facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ξεκινώντας την προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης

Πρώτη επίσκεψη

Η πρώτη επίσκεψη ενός ζευγαριού είναι ιδιαίτερα σημαντική και γι’ αυτό προτείνουμε πάντα το ζευγάρι να έρχεται μαζί, να προσκομίζει όλες τις πιθανές εξετάσεις, τις οποίες έχει κάνει μέχρι τότε και να έχει στη διάθεσή του αρκετό χρονικό διάστημα.

Το ζευγάρι μιλάει αρχικά με την υπεύθυνη μαία, η οποία παίρνει το ιστορικό, και ύστερα με τον ιατρό, ο οποίος θα αναλάβει την παρακολούθηση και τη θεραπεία του ζευγαριού.

Πραγματοποιείται γυναικολογική εξέταση που περιλαμβάνει διακολπικό υπερηχογράφημα, ενώ παράλληλα, αν υπάρχει υποψία ανδρικού παράγοντα ως αίτιο υπογονιμότητας, μπορεί να γίνει και εξέταση του άντρα. Στη συνέχεια, και ανάλογα με το πρόβλημα το οποίο φαίνεται να υπάρχει, ορίζονται κάποιες ορμονολογικές εξετάσεις αίματος που γίνονται στην γυναίκα την 2η – 3η ημέρα της έμμηνου ρύσης καθώς και κολπικό υπερηχογράφημα την 3η ημέρα του κύκλου. Στον άνδρα γίνονται οπωσδήποτε μια εξέταση σπέρματος, δηλαδή σπερμοδιάγραμμα, δοκιμασία ενεργοποίησης σπερματοζωαρίων και καλλιέργεια σπέρματος και πιθανόν ένα υπερηχογράφημα όσχεου.

Ανάλογα με τα ευρήματα και το ιστορικό, ο ιατρός μπορεί να συστήσει πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως είναι η υστεροσκόπηση ή η λαπαροσκόπηση. Όλες οι παραπάνω εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μονάδα εξωσωματικής ή σε οποιοδήποτε άλλο διαγνωστικό κέντρο, καθώς επίσης και στην επαρχία εφόσον το ζευγάρι διαμένει εκεί.
Σε μια δεύτερη επίσκεψη αξιολογούνται τα αποτελέσματα όλων των εξετάσεων και καθορίζεται, πάντα σε συνεργασία με το ζευγάρι, ένα πλάνο δράσης. Αυτό το πλάνο, μπορεί να περιλαμβάνει στην αρχή μία αναμονή χωρίς καμία ιδιαίτερη θεραπεία, εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας υπογονιμότητας όπως π.χ. πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με προγραμματισμένη επαφή, σπερματεγχύσεις, ή να οδηγήσει κατευθείαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Δίνοντας την συγκατάθεσή σας

Πριν ξεκινήσει η θεραπεία θα πρέπει να δώσετε την συγκατάθεσή σας:

1) για τη διαδικασία της θεραπείας σας π.χ. ωοληψία, εμβρυομεταφορά, δωρεά γαμετών ή εμβρύων και
2) για την κρυοσυντήρηση των γαμετών ή των εμβρύων σας, εφόσον χρειασθεί να πραγματοποιηθεί.  Εάν δεν είστε παντρεμένοι απαιτείται, με βάση το νόμο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, συμβολαιογραφική πράξη αναγνώρισης της προσπάθειας.

Απαραίτητες εξετάσεις

Επιπλέον, με βάση το νόμο, πρέπει να ελεγχθείτε για τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV I-II), για ηπατίτιδα B και C και για σύφιλη. Στη σύζυγο διενεργείται επιπρόσθετα και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

 

Γεώργιος Αρ. Νικολόπουλος
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος
gnikolopoulos@hotmail.com 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.