facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Η φροντίδα του νεογνού τις πρώτες ημέρες - Οδηγίες για τις νέες μητέρες

Η φροντίδα του νεογνού τις πρώτες ημέρες

Η φροντίδα του νεογνού τις πρώτες ημέρες

Πώς νιώθει άραγε μία νέα μητέρα, όταν βρεθεί μετά την ασφάλεια του Μαιευτηρίου, μόνη με το μωρό της στο σπίτι; Ασφαλώς όχι πολύ άνετα. Δεκάδες μικρά και μεγάλα ερωτήματα πρέπει να την απασχολούν. «Θα καταφέρω άραγε να ανταποκριθώ στις ανάγκες του μωρού μου;» θα αναρωτιέται.

Εμείς θα προσπαθήσουμε με τη μικρή ενημέρωση που θα κάνουμε, να βοηθήσουμε τη νέα μητέρα να αισθανθεί καλύτερα, αντιμετωπίζοντας τα καθημερινά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν τις πρώτες μέρες της προσαρμογής της με το μωρό στο σπίτι.

Εκείνο που πρέπει πρώτα από όλα να θυμάται μία μητέρα είναι ότι η φύση την έχει προικίσει με το μητρικό ένστικτο, για να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα αυτού του ρόλου.

Κλάμα

Τα μωρά στο σπίτι κλαίνε. Το κλάμα του μωρού εξυπηρετεί ορισμένες ανάγκες του. Μπορεί να πεινάει, να έχει λερωθεί η πάνα του, να κρυώνει ή να ζεσταίνεται.

Αν πονάει, το κλάμα του είναι χαρακτηριστικό ξεκινάει απότομα και με ένταση. Η μητέρα θα πρέπει να ανταποκριθεί στο κλάμα του μωρού και, αν το κρίνει αναγκαίο, να συμβουλευτεί τον παιδίατρο.

Ύπνος

Τα νεογέννητα κοιμούνται αρκετές ώρες και δε χρειάζεται απόλυτη ησυχία για να κοιμηθούν. Καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονοι ήχοι και ο δυνατός φωτισμός. Άλλα νεογέννητα κοιμούνται περισσότερες ώρες και άλλα λιγότερες, το κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες ύπνου.

Κολικοί

“Τα πονάκια” παρουσιάζονται συνήθως απογευματινές ώρες. Έξι με δέκα το βράδυ είναι η πιο χαρακτηριστική ώρα των κωλικών. Παρουσιάζονται ξαφνικά, συνήθως μετά τη δεύτερη εβδομάδα και μπορεί να κρατήσουν μέχρι και τον τέταρτο μήνα. Λίγο χλιαρό ρόφημα και λίγο χάδι στην κοιλιά, πιθανόν να ανακουφίσουν από τα πονάκια. Το βασικό είναι να μην πανικοβάλλεται η μητέρα και να μεταφέρει έτσι στο μωρό το άγχος της, που μπορεί να επιδεινώσει τα πονάκια.

Διατροφή

Η καλύτερη τροφή για τα νεογέννητα είναι το γάλα της μητέρας τους. Τον πρώτο καιρό ο θηλασμός μπορεί να γίνεται κάθε δύο ώρες. Αν το παιδί παίρνει ξένο γάλα, μπορεί να τρώει κάθε τρεις με τέσσερις ώρες. Στην περίπτωση που παίρνει ξένο γάλα, αν κλάψει το μωρό νωρίτερα από τις τρεις ώρες, μπορεί να του χορηγηθεί λίγο χλιαρό ρόφημα.

Ομφαλός – Κoλόβωμα

Το κολόβωμα, όπως και ο ομφαλός, χρειάζονται φροντίδα για την αποφυγή μολύνσεων. Ο καθαρισμός του γίνεται τρεις με τέσσερις φορές τη μέρα χρησιμοποιώντας βαμβάκι με καθαρό οινόπνευμα, μία διαδικασία που πρέπει να συνεχιστεί για τέσσερις με πέντε μέρες αφού πέσει το κoλόβωμα. Για να μην ερεθιστεί ο ομφαλός και δημιουργηθούν προβλήματα, πρέπει να διατηρείται στεγνός, να μην καλύπτεται από την πάνα και να αποφευχθεί το μπάνιο του νεογνού, ώσπου να επουλωθεί πλήρως το ομφαλικό κoλόβωμα.

Πάνα

Το μωρό έχει έντονη την αίσθηση του καθαρού και του στεγνού και πολλές φορές κλαίει για να το δηλώσει. Ένα μωρό καθαρό είναι ένα μωρό ευτυχισμένο. Η διαδικασία αλλαγής της πάνας είναι για πολλές μητέρες μία εμπειρία όχι και τόσο ευχάριστη. Ειδικά τον πρώτο καιρό που οι κενώσεις του μωρού είναι συχνές, η αλλαγή της πάνας πρέπει να γίνεται πολύ συχνά για να μη συγκαεί το μωρό. Πριν από την αλλαγή της πάνας και αφού καθαριστεί η περιοχή πρέπει πάντα να χρησιμοποιείται η ειδική κρέμα που προστατεύει το δέρμα του μωρού.

Μπάνιο

Το μπάνιο του μωρού αποτελεί μέρος της καθημερινής σχολαστικής φροντίδας και περιποίησής του και συμβάλλει τόσο στη σωματική υγιεινή του, όσο και στην ψυχολογική του τόνωση. Τις πρώτες μέρες η φροντίδα και ο καθαρισμός του μωρού περιορίζονται στο τοπικό πλύσιμο, κυρίως στα σημεία που λερώνεται περισσότερο, όπως τα χέρια, το πρόσωπο, ο λαιμός, η μασχάλη και η περιοχή των γεννητικών οργάνων με μία υγρή, με χλιαρό νερό, πετσέτα ή βρεγμένο βαμβάκι. Το πρώτο κανονικό μπάνιο πρέπει να γίνει αφού επουλωθεί ο ομφαλός του μωρού, δηλαδή γύρω στις δέκα με δεκαπέντε μέρες μετά τη γέννησή του.

Νινίδα

Είναι μία αντιαισθητική κρούστα που δημιουργείται από υπερέκκριση σμήγματος στο κεφάλι του μωρού, κυρίως αν δε λούζεται καθημερινά. Αν δημιουργηθεί αυτή η κρούστα, εκτός από το καθημερινό λούσιμο, υπάρχουν και ειδικά σκευάσματα που βοηθούν στην απομάκρυνσή της, αφού τοποθετηθούν στο κεφάλι λίγη ώρα πριν το λούσιμο του μωρού.

Στη φροντίδα του μωρού καλό είναι να συμμετέχουν και οι δύο γονείς. Το ένστικτο και η αγάπη των γονιών είναι αυτά που οδηγούν στο μεγάλωμά του.

Γράφτηκε από: Ιωάννης Κανάριος
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.