facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Θέλω να κάνω παιδί

Θέλω να κάνω παιδί

Θέλω να κάνω παιδί
Η μητρότητα είναι από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας και η απόκτηση ενός παιδιού είναι αυτό που ολοκληρώνει την έννοια της οικογένειας. Γι’ αυτήν την τόσο σπουδαία στιγμή, λοιπόν, είναι χρήσιμο κάθε γυναίκα να γνωρίζει πώς θα γίνει μητέρα με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Η γέννηση ενός παιδιού είναι ίσως η μεγαλύτερη χαρά στη ζωή μας. Για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα, χρήσιμο είναι κάθε γυναίκα να έχει ορισμένες πληροφορίες ώστε να γίνει μητέρα με ασφάλεια. Αρχικά κάθε ζευγάρι πρέπει να ξέρει ότι ο μέσος χρόνος που χρειάζεται να προσπαθήσει για να έχει μια εγκυμοσύνη είναι περίπου 6 μήνες. Μερικά ζευγάρια εμφανίζονται τυχερά να έχουν εγκυμοσύνη από τον πρώτο μήνα, ενώ άλλα δεν έχουν ούτε έπειτα από έναν χρόνο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν ειδικό για τον έλεγχο και τη θεραπεία υπογονιμότητας. Προβλήματα υπογονιμότητας υπάρχουν σε ποσοστό 10%- 15% των ζευγαριών και στην εποχή μας θεραπεύονται στη συντριπτική πλεινότητά τους.

Η ηλικία και οι «καλές» συνήθειες

Η ιδανική ηλικία για να γίνει μια γυναίκα μητέρα είναι στα 25 - 30 χρόνια, αν και η φύση δίνει τη δυνατότητα της μητρότητας από τα 15 μέχρι περίπου τα 50 έτη. Στην εποχή μας, για διάφορους λόγους, όπως σπουδών και καριέρας, υπάρχει η τάση να αναβάλλεται η έναρξη προσπάθειας για εγκυμοσύνη σε μεγαλύτερη ηλικία της γυναίκας, περίπου 35 - 40 ετών, και σπάνια ακόμη μεγαλύτερη. Αν και μια γυναίκα μπορεί να γίνει μητέρα σε σχετικά μεγάλη ηλικία, καλό είναι να προσπαθήσει έγκαιρα ώστε να αποφύγει να εκτεθεί στα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία όπως η υπογονιμότητα, οι γενετικές βλάβες του εμβρύου, η αποβολή ή ο πρόωρος τοκετός.

Πριν από την εγκυμοσύνη καλό είναι να βελτιώσει ορισμένες συνήθειες της ζωής της και να υποβληθεί σε έναν βασικό προγεννητικό έλεγχο. Αρχικά, πρέπει να ακολουθήσει υγιεινή διατροφή με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο) και σε πρωτεΐνες. Η διατροφή της υποψήφιας μητέρας χρειάζεται να περιλαμβάνει άφθονα και καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά, φυσικούς χυμούς, μέλι, δημητριακά, γάλα και γιαούρτι, λευκό και κόκκινο κρέας (κοτόπουλο και μοσχάρι) και ψάρι. Χρήσιμο είναι να λαμβάνει και ένα συμπλήρωμα διατροφής, σχεδιασμένο για υποψήφιες μητέρες (1 χάπι/ημέρα), με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυλλικό οξύ. Επίσης, όπως είναι γνωστό, πρέπει να διακόψει ή να ελαττώσει σημαντικά το κάπνισμα και το αλκοόλ και αυτό να γίνει αμέσως όταν θα πάρει το θετικό τεστ κύησης, γιατί έχει διαπιστωθεί ότι είναι υπεύθυνα για σοβαρά προβλήματα όπως η υπογονιμότητα, οι γενετικές βλάβες του εμβρύου, η προωρότητα και το χαμηλό βάρος γέννησης. Καλό είναι επίσης να βελτιώσει το σωματικό βάρος και γενικά τη φυσική κατάστασή της με ελαφρά δίαιτα, με ένα πλούσιο πρωινό, υγιεινό γεύμα και ελαφρύ βραδινό. Επίσης, χρήσιμη είναι η ελαφρά σωματική άσκηση με περπάτημα και συχνά τρέξιμο, κολύμπι ή και με άλλο σπορ της αρεσκείας της.

