facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Μήπως τρώνε πάρα πολύ; Πώς θα ξέρω πότε να σταματήσω;

Ερώτηση από Ξάνθη Τ. (23.6.2016)

“Έχω δίδυμα αγοράκια. Γέννησα στις 25/04/2016 και ήμουν 35 εβδομάδων και 2 ημερών. Ο ένας γεννήθηκε 2.320 γρ. και ο άλλος 2.100 γρ. Ο τελευταίος έμεινε και 10 μέρες στην ειδική μονάδα εντατικής παρακολούθησης. Σήμερα 23/06/2016, ο πρώτος ζυγίζει 5.710 και ο δεύτερος 5.515. Τρώνε 180-210ml σε κάθε γεύμα, το οποίο φροντίζω να είναι στις 4 ώρες αν και εκείνα αρχίζουν και ζητάνε φαγητό από τις 3 ώρες.. Ανησυχώ μήπως τρώνε πάρα πολύ και πάθουν κάτι... αναγωγές δεν έχουμε πάρα μόνο κάνα δύο με τρεις φορές....και μία φορά εμετό ο ένας....Γενικά τρώνε με ευκολία. ...παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις που αποκοιμιούνται κατά τη διάρκεια του γεύματος....να ανησυχώ.? Τι να κάνω? (Ακόμα και τη νύχτα ξυπνάνε για φαγητό)”

Απάντηση από παιδίατρο (24.6.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

δεν βλέπω κάτι ανησυχητικό στα όσα περιγράφετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να προσεγγίσει κανείς την ποσότητα που πρέπει να τρώει ένα παιδί. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξει, ο τελικός κριτής της αποτελεσματικότητας είναι πάντα η κατάλληλη πρόσληψη βάρους (η οποία όμως διαφέρει από παιδί σε παιδί), και η απουσία συμπτωμάτων (συχνές αναγωγές, βλεννώδεις κενώσεις κλπ).

Προσωπικά προτιμώ να μην δίνω νούμερα στους γονείς. Ανάλογα με το παιδί που έχουμε στα χέρια μας, νομίζω πως η καλύτερη προσέγγιση είναι να τρώει το παιδί που σιτίζεται με μπουκάλι, τόσο ώστε να πληρούνται δύο προϋποθέσεις:

α) Να μένουν λίγα mL στο μπουκάλι (θεωρητικά προστατεύει από το να πιεί το παιδί πολύ αέρα)

β) Να μην έχει συχνές αναγωγές

Θα ρωτήσετε πόσες είναι οι πολλές αναγωγές... Δεν υπάρχει αριθμός, σίγουρα όμως ένα παιδί που ανεβάζει γουλιές (ή χειρότερα) στα περισσότερα γεύματα της ημέρας, πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά.

Έτσι, για όσο το παιδί αδειάζει το μπουκάλι, εμείς μπορούμε να αυξάνουμε την ποσότητα που τρώει, μέχρι να μένει λίγο. Εάν όμως το παιδί είναι από εκείνα που όσο τους δώσεις θα το πάρουν, και μετά αρχίζουν να ανεβάζουν ή να "βασανίζονται" από την κοιλίτσα τους, τότε πρέπει να προστατεύσουμε εμείς το παιδί, συγκρατώντας το με περιορισμό της ποσότητας.

Είναι μια διαδικασία εκμάθησης και κατανόησης του παιδιού. Θα το βρείτε μόνη σας, και δεν βλέπω λόγο ανησυχίας.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.