facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τρόποι διατήρησης της γονιμότητας της γυναίκας

Τρόποι διατήρησης της γονιμότητας της γυναίκας

Τρόποι διατήρησης της γονιμότητας της γυναίκας
Στις μέρες μας, λόγω κοινωνικών συνθηκών, η μητρότητα μετατίθεται σε μεγαλύτερες ηλικίες. Η γυναίκα μπορεί με τα μέσα και τις γνώσεις που υπάρχουν να προφυλάσσει όχι μόνο την υγεία της, αλλά και τη γονιμότητά της.

 

  1. Η ηλικία είναι ο βασικότερος παράγοντας στη γονιμότητα. Μετά την ηλικία των 37 ετών μειώνεται η απόδοση των ωοθηκών. Φυσικά δεν μπορούμε να αναστρέψουμε το χρόνο, μπορούμε όμως να τον «παγώσουμε». Αν μια γυναίκα προβλέπει πως θα τεκνοποιήσει σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορεί να καταψύξει ωάρια ή ωοθηκικό ιστό σε πιο μικρή ηλικία και να τα χρησιμοποιήσει αργότερα. Μάλιστα, όσο πιο νέα τα καταψύξει τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Προς το παρόν, η κατάψυξη ωαρίων δεν έχει εφάμιλλα αποτελέσματα με την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση. Η μέθοδος απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες με κακοήθεια, γιατί η διαφύλαξη ωοθηκικού ιστού είναι η μοναδική ευκαιρία για μελλοντική τεκνοποίηση. Η διαδικασία αυτή δεν προτείνεται ως ρουτίνα για μετάθεση της τεκνοποιίας.
  2. Οι υπερβολές στην αύξηση και στη μείωση του βάρους διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία της ωοθήκης, διακόπτοντας την παραγωγή ωαρίων. Η ήπια αεροβική άσκηση 3 - 5 φορές εβδομαδιαίως βοηθά στον έλεγχο του βάρους και στην αρμονική λειτουργία του οργανισμού. Οι υπερβολές, όμως, και εδώ προκαλούν διακοπή του έμμηνου κύκλου.
  3. Το ισορροπημένο διαιτολόγιο με επαρκή πρόσληψη βιταμινών Ε, C, A, D, ασβεστίου και σιδήρου ενισχύει την πιθανότητα σύλληψης. Ιδιαίτερη έμφαση χρειάζεται να δοθεί στην πρόσληψη φυλλικού οξέος σε ποσότητα 800 mg ημερησίως, όχι μόνο από τις τροφές αλλά και από τη λήψη συμπληρώματος ένα μήνα πριν από τη σύλληψη για την αποφυγή ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα. Διατροφή πλούσια σε πολυακόρεστα και ω-3 λιπαρά όπως και σε αντιοξειδωτικές ουσίες έχει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της γονιμότητας και στη συνέχιση της εγκυμοσύνης που θα επιτευχθεί. Η κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και σε μέτριες ποσότητες επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα. Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ αν η κατανάλωση υπερβαίνει τα 3 φλιτζάνια ημερησίως.
  4. Το κάπνισμα «γερνάει» τις ωοθήκες και μειώνει την απόδοσή τους. Η μείωση είναι ανάλογη του αριθμού των τσιγάρων που καταναλώνονται, γι’ αυτό και η απάντηση των ωοθηκών των καπνιστριών σε θεραπείες υπογονιμότητας είναι φτωχή.
  5. Ο αγχώδης τρόπος ζωής και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα κ.λπ. συμβάλλουν στην υπογονιμότητα. Η χρήση προφυλακτικού, όταν ο σύντροφος δεν είναι σταθερός, προφυλάσσει από λοιμώδη σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που προκαλούν βλάβες στα έσω γεννητικά όργανα. Την περίοδο όπου είναι επιθυμητή η σύλληψη, να αποφεύγονται τα παυσίπονα, όπως ασπιρίνη ή ιβουπροφαίνη, γιατί αναστέλλουν τη διαδικασία ωρίμανσης του ωαρίου.
  6. Ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος με test-Pap, το υπερηχογράφημα και η ψηλάφηση του μαστού προλαμβάνουν σε πρώιμο και θεραπεύσιμο στάδιο κακοήθεις παθήσεις, με στόχο την παράταση της ζωής αλλά και τη διατήρηση της γονιμότητας. Αλλά και καλοήθεις παθήσεις (όπως ινομυώματα, κύστεις ωοθηκών), αν παραμεληθούν, θα απειλήσουν τη γονιμότητα.

Η διατήρηση της γονιμότητας συνδέεται στενά με τον τρόπο ζωής της γυναίκας και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτόν. Σε όσο πιο μικρή ηλικία είναι προσανατολισμένη προς τη διατήρησή της τόσο πιο ορατά θα είναι τα αποτελέσματα.

 

  

 

Γράφτηκε από: Σταυρούλα Α. Μαραγκού
Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος - Εξειδίκευση στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.