Ξεκινώντας την εγκυμοσύνη με λιγότερο σωματικό βάρος και καλύτερη φυσική κατάσταση μια γυναίκα μπορεί να ανταποκριθεί πιο καλά στις παράλληλες οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις της και γενικά να έχει καλύτερη καθώς και με λιγότερα προβλήματα εγκυμοσύνη και γέννα.

Οι απαραίτητες εξετάσεις

Το πιο σημαντικό είναι ότι η υποψήφια μητέρα θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα βασικό προγεννητικό έλεγχο. Το πακέτο εξετάσεων προγεννητικού ελέγχου γίνεται στο μαιευτήριο και περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ούρων, καλλιέργεια κολπικού υγρού, τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία (αν η γυναίκα είναι πάνω από 35 ετών). Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων γίνεται από τον γυναικολόγο. Με τις εξετάσεις αυτές πραγματοποιείται έλεγχος για ορισμένα νοσήματα που αν τυχόν υπάρχουν θα πρέπει να θεραπευτούν πριν από την εγκυμοσύνη, γιατί σχετίζονται με προβλήματα και κινδύνους στην εγκυμοσύνη και γενικά με την υγεία του εμβρύου και της γυναίκας.

Αναλυτικά οι εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου είναι οι εξής:

  • Γενική αίματος.
  • Γενική ούρων.
  • Σάκχαρο - ουρία.
  • Ομάδα αίματος και Rhesus (αν η γυναίκα έχει Rhesus αρνητικό θα πρέπει να ελεγχθεί και ο άντρας, καθώς αν αυτός έχει Rhesus θετικό χρειάζεται ειδική παρακολούθηση κατά την εγκυμοσύνη).
  • Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης (έλεγχος για μεσογειακή αναιμία - αν η γυναίκα είναι φορέας θα πρέπει να ελεγχθεί και ο άντρας, αν είναι επίσης φορέας χρειάζεται έλεγχος του εμβρύου κατά την κύηση, καθώς η πιθανότητα να έχει τη νόσο της μεσογειακής αναιμίας είναι 25/100).
  • Αυστραλιανό αντιγόνο (έλεγχος για ηπατίτιδα Β).
  • HCV (ηπατίτιδα C).
  • HIV (AIDS).
  • TSH (εξέταση για θυρεοειδοπάθεια).
  • Αντισώματα ερυθράς, τοξοπλάσματος, λιστέριας και CMV (κυτταρομεγαλοϊού) τύπου G και Μ (τα τύπου G αντισώματα δείχνουν παλαιά μόλυνση, δηλαδή ανοσία, ενώ τα τύπου Μ δείχνουν πρόσφατη μόλυνση).
  • Καλλιέργεια κολπικού υγρού για αερόβια και αναερόβια μικρόβια, μύκητες, μυκόπλασμα και χλαμύδια.
  • Τεστ Παπανικολάου (έλεγχος για παθήσεις και φλεγμονές του τραχήλου της μήτρας).
  • Μαστογραφία (αν η γυναίκα είναι πάνω από 35 ετών).

Ελπίζοντας ότι οι πληροφορίες αυτές θα σας φανούν χρήσιμες και θα βοηθήσουν ώστε να ξεκινήσετε το όνειρο της εγκυμοσύνης με ασφάλεια και χωρίς άγχος, σας ευχόμαστε να έχετε σύντομα το χαμόγελο της γυναίκας με το θετικό τεστ κύησης!

Lito

 

Δημήτρης Τρύφος
Γράφτηκε από: Δημήτρης Τρύφος
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.