήρως το παιδί μέχρι αυτό να γίνει 6 μηνών.

  • Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η μητέρα να:
  • θηλάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα ακόμη και τη νύχτα
  • να μην έχει περίοδο
  • να μην χάνει το παιδί γεύματα με τη χρήση έτοιμου γάλακτος

Σε περίπτωση που κάποιο από τα παραπάνω δεν ισχύει θα πρέπει η γυναίκα να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της για να της προτείνει μια μέθοδο αντισύλληψης.

 

Χάρης Χηνιάδης
Γράφτηκε από: Χάρης ΧηνιάδηςWebsite: http://www.hiniadis.com
Μαιευτήρας Χειρουργός - Γυναικολόγος Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: doctor@hiniadis.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.