facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Επιπλοκές εξωσωματικής γονιμοποίησης και παρενέργειες φαρμάκων

Επιπλοκές εξωσωματικής γονιμοποίησης

Επιπλοκές εξωσωματικής γονιμοποίησης
Η εξωσωματική γονιμοποίηση χρησιμοποιείται από το 1978 και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει ως αποτέλεσμα η μέθοδος αυτή να γίνεται όλο και πιο ασφαλής, καθώς επίσης και πιο απλή για το ζευγάρι.

Παρόλο που γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση όσον αφορά στις επιπλοκές, οι οποίες προκύπτουν από τα φάρμακα που χορηγούνται, εν τούτοις δεν υπάρχουν στατιστικές μελέτες τα τελευταία 20 χρόνια που να τα ενοχοποιούν είτε για καρκίνο του μαστού, είτε των ωοθηκών, είτε για άλλες παρενέργειες. 

Επίσης, τα φάρμακα αυτά δε μειώνουν τις εφεδρείες των ωοθηκών σε ωοθυλάκια. Κάθε μήνα, μόλις τελειώσει η έμμηνος ρύση, πολλά είναι τα ωοθυλάκια τα οποία ξεκινάνε να αναπτύσσονται, παρά ταύτα μόνο ένα προχωράει και όλα τα άλλα καταστρέφονται. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, κάθε γυναίκα έχει περίπου 300.000 με 400.000 ωοθυλάκια, από τα οποία όμως, μόνο 400 θα φτάσουν τελικά σε φάση ωορρηξίας κατά την αναπαραγωγική περίοδο μιας γυναίκας.

Πιθανές παρενέργειες, που έχουν παρατηρηθεί από τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι απλές παρενέργειες όπως εξάψεις, εφιδρώσεις, πονοκέφαλοι. Η μόνη ουσιαστικά σοβαρή παρενέργεια από την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η υπερδιέγερση των ωοθηκών.

Δείτε όλο το άρθρο εδώ

 

Γεώργιος Αρ. Νικολόπουλος
Μαιευτήρας - Γυναικολόγος

gnikolopoulos@hotmail.com 


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.