facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

ΔΙΔΥΜΑ: ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ Ή Φ.Τ.?

Ερώτηση από Νανούκα (6.9.2013)

"Είμαι στον 5ο, μετα απο εξωσωματική, σε δίδυμα.Ο γιατρός μου απο τον 3ο ακόμα μου είπε για καισαρικη, μονο κ μονο επειδη είναι δύο(να μην ταλαιπωρηθούν, μηπως γυρίσει το δευτερο κλπ). Απογοητευτηκα γιατι προδικασε μια κατάσταση ενω ηταν ακόμα πολυ νωρις και ουτε το συζήτησε για Φ.Τ. Μαλιστα για να με πεισει μου ανεφερε, οτι εγω που έχω περάσει τόσα για να κανω παιδι, μην το διακινδυνευσω.Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε όλα αυτά;"

Απάντηση από γιατρό (9.9.2013)

"Αγαπητή Νανούκα,

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η δίδυμος κύηση άσχετα αν προέρχεται από εξωσωματική, είναι μια κύηση που προτιμάται να διεκπεραιώνετε με καισαρική τομή. Ο κυριότερος λόγος για την συγκεκριμένη επιλογή είναι ότι πάρα πολύ σπάνια μια δίδυμος κύηση καταφέρνει να συμπληρώσει τον ένατο μήνα η μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα δεν μπαίνει ούτε καν στον ένατο. Υπάρχει επομένως μεγάλη πιθανότητα προωρότητας και μια απόπειρα φυσιολογικού τοκετού σε πρόωρα δίδυμα μπορεί να αποβεί τραγική. Πρέπει να ξέρετε ότι ένας ανώριμος τράχηλος, στον όγδοο για παράδειγμα, δεν διαστέλλετε εύκολα, ένα έμβρυο ας πούμε δυο κιλά, μπορεί να μπει με λάθος τρόπο στην λεκάνη, ένα η δυο τελειόμηνα έμβρυα είναι πολύ πιο ανθεκτικά στο πιθανό στρες ενός φυσιολογικού τοκετού από δυο μικρότερα. Πιστεύω ότι εκείνο που πρέπει να σας απασχολεί είναι να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανοί κίνδυνοι για τα δυο παιδία σας και αυτό σας το προσφέρει η καισαρική τομή. Ο φυσιολογικός τοκετός στην περίπτωση σας έχει ρίσκο.

Σας εύχομαι να πάνε όλα καλά."


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.